Rad sa sakralnom čakrom – vratite ravnotežu u Svadhisthanu

rad sa sakralnom čakrom, Svadhisthana

Sakralna čakra simbolizira naš kreativni potencijal, našu sposobnost da zadržimo ispunjene odnose, kao i našu seksualnu energiju – sve udruženo kako bismo stvorili osnaženog i sigurnog pojedinca. Kroz rad sa sakralnom čakrom oslobađamo našu senzualnost i kreativnost, radimo na protoku i fleksibilnosti tijela i uma.

U prvoj, korijenskoj čakri, shvatili smo važnost uzemljenja, stabilnosti i fokusa. Sada, u drugoj, sakralnoj čakri, dolazimo do potpuno suprotnog izazova: otpustiti – teći – kretati se – osjećati – prepustiti se. Pokret i promjene stimuliraju svijest te miješaju vodenu esenciju emocija koje teku tijelom. U prvoj čakri, strukturni oblici tijela su nam dali tragove nesvjesnog procesa, a u drugoj čakri promatramo način na koji se ovi oblici kreću i uspostavljaju kontakt. (Anodea Judith)

Druga čakra je čakra radosti. Drevni spisi upozoravali su na primamljivu prirodu sakralne čakre koja stvara razne ovisnosti i tako postaje ozbiljna prepreka duhovnoj evoluciji. Međutim, kada je druga čakra pravilno uravnotežena i probuđena, ona može ispuniti naš život s bezuvjetnom radošću zbog koje volimo ono što radimo i jednostavno volimo život kao takav.

Znate li kako produktivno raditi sa sakralnom čakrom? Gdje se točno nalazi i na što utječe? Kako znati da s njom nešto nije u redu? I kako treba riješiti taj problem?

Ne znate odakle početi? Na pravom ste mjestu. U ovom članku opisane su tehnike koje blagotvorno djeluju na sakralnu čakru, ali i na cjelokupno zdravlje uma, tijela i duha.

Niste sigurni da znate što su čakre? Pročitajte Uvod u čakra sustav.


Kratki pregled sakralne čakre

Sanskritski naziv i značenje: Swadhisthana स्वाधिष्ठान, “omiljeno prebivalište Boginje”, “ugodno mjesto” ili “sveti dom Jastva”
Swa – vlastito, Jastvo
Adisthana – sjedište, prebivalište

Lokacija u tijelu: iznad pubične kosti i ispod pupka (područje spolnih organa)

Boja: narančasta
Element: voda
Bija mantra: VAM वं

Svrha: kretanje i povezanost, emocije i kreativnost
Osnovna prava: osjećati i doživjeti zadovoljstvo (užitak)

Vrijeme psihološkog razvoja: 7-14 godina
Razvojni zadaci: istraživanje svijeta kroz senzacije, kretanje

Šest energija: strah, tuga, mržnja, pohlepa za meterijalnim dobrima, jelom i pićem, spolna požuda, bezosjećajnost

Energetsko tijelo: Pranamaya Kosha

Osjetilni organ i osjetilo: jezik, okus
Odgovarajuća žlijezda: spolne (jajnici i testisi)
Organ rada: reproduktivni organi (jajnici, testisi i maternica)

Dijelovi tijela na koje utječe: spolne žlijezde, reproduktivni i trbušni organi (donji dio trbuha), lumbalna regija, zdjelica, maternica, bubrezi, krvožilni sustav, tjelesne tekućine

Poremećaji: glavni izazovi uključuju reproduktivni i mokraćni sustav; menstrualni problemi, donji dio leđa, seksualne disfunkcije i sve crijevne bolesti

Demoni: krivnja ljutnja, mržnja, pohlepa, ljubomora, nasilje, strast, arogancija, sumnja u sebe i letargija

Aspekti: seksualnost, plodnost, kreativnost, samosvijest, joie de vivre
Psihički aspekt: dimenzija nesvjesnog, spremište karme koja uključuje sve mentalne impresije i prošle živote, nesvjesni izvor svih instinktivnih nagona

Duhovne sposobnosti: vidovitosti (slušna, misaona, vizualna, osjetilna)
Duhovna funkcija: odgovorna za buđenje Kundalini shakti u prvoj čakri

Pozitivni arhetip: car(ica), što odražava našu sposobnost vladanja našim željama
Negativni arhetip: mučenik koji manipulira tuđim osjećajima radi vlastite dobiti

Prakse iscjeljenja:
Terapija pokretom
Emocionalno oslobađanje ili kontrola (prema potrebi)
Rad kroz dijete u nama
Rad na granicama
Programi za ovisnike
Razvijanje osjetilne inteligencije

Nota: D
Zvuk: Aah
Frekvencija: 288 Hz


Glavna obilježja sakralne čakre

Svadhisthana, rad sa sakralnom čakrom, lokacija čakre

Sakralna čakra, Svadhisthana je sjedište emocija i upravo su emocije te koje dodaju boju iskustvu svijeta i čine naše životno iskustvo intenzivnim, stvarnim i senzualnim.

Upravlja našom sposobnošću da iniciramo, njegujemo i održavamo zdrave međuljudske odnose.

Ona nas povezuje s radošću i čudom života. Iako to obično uključuje uživanje u životu i njegovim fenomenima, na dubljoj razini to znači pronaći radost u samom bivanju na ovom svijetu.

Temeljna kvaliteta sakralne čakre je kreativnost. Kroz ovu čakru se rađa nadahnuće i stvara kreativna energija. Potiče nas da gledamo izvan svjetovnog, da prihvatimo svoje snove i želje.

Sakralna čakra upravlja i pažnjom te našom sposobnošću da razlikujemo i integriramo čisto znanje. Kroz ova svojstva otkrivamo da se ljepota i snaga stvaranja već nalaze u nama, samo ih trebamo osloboditi.

Element sakralne čakre je voda. Kada pomislimo na vodu, odmah nam dolaze slike fluidnosti, svestranosti i slobode. Druga čakra je upravo to – naša sposobnost da budemo seksualni, kreativni, emocionalni i u skladu sa sobom i drugima.

Sakralna čakra povezana je i s osjetilom okusa, a okusna simbolika svakodnevnog razgovora upućuje na njezinu energiju. Kad nekome poželite “slatke snove”, opišete “gorko” sjećanje ili se žalite na odnos koji se “ukiselio”, ulazite u svijet Svadhisthane. (Swami Saradananda)

Korijenska čakra je skladište naše karme, a sama aktivacija tih karmi se događa upravo u sakralnoj čakri. Ovdje dobivamo priliku da ih pročistimo. Iako su naše slabosti i pogreške smještene u ovoj čakri, ovdje se nudi vrijedna prilika za razvoj naše ljudske svijesti na višu razinu. Kroz rad sa sakralnom čakrom u mogućnosti smo staviti svoje bazne instinkte pod kontrolu, transformirati ih te ih na kraju i nadići.

Želite li pobliže upoznati karakteristike sakralne čakre? Upoznajte svoj drugi energetski centar.


Što je rad s čakrama?

Rad s čakrama je praksa čišćenja, otvaranja, uravnoteženja, podržavanja i jačanja čakri unutar naših tijela. Termini koji se najčešće koriste za rad s čakrama su balansiranje, uravnoteženje, čišćenje, iscjeljivanje, otvaranje i aktiviranje čakri.

Čakre su točke u tijelu koje balansiraju protok energije, omogućujući joj da slobodno teče i održava zdravlje i vitalnost. Nažalost, čakre mogu razviti blokade koje ograničavaju taj protok energije. Rad s čakrama ima za cilj vraćanje ravnoteže i oslobađanje bilo kakve blokade u našem energetskom tijelu koja sprječava optimalno kruženje energije.

Rad s čakrama uključuje korištenje niza holističkih pristupa kao što su aromaterapija, zvučna kupka ili terapija ljekovitim kristalima, a rezultat je ponovno uspostavljanje harmonije unutar tijela i uma.

Više o samom radu s čakrama, razlikama u terminima koji se koriste u radu s čakrama pročitajte u članku Rad s čakrama – kako stvoriti ravnotežu u životu.


Rad sa sakralnom čakrom

Ključ za iscjeljivanje i vraćanje sakralne čakre u ravnotežu je uspostavljanje našeg odnosa s uživanjem, radošću i uzbuđenjem. Rad sa sakralnom čakrom uključuje vraćanje našeg prava na osjećanje – tada radimo sa potisnutim emocijama i osjećajima krivnje i srama.

Prvi korak je je uklanjanje krivnje koja blokira naše osjećaje. Uravnoteženje druge čakre stoga se sastoji u tome da budemo svjesni svojih misli i namjera, kao i vrsta emocija koje nastaju u određenim trenutcima.

Trebamo naučiti gledati na njih kao na prirodne odgovore na situacije koje nas pogađaju. Kada se sila iza emocije nakuplja bez da se izrazi ili otpusti, stvara se emocionalni višak. Potrebno je stvoriti siguran način za smanjenje emocionalne sile i dopustiti joj da se obuzda i krene u pravom smjeru.

Energija emocija se može usmjeriti u odgovarajuće pokrete ili aktivnosti – npr. kad smo ljuti, možemo tu emociju usmjeriti na čišćenje stana jer tad imamo puno energije i ne možemo se baš koncentrirati na nešto zahtjevnije.

Za rad na uravnoteženju čakre je potrebna hrabrost za eksperimentiranjem, čak i kad postoji strah od neuspjeha i snažna želja za odustajanjem. Ne trebamo izbjegavati životna iskustva, već trebamo ponovno stati na noge i dopustiti životu da slobodno teče.

Što očekivati nakon rada sa sakralnom čakrom?

Naučit ćete cijeniti jednostavne stvari, a ne samo sjajna i uzbudljiva iskustva; osjećat ćete radost zbog same činjenice što ste živi. Ponovno ćete se povezati s vašom životnom snagom i vizijom uzbudljivog života.

woman playing ukulele
Photo by Kindel Media on Pexels.com

Jedna od glavnih kvaliteta sakralne čakre je kreativnost. Mnoga nadahnuća mogu vam doći dok ste jednostavno uronjeni u stanje svijesti bez misli. S vremenom ćete otkriti da vam kreativna rješenja ne dolaze namjernom koncentracijom, već čistom spontanošću i jednostavno nekako uspiju.

Otkrit ćete da se ljepota i snaga stvaranja već nalaze u vama, neograničenom spremniku, koji čeka da ga se počne koristiti. Vaša pažnja će postati oštrija i usmjerenija.

Kvaliteta čistog znanja povezana sa Svadisthanom odnosi se na urođeno znanje apsolutnog i snagu intuicije u nama. Biti ćete u mogućnosti jasno razlikovati znanje koje steknete čitanjem i učenjem od onoga koje vam jednostavno padne na pamet ili vam se čini da dolazi iznutra.

Iskusit ćete čistoću u svojim željama i vidjeti da se sve što želite čini konstruktivnim, dobronamjernim i korisnim za vas i za druge.

Nećete se trebati disciplinirati da “mislite pozitivno” ili žarko željeti da se dogode dobre stvari. Jednostavno ćete otkriti da automatski želite pozitivne stvari. To može zvučati previše čarobno da bi bilo istina, ali brzo ćete uvidjeti da je ovaj fenomen stvaran. No postoji jedna „caka“, ovo pozitivno stanje ovisi o kvaliteti vašeg meditativnog stanja.

Iscjeljujući sakralnu čakru, ne samo da ćete izliječiti svoje fizičko tijelo, već ćete očistiti i svoje emocionalne i seksualne blokade. Kad se čakra vrati u ravnotežu, osjetit ćete slobodu kroz izražavanje svojih osjećaja bez ikakve nelagode ili nezadovoljstva.

Uravnoteženje i njegovanje sakralne čakre poboljšava ove osobnosti i karakterne snage:

 • kreativnost (stvaranje ideja, originalnost, mašta, inventivnost, inovativnost, prilagodljivost, domišljatost, snalažljivost, vizija)
 • iskrenost (integritet, čast, istina)
 • nevezanost za materijalno
 • čista pažnja i fokus
 • ljubav prema učenju – snažna želja za svladavanjem novih vještina, tema i znanja
 • otvorenost za nova iskustva
 • izuzetna intelektualna percepcija
 • transcendencija kroz uvažavanje ljepote, čudesa i misterija života; i čisto znanje
 • osjetljivost (estetska, intuitivna, profinjena)

Od velike je važnosti prije nego se upustimo u rad sa sakralnom čakrom, utvrditi da li je čakra preaktivna ili pak nedovoljno aktivna. Preaktivna čakra će najviše koristi imati od opuštajućih tehnika koje pogoduju “pražnjenju” čakre; dok će nedovoljno aktivna čakra imati koristi od stimulativnih i energizirajućih vježbi koje pogoduju “punjenju” čakre.


U nastavku pročitajte kako izgleda uravnotežena sakralna čakra te koji simptomi nastaju kada je izvan ravnoteže, tj. kada je preaktivna ili blokirana.

Kako izgleda zdrava i uravnotežena sakralna čakra?

rad sa sakralnom čakrom
 • Graciozno kretanje
 • Emocionalna inteligencija
 • Sposobnost doživljavanja užitka
 • Njegovanje sebe i drugih
 • Sposobnost promjene
 • Zdrave granice

Kada ste se posljednji put osjećali emocionalno stabilni, kreativni, seksualno poželjni, energični i puni strasti za životom?

Ta živost koju ste osjećali bila je znak da je vaša sakralna čakra bila u potpunoj ravnoteži – osoba s uravnoteženim sakralnom čakrom zrači toplinom, razigranošću i dobrim humorom. Uravnotežena sakralna čakra dovodi do mirne, ali strastvene ljubavi prema životu. Pruža osobi stalni osjećaj radosti, strasti, uzbuđenja i živosti, koji ne ovisi o određenim iskustvima koja dolaze i odlaze.

Osoba s uravnoteženom sakralnom čakrom svjesno prihvaća svoje prirodne potrebe i želje i ne potiskuje ih krivnjom ili sramom. Dobro se brine o sebi i ne bježi od izražavanja svojih potreba.

Kad je sakralna čakra otvorena i uravnotežena, mi smo oštroumni, intuitivni, puni snova, planova i zdravih žudnji, prilagodljivi smo, prihvaćamo promjene i sposobni smo “teći sa strujom”. Osjećamo se živima, senzualnim, poželjnim i uživamo u svemu, u kontaktu smo sa svojim emocijama i vjerujemo drugima.

Uravnotežena druga čakra nam daje sposobnost seksualnog užitka, osjećaj ugode u intimi, sposobnost fizičkog zadovoljstva, općeg uživanja u životu te sposobnost prihvaćanja pokreta i promjene.

Općenito, sakralna čakra je u ravnoteži kada imamo zdravu seksualnu energiju i seksualni nagon i ugodno nam je imati seksualni odnos s nekim te ne osjećamo negativne emocije tijekom seksa. Seksualnost u uravnoteženoj sakralnoj čakri zdrav je izraz intimnosti, zadovoljstva i radosti, sa senzitivnim granicama i istinskim osjećajem povezanosti.

Također, kada je ova čakra uravnotežena, nema potrebitosti, nema osjećaja prianjanja, a samim tim ni ljubomore.

Ova čakra odgovorna je za “poštenu razmjenu” ili dijeljenje sličnih ideja s drugima. Kada je ova čakra uravnotežena, prirodno dajemo i primamo ljubav i naklonost, zavodimo, koketiramo bez krivnje i srama. Ljudi s uravnoteženom sakralnom čakrom ne boje se ekspanzije, rasta i razvoja, širenja svojih granica, izražavaju svoje potrebe i ugodno ih je slušati.

Kada je ova čakra uravnotežena, život je ispunjen obiljem, kreativnošću, pokretom, rađanjem, zadovoljstvom i ispunjenim odnosima, osjećate se ugodno u svojoj koži i poštujete svoju seksualnost. Naprosto uživate u spontanosti života.

Znakovi neravnoteže u sakralnoj čakri

Kada se govori o neuravnoteženoj čakri, misli se na “blokiranu” čakru koja ograničava protok energije.

Slično kao i korijenska čakra, sakralna čakra se često zanemaruje jer mnogi pokušavaju postići prosvjetljenje preko viših čakri. Ipak, baš kao i njena narančasta boja, druga čakra je poput izlaska sunca što donosi novi dan u našim životima.

Upravo u ovoj čakri dizajniramo život kakav želimo. Stoga je važno da ne zanemarimo ovu važnu čakru.

Nažalost, mnoga iskustva u životu mogu dovesti do blokiranja sakralne čakre. Ako ste iskusili ismijavanje, strogi odgoj, seksualno zlostavljanje ili disfunkciju, toksične odnose, vjersku ili neku drugu vrstu diskriminacije, kritične oblike društvenog uvjetovanja koje su ograničile protok vaše životne energije, vjerojatno imate neuravnoteženu sakralnu čakru.

Kada je sakralna čakra neuravnotežena zbog raznih trauma iz prošlosti i negativnih životnih iskustava, doživljavamo mnoštvo fizičkih, emocionalnih, psiholoških i međuljudskih problema.

Ne nalazimo razloga za svakodnevno ustajanje iz kreveta, nemamo energije i često se moramo natjerati kako bismo se na silu izvukli iz kreveta. Život nam se čini kao beskonačan popis dužnosti i zadataka koje moramo izvršiti. Mislimo kako se nikad ništa uzbudljivo neće dogoditi na običan dan. Uzbuđenje doživljavamo samo u „posebnim prigodama“ kao što je odlazak na odmor, promaknuće na poslu, novi ljubavni partner i sl.

Razne traume i povrede mogu dovesti do neravnoteže u sakralnoj čakri:

 • seksualno zlostavljanje (prikriveno ili otvoreno)
 • emocionalno zlostavljanje
 • zanemarivanje, hladnoća, odbacivanje
 • poricanje stanja djetetovih osjećaja
 • emocionalna manipulacija
 • ograničavanje normalnog kretanja
 • vjerska ili moralna strogost (protiv užitka)
 • fizičko zlostavljanje
 • obitelj s problemom alkohola
 • naslijeđena pitanja – roditelji koji nisu sami razradili svoja pitanja oko seksualnosti
 • slučajevi incesta

Mnoge bolesti i poremećaji koji mogu proizlaziti iz ovog energetskog centra manifestiraju se kroz strah od gubitka kontrole u odnosima koje smo izgradili s drugima, pa čak i s našom povezanošću s fizičkim stvarima kao što su poslovi ili projekti za koje smo usko vezani.

Poteškoće nastaju kada prevlada osjećaj da ne možemo stvoriti fizički izraz našeg života izvan našeg okruženja. U tim slučajevima “donosimo prtljagu” iz korijenske čakre u našu sakralnu čakru.

Kada usmjerimo previše pozornosti i energije u sakralnu čakru, tražeći sve više i više zadovoljstva bezobzirnim ponašanjem, rezultat je život ispunjen samo privremenim zadovoljstvima, gdje na kraju slijedi potreba za još više zadovoljstva.

Neravnoteža u sakralnoj čakri i seksualnost

Ljudi sa zatvorenom sakralnom čakrom često teško pronalaze seksualne partnere koji bi im pomogli otvoriti ovu čakru; dok oni s već otvorenom sakralnom čakrom mogu privući i više partnera nego što mogu podnijeti. Jedini način prevladavanja ovog stanja je otvaranje ili zatvarajne čakre, postupno i nježno.

Potiskivanjem tjelesne intimnosti i seksualnog oslobađanja odričemo se jednog od najvećih zadovoljstava koje tijelo može imati. Ovo se protivi našem biološkom, prirodnom principu užitka.

Naštetiti sakralnoj čakri možemo kada se osvećujemo, izražavajući previše moći i pritiska i potiskujući nekoga sa svojim seksualnim željama.

Koji osjećaji vladaju nama kod neuravnotežene sakralne čakre

Ako je sakralna čakra u neravnoteži, vjerojatno ćete biti sramežljivi, plahi, povučeni, pretjerano osjetljivi i imati ćete osjećaj krivnje i nisko samopoštovanje. U vašem će životu nedostajati zabave, uzbuđenja i zadovoljstva.

collage of portraits of cheerful woman
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

„Emocije su energija u pokretu. Ako nisu izražene, energija je potisnuta. Kao energija mora nekamo otići. Emocionalna energija nas pokreće kao i svaka druga energija … Negirati emocije znači poricati temeljnu i vitalnu energiju našeg života.“

John Bradshaw

Neki ljudi s neuravnoteženom sakralnom čakrom se doimaju preosjetljivima; drugi pak postaju neosjetljivi na vlastite i tuđe emocionalne potrebe te mogu biti nesposobni za izražavanje osjećaja i emocija.

Kad nam se kaže da se ne smijemo osjećati na određeni način, negira se naše pravo druge čakre – pravo na osjećanje (pr. „ne smiješ se ljutiti na njega.“, „Obriši te suze s lica.“). Ako povjerujemo u ove zabrane, dajemo prevlast umu nad osjećajima. Osjećamo se krivima zbog svojih osjećaja i potiskujemo ih, čak do mjere neprepoznatljivosti.

U obitelji u kojoj se osjećaji jednostavno ne izražavaju, nema mogućnosti učenja emocionalnog jezika. Bez sposobnosti da razaznajemo svoje potrebe i osjećaje, nismo ih u mogućnosti ispuniti i ostaju „zarobljeni“ dok poruka konačno ne bude protumačena. (Anodea Judith)

Kod preaktivne sakralne čakre emocije su vrlo jake i seks može postati ovisnost. Možemo se opsesivno vezati za ljude i ubrzo postati emocionalno ovisni o svom partneru.

U svojoj najekstremnijoj neravnoteži ova čakra može stvoriti emocionalno eksplozivne i manipulativne ljude. Neravnoteža se također očituje kao seksualna izopačenost i seksualno zlostavljanje. Fizičko nasilje (bilo dano ili primljeno) i opsjednutost seksom česta su pojava, kao i ozbiljna pitanja ovisnosti. To se događa samo u slučaju vrlo ozbiljnih neravnoteža i ako prepoznate te tendencije u sebi, tada trebate potražiti specijalističku pomoć od terapeuta ili liječnika.

Simptomi poremećaja kod neuravnotežene sakralne čakre

Na nefizičkoj razini, neravnoteža sakralne čakre može dovesti do:

 • poteškoća u meditaciji
 • manjka nadahnuća i motivacije, problema s kreativnošću i stvaranjem ideja
 • nedostatka interesa za izražavanje sebe ili umjetničkih sposobnosti
 • nepovjerenja
 • emocionalne nestabilnosti, depresije
 • osjećaj zaglavljenosti u određenom osjećaju ili raspoloženju
 • otupljenosti, osjećaja da ste van dodira sa samim sobom
 • straha od promjene, tjeskobe
 • neurotičnost (nemogućnost nošenja sa spontanošću ili nesigurnošću)
 • nemogućnosti stvaranja intimnih veza s drugima
 • nedostatak seksualne želje ili zadovoljstva
 • gubljenje u fantazijama, seksualnim opsesijama
 • nezasitnih želja i nedostatka ispunjenja istih
 • pretjerane osjetljivosti, popustljivosti ili agresivnosti
 • ovisnosti o drugima
 • manipulativnog ponašanja
 • napadaja panike

Nekoliko uobičajenih zdravstvenih problema koji se manifestiraju iz neuravnotežene sakralne čakre su:

 • kronična bol u donjem dijelu leđa
 • problemi s bubrezima i slezenom
 • artritis
 • problemi s neplodnošću
 • seksualni problemi (impotencija, frigidnost)
 • problemi s kukovima
 • urinarni problemi
 • nesanica
 • ovisnosti (hrana, kockanje, seks, posao, alkohol, droge…)
 • predmenstrualni sindrom
 • menstrualni problemi
 • iscrpljenost i manjak energije
 • anemija
 • hipoglikemija

S koliko se navedenih znakova možete poistovjetiti?

*Važno je prepoznati znakove disbalansa kod druge čakre. Jednom kada prepoznamo što je loše, sljedeći korak je učenje o tehnikama iscjeljivanja sakralne čakre kako bi se uspostavila ravnoteža i potaknula naša ukupna dobrobit.


Pitanja koja si možete postaviti:

 1. Izražavam li svoju kreativnost?
 2. Osjećam li se emocionalno ukočeno ili hladno; da li mi je teško osjetiti i izraziti bilo koju vrstu emocija?
 3. Jesam li zadovoljan/a svojom seksualnošću?
 4. Trebam li se kontrolirati ili dati svoju snagu da dobijem nešto zauzvrat?
 5. Jesam li ovisan/a o alkoholu, drogama, seksu, ljudima ili nečem drugom?
 6. Patim li od krivnje, srama, ljutnje i osuđivanja prošlosti?
 7. Da li mi je teško zarađivati novac?
 8. Da li se zauzimam za sebe, govorim li što mislim i mislim li što govorim?
 9. Kako se ponašam u kriznim situacijama?
 10. Jesam li otvoren/a za pozitivnu promjenu? Kako se mogu više otvoriti?
 11. Jesam li silno gladan/a uzbuđenja ili iskustava? Kako mogu više uživati u životu bez ovisnosti o njegovim užicima?
 12. Je li moj pogled na svijet previše emocionalan ili previše negativan?

Svadhsithana, sakralna čakra check list

U biblioteci FREEBIES možete pronaći check listu (ne)ravnoteže u sakralnoj čakri i aktivnosti s kojima je možete vratiti u ravnotežu.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Preaktivna i nedovoljno aktivna sakralna čakra

Jeste li znali da neuravnotežene čakre mogu biti preaktivne i nedovoljno aktivne (blokirane)?

Koja je razlika između blokiranih i preaktivnih čakri? Blokirana čakra se može definirati kao zatvorena, dok se preaktivna čakra može definirati kao agresivna.

Agresivna (preaktivna) čakra = živost, uznemirena, reaktivna, agresivna, prekomjeran protok energije

Blokirana (zatvorena) čakra = beživotna, troma, pasivna, blokirana, nema dovoljno protoka energije

rad sa sakralnom čakrom, neravnoteža energije svadhisthana energy imbalances
Neravnoteža energije u sakralnoj čakri

Budući da se druga čakra odnosi na kretanje, višak i nedostatak energije odražava količinu unutarnjeg i vanjskog kretanja tijela, kao i emocionalnu identifikaciju i seksualno izražavanje. Dok prolazimo kroz carstvo dualnosti, ravnoteža je presudna za napredak do energetskog centra moći – treće čakre solarnog pleksusa.

PREAKTIVNA SAKRALNA ČAKRA

Znakovi preaktivne sakralne čakre

Svadhisthana overactive energy, sakralna čakra preaktivna energija
 • Seksualna gluma, seksualna ovisnost
 • Ovisnost o užitku
 • Pretjerano jake emocije (histerija, bipolarne promjene raspoloženja, narkomanske krize)
 • Preosjetljivost
 • Loše granice, invazija drugih
 • Zavodljiva manipulacija
 • Emocionalna ovisnost
 • Opsesivna vezanost
 • Ciste
 • Urinarni problemi i problemi s bubrezima
 • Bol u donjem dijelu leđa
 • Ginekološki problemi

Kada je naša sakralna čakra preopterećena, osjećamo se preplavljeni emocijama; doživljavamo ozbiljne promjene raspoloženja ili se često nalazimo u sukobima i dramama. Često, višak emocija može dovesti do loših osobnih granica što nas čini pretjerano ovisnim o drugima ili čak opsesivnim.

Nefizički znakovi preaktivne sakralne čakre:

 • anksioznost
 • manija
 • agresivnost
 • arogancija
 • pretjerana emotivnost
 • dominacija u vezama
 • prekomjerna emocionalna vezanost ili potreba
 • privlačnost dramama
 • ćudljivost
 • nedostatak osobnih granica
 • ovisnost o seksu
 • opsjednutost užitkom

Ako imate preaktivnu sakralnu čakru, biti ćete skloni emocionalnoj eksplozivnosti i seksualnoj ovisnosti. Osoba s preaktivnom sakralnom čakrom se osjeća živom u stanjima intenzivnh osjećaja. Za neke ljude jedino vrijeme kad osjećaju da su netko je kad osjećaju bilo kakvu intenzivnu emociju (bijes, suze, uzbuđenje, strah). Takvoj je osobi teško odvojiti svoje osjećaje od stvarnosti situacije. Ako se osjećaju ugroženo, ne mogu znati je li prijetnja stvarna; ne vide da je njihov strah možda povezan s nečim iz prošlosti ili da imaju izbora kako će reagirati.

Takve osobe mogu piti pretjerano emocionalno osjećajne, nesposobni odbaciti breme s leđa i uzimaju sve k srcu. Emocije im često divljaju iz jedne u drugu u kratkom roku. Može postojati i ovisnost o ljudima i zabavama, s nemogućnošću da budu sami i postavljaju granice ili kažu „ne“.

Ljudi s visokom osjetilnom vidovitošću su toliko osjetljivi što drugi osjećaju, da imaju problema sa stupanjem u kontakt s vlastitim osjećajima. Ako su u blizini nekoga tko je depresivan, i sami padaju u depresiju, kao da je njihova krivnja. Sretni su ako su i drugi sretni. To može rezultirati socijalnom, seksualnom i emocionalnom ovisnošću.

Ljudi s preaktivnom sakralnom čakrom osjećaju stalnu potrebu za moći, do te mjere da počinju biti manipulativni.

S obzirom na to da sakralna čakra utječe na seksualnost, preaktivan sakralni energetski centar može pridonijeti promiskuitetu, ovisnosti o seksu i osjećajima odvojenosti ili promatranju drugih kao običnih objekata za postizanje seksualnog zadovoljstva.

Pojedinci s preaktivnom sakralnom čakrom mogu također razviti ovisnost o alkoholu, drogama ili drugim nezdravim tvarima ili se upustiti u visoko rizična ponašanja. Dodatni problemi mogu uključivati prejedanje i nezdrav fokus na sliku o tijelu.


Iako se znakovi preaktivne sakralne čakre uglavnom manifestiraju na nefizičke načine, mogu se pojaviti i fizički simptomi. Na primjer, možete imati stalni osjećaj topline u donjem dijelu trbuha kada je protok energije kroz čakru pretjeran. Preaktivna sakralna čakra također može značajno utjecati na funkciju reproduktivnih organa, mjehura i donjeg dijela leđa.

Čišćenje i uravnoteženje preaktivne sakralne čakre

Ako je druga čakra preaktivna, u ravnotežu je vraćamo “obuzdavanjem”. To znači ne djelovati odmah na osjećaj, poriv, želju ili potrebu. Osvjestite svoje emocionalne okidače.

Bez “obuzdavanja” nema pohranjivanja energije i skoro nimalo snage. Energija slijedi uobičajene puteve izražavanja. Obuzdavanje stvara alternativne puteve. Ako je naš uobičajeni put oslobađanje konzumacija alkoholnog pića ili vikanje na nekog kad smo ljuti, tada postajemo ovisni o toj aktivnost i ne možemo razumjeti ljutnju i učinkovito je riješiti.

Ako uspijemo naučiti obuzdati ljutnju, možemo pronaći drugi način da je riješimo.
Obuzdavanje je dublji fokus pažnje na emocionalni proces i kamo pokušava ići. Naučiti se obuzdati znači da dopuštamo energiji da ispuni naša tkiva, proširi naše osjećaje i stvori uzbuđenje.

Biti oprezan pri donošenju ispravnih odluka za obuzdavanje nezdravog ponašanja pomaže očistiti i uravnotežiti sakralnu čakru.

Zbog bliske povezanosti s probavnim sustavom, usvajanje zdrave prehrane i vježbanja može biti osobito korisno u uravnoteženju protoka energije druge čakre.

Sakralna čakra je povezana s narančastom bojom, nijansom koja predstavlja energiju, kreativnost i zadovoljstvo. Da biste uravnotežili preaktivnu sakralnu čakru, možete se okružiti njenom suprotnom bojom, plavom.

BLOKIRANA (NEDOVOLJNO AKTIVNA) SAKRALNA ČAKRA

Znakovi blokirane sakralne čakre

Svadhisthana underactive energy, sakralna čakra blokirana energija
 • Krutost u tijelu i stavovima
 • Frigidnost, impotencija
 • Strah od seksa
 • Loše socijalne vještine
 • Uskraćivanje užitka
 • Pretjerane granice
 • Strah od promjene
 • Nedostatak želje, strasti, uzbuđenja

Fizički gledano, kada je vaša sakralna čakra blokirana, možete iskusiti niz simptoma koji su uglavnom ograničeni na donji trbuh, leđa i reproduktivne i probavne organe.

Fizički znakovi blokirane sakralne čakre:

 • zatvor
 • bol u leđima
 • infekcije mokraćnog sustava i bubrega
 • ginekološke ciste
 • nepravilan menstrualni ciklus
 • neplodnost
 • nizak libido, impotencija
 • tromost
 • ukočenost

Ako imate zatvorenu sakralnu čakru, bit ćete skloniji problemima kao što su emocionalna hladnoća i seksualna frigidnost. Neravnoteža sakralne čakre često se manifestira kao emocionalne i psihološke poteškoće.

unhappiness, anonymous woman with tied hands against gray background
Photo by fotografierende on Pexels.com

Nefizički znakovi blokirane sakralne čakre:

 • ljubomora
 • strah od sreće ili užitka, samosabotaža
 • nedostatak kreativnosti i autentičnosti
 • pesimizam, depresija
 • emocionalna neosjetljivost
 • zatvorenost prema drugima
 • nedostatak samopouzdanja i samovrijednosti, nesigurnost
 • seksualna krivnja i sram
 • nasilne i uvredljive veze

Budući da upravlja našom sposobnošću povezivanja s drugim ljudima i svijetom oko nas, sakralna čakra nam također pomaže održati naše emocije i sposobnost da se nosimo sa životom na najbolji mogući način. Kada je energetski tok blokiran, postajemo neemocionalni, nesigurni te nesposobni nositi se sa životnim promjenama.

Nedostatak samopoštovanja koji proizlazi iz neravnoteže sakralne čakre također može pridonijeti pronalaženju sebe u nezdravim, a ponekad i uvredljivim odnosima.

S nedovoljno aktivnom sakralnom čakrom osjećamo krivnju i sram te smo pretjerano opterećeni mišljenjem drugih. Povučeni smo, plašimo se interakcije s drugima, stavljamo potrebe drugih ispred naših, osjećamo se izgubljeno i bespomoćno. Ta se emocija može očitovati kao osjećaj stida zbog vlastitog tijela,
kao seksualna inhibiranost ili emocionalna nepovezanost s drugima.

Budući da zadovoljstvo izaziva širenje energije iz jezgre prema van, tada se osoba s nedovoljno aktivnom sakralnom čakrom nalazi u zgrčenom stanju. Takva osoba nastoji izbjeći zadovoljstvo pod svaku cijenu, često zbog oštrog unutarnjeg kritičara koji ne dopušta zabavu bez samoosuđivanja.

Ovo poricanje može poslati energiju višim čakrama, s pozitivnim ili negativnim rezultatima. Energija može otići do treće čakre kao mahnita aktivnost ili radoholizam, a može otići u više čakre kao povećana kreativnost, religijska žestina, opsjednutost čistoćom ili intelektualnost.

Nedostatak na emocionalnoj razini može nastati ili potpunim nedostatkom programiranja (kao odrastanje u osjećajno hladnoj obitelji) ili iz potiskivanja emocija kako bi se tolerirala intenzivna situacija. U oba slučaja, to stvara osjećaj praznine, osjećaj tuposti i zaglavljenosti te izoliranosti.

grayscale photography of crying woman
Photo by Kat Jayne on Pexels.com

S obzirom na to da sakralna čakra izravno utječe na seksualnost, nije neobičan nedostatak seksualnog interesa. Seksualna disfunkcija, uključujući prijevremenu ejakulaciju, nemogućnost postizanja orgazma, te niski ili nepostojeći libido, dobar je pokazatelj postojanja neravnoteže sakralne čakre.

Sakralna čakra je blokirana kad nemamo seksualnih želja i pokušavamo izbjegavati spolni odnos što je više moguće, pa time smanjujemo njegovu važnost u našem životu. Ne osjećamo normalno seksualne senzacije i one su često slabe i razočaravajuće.

Kako je seksualnost složeno pitanje, strah od seksa zapravo može biti strah od osjećaja koje seks otvara (sram da nismo dovoljno dobri, sram zbog našeg tijela, panika oko slabih granica, nemogućnost dobre komunikacije i sl.)

Neravnoteža u sakralnoj čakri također može utjecati na društveno područje jer socijalne vještine zahtijevaju emocionalnu pismenost. Unutarnja krivnja i sram mogu dovesti do nespretnosti u socijalnim situacijama, dajući dojam da je osoba ukočena ili hladna u interakciji s drugima, djeluje bezosjećajno, a osjećaji su zapravo potisnuti. Sve ovo dovodi da se osoba povuče u sebe i ne dozvoljava nikome da dopre do nje.

Otvaranje i uravnoteženje blokirane sakralne čakre

Osim usvajanja zdravih promjena u načinu života, kao što je zdrava prehrana i redovita tjelovježba, uključivanje nekog oblika energetskog iscjeljivanja može biti korisno za uspostavljanje ravnoteže u sakralnoj čakri.

Tuga se može usmjeriti u pisanje, strah u povišenu svijest, a čežnja u kreativne aktivnosti. Kad su emocije prejake, možemo svoju svijest usmjeriti na senzacije unutar našeg tijela.

Emocije žele izaći na površinu, krenuti u akciju i biti prepoznate. Mi to trebamo uravnotežiti usmjeravanjem pažnje u sebe. Kad svjesno usmjerimo pažnju prema unutra emocije se stišavaju i dovode nas do vrijednih informacija i veza.

Seksualno iscjeljivanje nije ograničeno na ono što radimo u krevetu, već uključuje potpun pristup našem životu. Postići seksualnu ravnotežu znači potpuno se baviti životom na emocionalnoj razini – voditi ljubav očima i ušima i nosom; da prihvatimo našu čežnju za bliskošću; da postanemo intimni sa suptilnim nijansama unutarnjeg ja.

Seksualno iscjeljivanje ne može se dogoditi izolirano, jer zdrav seks uključuje mnoge razine svijesti. Ne može se odvojiti od emocionalnog iscjeljivanja, jer otvara emocije. U osnovi je vezan za osjetila te čežnje i želje. Zahtijeva protok energije tekućine u tijelu.

Da dovedemo sakralnu čakru u ravnotežu – emocije, želje, pokret, senzacije, užitak i potrebe – znači istovremeno iscijeliti našu seksualnost što zahtijeva ravnotežu između obuzdavanja i protoka, puštanja.


Svadhsithana, sakralna čakra check list

U biblioteci FREEBIES možete pronaći check listu (ne)ravnoteže u sakralnoj čakri i aktivnosti s kojima je možete vratiti u ravnotežu.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Kako vratiti ravnotežu kroz rad sa sakralnom čakrom?

Tijekom našeg života Kundalini se povremeno budi i diže u sakralnu čakru. Međutim, ovdje se susrećemo s preprekom naših negativnih kvaliteta kao što su zavist, želja, ljubomora, bijes i pohlepa. One blokiraju energiju tako da se ponovo vraća u korijensku čakru. I na taj način svijest mnogih ljudi nastavlja oscilirati između dvije najniže čakre, a da se nikada ne uspije podići.

Prekinuti ovaj ciklus nije nimalo lako i jednostavno jer se suočavamo s brojnim štetnim emocijama, predrasudama i strahovima koji su se nakupili tijekom života. Jedino što možemo postići boreći se protiv njih je to da će postati još tvrdoglavije ili će se utaboriti duboko u našu podsvijest. Tek kada ih svjesno otpustimo, možemo ih se osloboditi.

No to može biti izuzetno teško. Bili bismo sretni da se oslobodimo svojih strahova i kompleksa, ali nekako se ne usuđujemo prepustiti tim kvalitetama te umjesto toga čvrsto ih se držimo. Ego nas navodi da vjerujemo kako bismo izgubili identitet i osobnost ako ih otpustimo. I upravo se u sakralnoj čakri ego bori svim mogućim sredstvima kako bi zadržao svoju nadmoć.

Mijenjanje bilo kojeg obrasca je često teško, jer otvaranje centra može uključivati iznošenje emocionalne boli na površinu, koja je dotad bila “pod kontrolom”.

Čakre se otvaraju i zatvaraju postupno, jer su rezultat obrazaca iz stvarnih interakcija.

Alati i tehnike za uravnoteženje sakralne čakre

Preporučujem da odaberete one aktivnosti s popisa koje vas prirodno privlače i najviše rezoniraju s vama.

Emocionalno oslobođenje – vratite svoje pravo na osjećanje

Osjećaji i misli nisu nepoželjni, inferiorni ili loši. Svaki osjećaj je potrebno pažljivo promotriti i analizirati. Na ovaj način učimo kako se nositi sa svojim emocijama, kako ih obraditi i na kraju ih nadići. Trebamo shvatiti da mi nismo osjećaji i naše misli te da nismo mi loši, već kvalitete koje smo usvojili i upravo njih trebamo ispraviti i promijeniti.

U svijetu u kojem su potisnute emocije kulturna norma, često je cilj terapije olakšati emocionalno oslobađanje. Ponekad jednostavno pomirenje može donijeti duboko zacjeljivanje i preobrazbu. Jednostavno otpuštajući nešto što se dugo zadržava u tijelu može mu omogućiti da se transformira na nove načine.

Međutim, emocionalno oslobađanje ne donosi uvijek ozdravljenje. U nekim slučajevima, gdje je trauma ozbiljna ili su emocionalni obrasci poput bijesa duboko ukorijenjeni, to može biti previše za osobu te stvoriti još veći osjećaj bespomoćnosti.

Jednom kad se emocija oslobodi, možemo povratiti tu energiju i stvoriti novu orijentaciju na situaciju. Kad odtugujemo smrt, možemo je pustiti. Jednom kad prepoznamo strah, možemo prihvatiti korake za njegovo prevladavanje.

Emocionalno oslobađanje u potpunosti uključuje tijelo. Nije dovoljno da glava jednostavno prizna tugu ili bijes. Uz svaku emociju vezuje se i pokret i sve dok se pokret ne oslobodi, energetski vrtlog emocija ostat će u nama.

Postoje mnoge vježbe koje uključuju vježbe disanja, masažu i razne položaje koji olakšavaju izražavanje i oslobađanje osjećaja i emocija. Te su vježbe prilično moćne i preporučljivo ih je raditi s licenciranim i pouzdanim terapeutom. Važno je zapamtiti da sve emocije koje nastanu tijekom ovih vježbi treba obraditi, tj. iznjeti ih van na površinu i nikako ne zadržavati u sebi. To može biti kroz plakanje, vikanje, udaranje ili zagrljaj osobe kojoj vjerujete i kaja vas ohrabruje.

Rad s krivnjom započinje ispitivanjem sila koje su utjecale na naše radnje u određenom trenutku. Samo prepoznavanjem i osvještavanjem tih sila možemo doista promijeniti sadašnje ponašanje zbog kojeg osjećamo krivnju. To ne znači da ne bismo trebali preuzeti odgovornost za ono što smo možda prouzrokovali, nego nam omogućuje da tu odgovornost vidimo u njenom odgovarajućem kontekstu.

rad s emocijama, sakralna čakra, close up photo of notebook with pen
Photo by Alina Vilchenko on Pexels.com

Vodite dnevnik kako biste se oslobodili negativnih emocija i znajte da samo vi možete stvoriti život i ljubavne odnose koje želite. Istražite izvor svojih ovisnosti (ovisnosti su način na koji se nosimo sa svojom stvarnošću i ispunjavamo nedostatke u našim životima). Vodite dnevnik snova i naučite tumačiti svoje snove.

Prihvatite svoje tijelo i brinite se o njemu

Istražite osnažujuće resurse kao što su knjige, radionice i vođene meditacije koje će vam pomoći da prihvatite svoje tijelo i eventualne nedostatke. Prestanite se ispričavati za svoj izgled i počnite prihvaćati svoje jedinstveno tijelo i njegove potrebe.

Sprijateljite se s hranom

rad sa sakralnom čakrom kroz hranu, photo of jar near cinnamon sticks
Photo by Vicky Tran on Pexels.com

Hrana je puno više od utaživanja gladi. Riječ je o užitku. Ponekad, ako ne jedemo s pažnjom i stoga ne osjećamo puni okus hrane, skloni smo prejedanju. Postavljanje namjere da jedemo sporije i ulaganje malo napora da iz hrane izvučemo sav užitak koji nam se nudi, može biti prekretnica u našem odnosu prema hrani koju konzumiramo.

Uživajte u ukusnoj hrani koja oživljava osjetila i obnavlja životnu snagu – narančasta hrana, orašasti plodovi i sjemenke, mlijeka od orašastih plodova i sjemenki), sočno i masno povrće (avokada), kokos, voće s niskim glikemijskim svojstvima (bobičasto voće, jabuke), proklijale žitarice, juhe i smoothiji.

Unosite veće količine vode u organizam. Biljni čajevi i sokovi bubrezima pomažu očistiti fizičko tijelo te uravnotežuju element vode suptilnoga tijela.

 • SLATKO VOĆE: jabuke, kruške, breskve, marelice, dinje, mango, naranče, šipak, jagode, grožđice, ribiz, smokve, kokos
 • POVRĆE: potočarka, zelena salata, špinat, krastavci, rajčice, batat, bundeve, mrkva, đumbir
 • ORAŠIDE I ZAČINI: bademi, kurkuma, cimet
 • Povećajte unos đumbira – đumbir je topla i stimulirajuća biljka koja je sjajna za sakralnu čakru, pokušajte više kuhati s đumbirom, koristeći ulje đumbira, ili piti infuziju čaja od đumbira.

Prepustite se čulnom užitku uživajući u omiljenoj tamnoj čokoladi ili voćnom čaju, zagrizite u slatku i sočnu voćku koje se topi u ustima. Kušajte svaki zalogaj; hrana je jedan od najjednostavnijih životnih užitaka!

Seksualnost

 • Prepoznajte i osvjestite svoje seksualne blokade (Koja ste uvjerenja, ideale i predrasude prema seksualnosti čuli kao dijete?)
 • Budite intimni s partnerom, poklonite si masažu ili idite na spoj na neko uzbudljivo mjesto.
 • Aktivirajte seksualnu kreativnost – ako imate partnera, istražite različite kreativne oblike seksualnosti. Na primjer, otkrijte koje fetiše ili seksualne položaje biste oboje željeli zajedno isprobati kako biste začinili atmosferu u spavaćoj sobi. Ako ste sami, istražite različite kreativne oblike samozadovoljstva. Ako se pojave blokade kao što je krivnja ili sramota, ispitajte ih.

Ples

Prekrasan način uravnoteženja čakri je kroz glazbu ili ples. Kaže se da je Shiva, Gospodar kozmičkog plesa, otkrio 8.400.000 tjelesnih položaja čovječanstvu. Njegov ples simbolizira božanski pokret.

Plešite kao da vas nitko ne gleda (trbušni ples, hula ples ili jednostavno izvodite krugove kukovima).

Yoga

 • Yoga asane za liječenje sakralne čakre trebale bi se usredotočiti na otvaranje kukova i jačanje donjeg dijela trbuha. Praksa bi trebala biti spora i opuštajuća, a ne brza ili pretjerano izazovna.

Neke su usmjerene samo na otvaranje, dok su druge usmjerene na poticanje i kretanje energije u i kroz ovo područje.

Asane:

 • reproduktivni organi: istezanje leđa, Bhujangasana, Halasana, Baddha Konasana
 • prostata: twistovi, Baddha Konasana, Shalambasana
 • ovisnosti: Surya Namaskar (Pozdrav suncu), asane za održavanje ravnoteže
photo of woman posing during golden hour
Photo by Eternal Happiness on Pexels.com
 • Utkata Konasana
 • Sethu Bandhasana
 • Janu Sirshasana
 • Upavisthta Konasana
 • Chandrasana
 • Parivrtta Trikonasana
 • Utthita Parsvakonasana
 • Natarajasana
 • Matsyasana
 • Trikonasana
 • Gomukhasana
 • Eka Pada Rajakapotasana
 • Baddha Konasana
 • Paripurna Navasana
 • Utkatasana
 • Pranayame (svjesno disanje ili upravljanje dahom):
 • Ujjayi dah
 • Surya Bedhana
 • Bhastrika
 • Kapalbhati

Meditacija

Meditacija je vrlo korisna za čišćenje i balansiranje čakri. Na primjer, jednostavna meditacija balansiranja sakralne čakre sastoji se u zamišljanju narančastog lotosa ili narančastog polumjeseca u području druge čakre, tj. u području zdjelice. Držite tu sliku u svom umu nekoliko minuta dok duboko dišete.

Fokusiranje na ovu čakru omogućuje umu da reflektira svijet na isti način na koji mjesec reflektira sunce. Stječe sposobnost da koristi kreativnu i održavajuću energiju da bi se uzdigla do najljepših umjetnosti i najčišćih odnosa s drugima, oslobođena od razuzdanosti, ljutnje, pohlepe, nemira i zavisti.

Uz redovitu meditaciju može se činiti kao da nam kreativna rješenja problema ili izazova stižu spontano.

Istražite kreativno samoizražavanje

Odaberite aktivnost koja vas zanima i upustite se u aktivnost bez razmišljanja! Zapamtite, umjetnost zahtijeva vrijeme, predanost i praksu. Ne očekujte da ćete odmah biti savršeni.

Stvorite nešto (naslikajte sliku / ispecite tortu / napravite skulpturu / napišite pjesmu) i poklonite nekome.

rad sa sakralnom čakrom kroz kreativnost, crop artist creating clay sculpture
Photo by Sunsetoned on Pexels.com

Zabavite se

Provedite dan u zabavnom parku i isprobajte sve vožnje. Dopustite si vrištanje na vlaku smrti i smijeh na vodenom toboganu. Vratite se u djetinjstvo i budite opet dijete, barem na jedan dan.

Odaberite ugodnu aktivnost kao što je sjedenje uz more ili vožnja kajakom po rijeci. Budite 100% svjesni tijekom te aktivnosti i u potpunosti iskusite zadovoljstvo onoga što radite.

Učinite nešto spontano. Dajte sebi dopuštenje da učinite nešto što obično ne biste učinili. Prekinite ciklus krutog i nekreativnog života! Na primjer, pogledajte film koji inače nikada ne biste gledali, bez planiranja otputujte do mjesta koje ste uvijek htjeli posjetiti, nazovite ga/nju!

Terapija bojom

Uvedite boje naranče, breskve i marelice u svoj život jer je boja sakralne čakre narančasta. Primjerice, nosite narančastu odjeću, okružite se narančastim predmetima i kreativno se izražavajte u narančastoj boji.

Za aktivaciju sakralne čakre se koristi jarka narančasta boja kako bismo potakli obnavljanje energije. Olakšava nam otpuštanje krutih emocionalnih obrazaca i podiže nam samopoštovanje.

svadhisthana narančasta boja

Za ublažavanje simptoma preaktivne sakralne čakre koristite suprotnu boju narančastoj, a to je plava.

Terapija prirodom

silhouette photography of man at beach during sunset
Photo by Jacub Gomez on Pexels.com

Uključite prirodu u svoj život: gledanje mjeseca (usredotočite se i osvjestite osjećaje u svom tijelu) ili gledajte zalazak sunca (osjetite ružičastu, narančastu i crvenu boju kako ispunjava cijelo vaše tijelo i primijetite kako se zbog toga osjećate).

Budući da je element sakralne čakre voda, izlazak i opuštanje blizu otvorene vode mogu pomoći u otvaranju vaše druge čakre – jezera, rijeke, potoci ili ocean. Ako je moguće, hodajte ili uronite noge u vodu kako biste pomogli protoku energije.

Povežite se s energijom vode tako što ćete plivati, okupati se ili se opustiti uz jezero, rijeku, more, fontanu ili vodopad.

Dok gledate u noćno nebo, primijetite mjesečinu kako se odbija od vode, mjesečev njegujući snop svjetlosti uravnotežiti će ženske energije druge čakre.

Svjedno kupanje ili tuširanje također može pridonijeti uravnoteženju vaše čakre uz istovremeno opuštanje koje je potrebno da bi vaše emocije tekle. Opustite se u vodi, uživajte u kupki, osjetite kako vas voda umiruje i podiže dok teče oko vašeg tijela, ispirući napetost ili negativnost.

Terapija zvukom

Slično konceptu tekuće vode, za opuštanje sakralne čakre slušajte glazbu koja daje dojam kao da teče, skladno i umirujuće – npr. zvukovi morskih valova, slapova, kiše i tekuće vode. Vokalno možete pjevati mantru VAM ili zvuk Aah.

Prijedlog za slušanje – aktivacija sakralne čakre – 288 Hz


Aromaterapija

Nekoliko mirisa koji se mogu koristiti za uravnoteženje emocija, poboljšanje probave (sposobnost “puštanja” i oslobađanja) i ublažavanje stresa su bergamot, vanilija, gorki badem i sandalovina.

Ylang-ylang potiče senzualnost i često se koristi kao pomoć pri postavljanju raspoloženja za romantični susret s voljenom osobom.

rad sa sakralnom čakrom kroz aromaterpiju, white and purple flower plant on brown wooden surface
Photo by Pixabay on Pexels.com
 • sandalovina
 • jasmin
 • ylang ylang
 • ruža
 • muškatna kadulja
 • klinčić
 • cedar
 • mažuran
 • naranča
 • tamjan
 • čempres
 • pačuli
 • jasmin

Kristali i drago kamenje

Kristali i drago kamenje se može koristiti na različite načine. Jedan od najlakših i najčešćih je da ih nosite kao nakit. Kristalni privjesak može suptilno utjecati na vašu energiju tijekom dana. Nošenje ljekovitog kamena u džepu također dobro funkcionira.

Čakra kamenje je također korisno tijekom meditacije i energetskog iscjeljivanja. Stavljanje kamena za iscjeljivanje tik ispod pupka dok meditirate može donijeti dodatno iscjeljenje i usredotočiti vas na vašu praksu. Ako više volite sjediti u meditaciji, držanje kamena u svakoj ruci položenoj u krilu ili cupping može imati iste rezultate.

Boja čakra za Svadhisthanu je narančasta i vezana je za mjesec, tako da su narančasto i žuti kristali i kamenje dobri za otvaranje sakralne čakre. Oni u suprotnim bojama mogu se koristiti za ublažavanje preaktivne sakralne čakre.

Kristali koji otvaraju i aktiviraju drugu čakru uključuju: narančasti i koraljni kalcit, citrin, narančasti avanturin.

rad sa sakralnom čakrom, chakra crystals hand-Image-by-Sharon-McCutcheon-from-Pixabay
 • Jantar – pozitivno utječe na hormone, slezenu i srce; potiče zacjeljivanje i pročišćavanje probavnog trakta; apsorbira negativnu energiju
 • Karneol – energizira krv u tijelu, potiče energiju životne snage, poboljšava komunikaciju s višim Ja i pomaže koncentraciji; otvara vaše srce toplinom i radošću
 • Citrin – izvrstan za liječenje bolesti bubrega, srca, probavnih organa, debelog crijeva i jetre; pomaže tijelu u uklanjanju otrova; smanjuje autodestruktivno ponašanje, ulijeva osjećaj stabilnosti; podiže samopoštovanje i poboljšava usklađivanje s Višim Ja
 • Koralj – pruža stabilnost, protok i ravnotežu emocionalnoj dobrobiti; pomaže zadržati pozitivniji pogled na život, steći novu perspektivu i kreativno se izražavati
 • Mjesečev kamen – jedinstven kristal jer se može koristiti za otvaranje i umirivanje sakralne čakre zbog njezine povezanosti s Mjesecom. Liječi tjelesne poremećaje povezane sa želucem, gušteračom i limfnim sustavom; ublažava anksioznost i stres, smiruje emocionalni stres
 • Zlatni kalcit – uravnotežuje osjećaje i muški / ženski polaritet; smanjuje stres, ublažava strah i tjeskobu i uzemljuje višak energije; sjajan za nošenje kada trebamo biti mentalno usredotočeni i budni
 • Zlatni topaz – jača funkcije jetre, živčanog sustava i probavnih organa; pruža olakšanje i ravnotežu onima koji su pretrpjeli psihički ili emocionalni slom ili bilo tko tko je pod stresom, nervoznim ili mentalnim umorom; pomaže u procesu otpuštanja i prihvaćanja promjena
 • Aventurin – pomaže kod oslobađanja od tjeskobe, brige i neizvjesnosti; potiče emocionalnu smirenost i pozitivan stav prema životu; pomaže nam pronaći središte i uskladiti se s njim; poboljšava intuiciju, uvide, osjećaj individualnosti, dobro zdravlje i pozitivno blagostanje

Afirmacije

Svakodnevno svjedno izgovarajte afirmacije jer ono što mislite to i manifestirate. Podržite iscjeljenje sakralne čakre ponavljajući afirmacije s iskrenošću i otvorenošću ka promjenama.

svadhisthana afirmacije

Dopuštam sebi osjetiti svoje emocije.
Stvaram zdrave granice.
Prihvaćam svoju unutarnju strast.
Cijenim i poštujem svoje tijelo.
Kreativno oslobađam svoje unutarnje emocije.
Zaslužujem zadovoljstvo u svom životu.
Upijam informacije iz svojih osjećaja.
Prihvaćam i slavim svoju seksualnost.
Moja seksualnost je sveta.
Krećem se lako i bez napora.
Život je ugodan.
Volim, njegujem i uživam u svom tijelu.
Imam zdrave granice i otvoren/a sam za doživljavanje sadašnjeg trenutka u potpunosti i strastveno.
Dopuštam sebi iskusiti zadovoljstvo i izraziti svoje emocije lako i pozitivno.

Sastavite svoju afirmaciju koja rezonira s vama i u koju možete vjerovati cijelim bićem ili koristite ovdje navedene afirmacije ako osjećate da vas privlače.


sakralna čakra, svadhisthana balans

U biblioteci FREEBIES možete pronaći cheat sheet (ne)ravnoteže u sakralnoj čakri i aktivnosti s kojima je možete vratiti u ravnotežu.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Što učiniti sa svim ovim informacijama?

Nakon čitanja svih ovih informacija, možda se pitate što biste sljedeće trebali učiniti.

Postoji konstantan ciklus i protok energije koji se događa u svakom trenutku, oko nas i u nama. Naše čakre su stalno u procesu promjene, pa proces iscjeljenja ili uravnoteženja nikada ne prestaje. Ne kažem to da bi vas udaljila od rada na čakrama već suprotno.

Za početak, provjerite da li imate preaktivnu ili pak nedovoljno aktivnu sakralnu čakru (moguće je da imate simptome iz jedne i druge skupine) te u skladu s tim odaberite. Preporučujem da odaberete nekoliko aktivnosti s gornjeg popisa koje vas prirodno privlače.

Eksperimentirajte sa svakim načinom liječenja nekoliko dana/tjedana i promatrajte kako se osjećate. Pokušajte usporiti, više se odmarati i povezati se s dahom – to su jednostavni prvi koraci koje možete poduzeti. Nakon toga možete primijeniti druge gore opisane prakse iscjeljivanja.

Koji oblik balansiranja čakri vam najviše odgovara? Slobodno podijelite svoja iskustva, rado bih ih čula.

Završni savjet – zaključak

Na našem putu od korijena do krune, druga čakra je glavni pokretač energije u sustavu čakri. Kako vitalne snage započinju put prema gore, dušu nose struje osjećaja i želje za rastom. Ako imamo sigurnu bazu, sposobni smo propustiti ovaj unutarnji protok prane (vitalne energije) i slijediti njegov prirodni tok bez gubitka našeg središta.

Kako je voda element sakralne čakre, trebamo pustiti da nas vodene struje vode bez da se utopimo u njima. Voda je ta koja potiče stvari da rastu, kreću se i mijenjaju.

Svadhisthana sakralna čakra more less

Kako postajemo svjesniji blokirane energije u nama i učimo kako izliječiti i uravnotežiti naše čakre, lakše je i manifestirati naše ciljeve, kako bismo u potpunosti iskoristili našu energetsku snagu. Počet ćete primjećivati kada ste izvan ravnoteže i biti ćete u mogućnosti napraviti potrebne promjene ili poduzeti potrebne korake kako bi svoju energiju vratili u harmoniju, puno prije nego što eskalira. Ta sposobnost otvara prostor za posjedovanje naše moći i njeno iskorištavanje na pozitivan i produktivan način.

Druga čakra je čakra radosti. Drevni spisi upozoravali su na primamljivu prirodu sakralne čakre koja stvara razne ovisnosti i tako postaje ozbiljna prepreka duhovnoj evoluciji. Međutim, kada je druga čakra pravilno uravnotežena i probuđena, ona može ispuniti naš život s bezuvjetnom radošću zbog koje volimo ono što radimo i jednostavno volimo život kao takav.

U takvom je stanju meditacija uživanje, a čak je i svakodnevna rutina ispunjena nježnim i slatkim osjećajima sreće. Iz tog je razloga upotreba sakralne čakre za pronalaženje urođene radosti života iznutra presudna za ispunjenje našeg tijela, uma i duha.


Hvala na čitanju.
Nadam se da ste otkrili nešto novo i zanimljivo. =)


Pridružite mi se na putovanju kroz srce, um i Dušu

Čakra dijamant

Prijavite se na newsletter i u inbox će vam stići lozinka za pristup biblioteci resursa FREEBIES u kojoj se nalazi Čakra dijamant stvoren sa željom da vam na zabavan način predstavi najvažnije podatke o svakoj od 7 glavnih čakri u našem tijelu. Uz to ćete na poklon dobiti i Positive vibes cube =)


Sviđa Vam se SantoshaKreativ? Posjetite i zapratite društvene mreže =)


Svidio Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima =)

2 thoughts on “Rad sa sakralnom čakrom – vratite ravnotežu u Svadhisthanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.