Let the journey begin

Mjesto gdje sveta geometrija susreće umjetnost i radost postojanja

Čakre – yantre – mandale – simbolika svete geometrije

Art terapija – creative journaling

Namaste

Dobrodošli u moj mali Svemir! Drago mi je što vas je put doveo baš ovdje.

Hvala što ste odvojili trenutak svog dragocjenog vremena da posjetite moj blog te pridonesete njegovom razvoju svojim prisustvom.

Želim da se osjećate dobrodošlo i ugodno te se nadam da ćete se vraćati kada god poželite raširiti svoja krila i uroniti u oazu mira, zadovoljstva i kreativnosti. 

 

IMG_20191008_101630

   

Oboji život bojama koje ti donose radost. 

___________

The world is waiting for you to wake up and to be the person you are called to be.
Tap into your creativity and determination and stay busy.
Stay focused.

~ Les Brown

__________

O blogu

Osjećate li se ponekad kao u vrtlogu, kao da život juri pored i oko Vas, ostavljajući osjećaj izgubljenosti i razjedinjenosti? Kao da se ne uspijevate u potpunosti ili čak ni dijelom izraziti, biti ono što doista jeste? Što kad biste mogli biti zaista ono što jeste? Ja vjerujem da možete.

It is time to come out of your cocoon and fly, little Butterfly.

Povežite se ponovno sa svojom autentičnom prirodom i umirite Dušu dok tonemo u igru sa svetom geometrijom. Resetirajte um i oslobodite suštinu svoje Duše kroz pisanje i umjetničko izražavanje.

Ovo je mjesto gdje:

 • se igramo bojama, oblicima i uzorcima
 • kroz kreativno vođenje dnevnika pronalazimo odgovore i rješenja
 • opuštamo se i otpuštamo brige i stres
 • slušamo svoje srce i unutarnju mudrost
 • otkrivamo nove načine zacjeljivanja
 • povezujemo se s drugim umjetničkim entuzijastima

Dotaknut ćemo se raznih životnih tema; i lijepih i onih manje lijepih, no neophodnih i dragocjenih za rast i razvoj. Kroz umjetničko izražavanje ćemo ih istražiti, sagledati ih iz drugog kuta, naučiti ih prihvatiti, uzeti ono što nam trebaju dati te ih na kraju otpustiti i ostaviti u prošlosti.

Ekspresivna umjetnost će nam pomoći na tom putu samootkrivenja, prihvaćanja i sagledavanja stvari iz drugog kuta jer nam daju način da istražujemo svoje misli i osjećaje na razigran način. Suptilno će nam pomoći da dublje pogledamo u same sebe i nađemo odgovore na dugo postavljana pitanja.

Slike otvaraju vrata i pružaju pristup srži problema kada riječi nisu dovoljne. Vlastito umjetničko djelo nam može puno toga reći, pokazati i otkriti o nama samima, osvijestiti ono čega nismo bili svjesni, ono za što nismo znali da uopće postoji, samo mu moramo to dopustiti.

2 glavne teme koje se vrte na ovom blogu su:

 • simbolika svete geometrije, 
 • art terapija kroz svetu geometriju i retrospekcija (prisjećanje prošlosti kako bi se smisleno objasnila sadašnjost) kroz journaling, tj. kreativno vođenje osobnog dnevnika.

Bez obzira na vaše umjetničko iskustvo, ovaj blog će vas voditi da stvorite vlastitu predivnu umjetnost, koja odražava vas same. Još važnije, vodit će vas da nađete ono predivno i sveto u sebi.     

 

Art is when you hear a knocking from your Soul – and you answer.

   T. Guillenments

 

Najvažnije stvari koje trebaš za ovo putovanje su:

 • pravo stanje uma,
 • želja za ostvarivanjem, za isprobavanjem novih stvari,
 • predanost da ostaneš u procesu dok si istovremeno povezan sa svojom unutarnjom muzom.

Istražiti ćemo različite tehnike i stvoriti brojne projekte, male i velike, ali prije svega osobne. Ovaj proces je mnogo više od umjetničkog djela lijepog oku, on nas povezuje s najdubljim dijelovima nas samih i potiče nas na potpunije samoizražavanje.  Radi se o iskustvu i putovanju, a ne o rezultatu i cilju. Radi se o povezivanju s vlastitim glasom u sebi, puštanju istog na slobodu, istražujući svoje vlastite jedinstvene forme kreativnog izražavanja i odmora za Dušu.

Ne moramo odvojiti mnogo vremena da slijedimo želje svog srca, ali moramo mu dati barem malo vremena, često, svaki dan. Dnevne akcije su okidač koji daje do znanja mozgu da zna da je ovo važno i tako se stvara navika. Pravo vrijeme je upravo SADA!

Značenje iza SantoshaKreativ

Santosha = prihvaćanje da je sve oko nas točno onakvo kakvo treba biti, da je sve savršeno sada; zadovoljstvo i zahvalnost za sve što je bilo, sve što jest i za sve što će biti. 

Pojam je izveden iz sanskrtskog Sama, što znači “u potpunosti” ili “ukupno” i tosha, što znači “zadovoljstvo” ili “prihvaćanje”. Može se prevesti kao “potpuno zadovoljstvo”.  Santosha se općenito smatra i stavom i stanjem dubokog unutarnjeg mira.

Kreativ (kreativnost) = mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova ili rješenja problema, ili novih poveznica između postojećih ideja ili pojmova

 

Santosha kreativ = Creating bliss and living in contentment

putovanje ka pronalasku zadovoljstva u životu i potraga za istinskim Ja kroz kreativno izražavanje

 

Uočila sam da je mnogo ljudi u ovom ludo brzom i stresnom načinu života izgubilo vezu sa samim sobom, zaboravili su tko su i koja je njihova svrha bivanja na ovom svijetu. Jedva da uzmu trenutak vremena da bace oko na svijet oko sebe, dožive ga svim osjetilima, da budu zahvalni i svjesni svega što imaju, umjesto da uzimaju sve zdravo za gotovo.

Iz toga se u meni rodila želja da podijelim s ljudima moja vlastita saznanja i načine s kojima sam ja sama našla svoju santoshu. Želim inspirirati ljude, ohrabriti ih da se vole bezuvjetno, iznutra prema van, cijele sebe. (santosha)  Želim da iskuse zadovoljstvo samima sobom, da se prihvate kakvi jesu, da ne čekaju „pravi trenutak“  već da počnu živjeti SADA, da probude svoju kreativnost i kroz nju otkriju tajnu magičnog života (kreativ).

Kako je sve počelo

Sve je počelo 2014. sa upisom na tečaj za učitelja yoge u Divya yoga centru kod predivnih Sandre Petre Pintarić i Petre Carmichael. Yoga mi se skroz uvukla pod kožu i imala sam veliku želju produbiti svoje Znanje. Kako je tečaj odmicao, sve više pažnje sam pridavala temama vezanim za energiju i energetskim tijelima.

Tako je na red došla i Čakra art radionica koja me suptilno i tiho vratila u djetinjstvo ispunjeno slikanjem i crtanjem te djetinje snove u kojim sam sanjala da ću se cijeli život baviti slikanjem. (Odlaskom u srednju školu, pod utjecajem okoline koja je stalno ponavljala „Nema kruha od toga“ i sl., umjetnost sam stavila na stranu). Nakon ove radionice, uslijedila je Vastu radionica gdje sam otkrila yantre i proširila svoj krug Znanja.

I tako sam malo pomalo, nenadano i bez očekivanja vratila umjetnost u svoj život.  Sve više sam počela istraživati, crtati i slikati čakre, mandale i yantre. Također, svoj smisao je počela dobivati i činjenica da sam oduvijek voljela geometriju, a bila ultra loša u matematici (bila mi je noćna mora, nije mi dala mira ni na faksu LOL). Očito mora biti neka povezanost.

Osim yoga filozofije koja mi je postala neizostavni dio života, knjige imaju veliku važnost u mom životu. Oduvijek sam bila i ostala knjiški moljac, stalno sam zapisivala ono što je rezoniralo sa mnom, što mi je pričalo neku dublju priču, davalo smisao u životu.

Skupila sam mnogo bilježnica sa bilješkama o raznim temama. Najviše ima onih o ljudskim transformacijama izvana i iznutra te sam ih zadnjih nekoliko godina prepunila sa bilješkama o energetskoj anatomiji i simbolizmu svete geometrije. Voljela sam sve te bilješke organizirati, sistematizirati i tako mi se toliko toga skupilo, da sam odlučila to sve staviti na jedno mjesto i podijeliti skupljeno Znanje sa svima koje zanima. Iz te želje je nastala Santosha Kreativ.

Iako imam još mnogo toga za naučiti, a učenju i rastu nikad nema kraja, nadam se da ću trenutnim Znanjem nekoga inspirirati i motivirati na transformaciju.

 

You’re a little caterpillar inside your cocoon.

Break out and fly! 

Jonathan Nettles

U našem brzom stresnom okruženju nije teško doći do informacija. U tren oka možete saznati što god želite, pa i više od toga. I to je sve odlično, no ipak je previše jer nas uvlači u krug bez kraja. Dobivanje znanja nije problem, no implementacija istog je druga priča, to je izazov, posebice kad uzmete koliko malo vremena imate na raspolaganju u današnjem svijetu. Nema vremena da samo budemo, a to nam je svima prijeko potrebno.

SantoshaKreativ vas potiče na razmišljanje, daje vam jednostavnu mudrost i učenje novih načina kako ih uključiti u naše kompleksne živote. Sve što je ovdje objavljeno služi vama i meni kao inspiracija i motivacija kako biste otkrili i živjeli svoj životni put te oslobodili svoju istinsku prirodu, a to je čista radost postojanja.

Poanta svega je da ne trebamo ništa „popravljati“, već jesmo savršeni takvi kakvi jesmo. Ono što trebamo je otkriti tko smo mi zaista, prihvatiti se i raditi ono što nas usrećuje.

Nadam se da će vam sadržaj ovog bloga biti inspirativan, pragmatičan te osvijetliti vaš put nekim novim uvidima.                                 

S otvorenim srcem i radoznalim umom, započnimo našu avanturu.

___________Pridružite mi se na putovanju kroz srce, um i Dušu

Prijavite se na newsletter kako bi bili u toku s novim objavama i u inbox će vam stići Positive vibes cube + lozinka za pristup besplatnoj biblioteci resursa (freebies).


Imate pitanja ili sugestiju? Možda me samo želite pozdraviti? Primjedba, konstruktivna kritika ili pohvala?

Vaši mailovi su dobrodošli tako da se ne morate ustručavati poslati mi redak ili dva na jasna@santoshakreativ.com.

Ako ste više vizualni tip, zaletite se na Instagram, Facebook, Pinterest i/ili YouTube.