Moja priča

Namaste 

Dobrodošli u moj mali Svemir!  

Drago mi je što vas je put doveo baš ovdje.


Moje ime je Jasna i ja sam kreator vođen srcem te spiritualni umjetnik. Supruga sam i majka 3 predivna dječaka koje smatram svojim najvećim Učiteljima, umjetnik u Duši i yogini. 

Identificiram se kao vrlo strastvena osoba s mnogo različitih interesa u životu. Introvert sam, vrlo osjećajna, sve doživljavam duboko. Znatiželjna sam Duša koja je našla sebe u umjetničkom izražavanju kroz svetu geometriju. Također me zanima art terapija i ljudska psiha. Obožavam čitati, što god da mi dođe pod ruku ili zapne za oko. Doduše, zadnjih godina sam izbirljiva – čitam samo ono što mi hrani Dušu.

Osim što slobodno vrijeme provodim sa svojom obitelji, mnogo vremena provodim istražujući simboliku svete geometrije i aktivno meditiram kroz njihovo crtanje.

Želim podijeliti s ljudima Znanja koja sam do sada stekla te ih inspirirati na promjenu svoje perspektive, želim da prigrle ljubav i radost, počnu stvarati život koji žele, doživljavajući santoshu (zadovoljstvo) na taj način.

Osoba sam s mnogo različitih interesa u životu. „Imam toliko hobija i interesa, a tako malo vremena.“ – to sam nekada mislila. Sve me to frustriralo, „Zašto se ne mogu odlučiti samo za jednu stvar u životu, zar baš svugdje moram gurnuti nos?“ … itd LOL

A onda sam kroz samoanalizu (višegodišnju) shvatila zapravo da sam to JA, takva sam. Posložila sam prioritete i odlučila biti samo sretna. Tada se sve počelo slagati. Umjesto da budem sretna i zadovoljna samo ako radim nešto, počela sam samo biti i sve je sjelo na svoje mjesto.

Okolina (čitaj bližnji) su mi se znali smijati i kolutati očima (neki vjerojatno to još uvijek rade haha) kad god bih se pojavila s nekom novom idejom ili zanimacijom, no ne znaju da me svaka nova ideja dovela do iduće, do nečeg novog, proširila moje horizonte, dala nova znanja i uvide…

Ako ste kao ja, imate mnoštvo ideja, malo vremena, zbrku u glavi, volite učiti nove stvari i ne možete zamisliti da svaki dan radite jedno te isto. To naprosto niste vi, to ubija vaš duh.

Prihvatila sam samu sebe, prestala sam se boriti protiv same sebe i pokušavati imati samo jednu zanimaciju. Iz svih tih mojih zanimacija sam uzela nešto vrijedno i dovele su me do nečega novog. TT200 (osnovna obuka za učitelja yoge u Divya centru, ZG) i yoga radionice pod vodstvom Učiteljice Sandre Petre Pintarić su me vratile u umjetnost i dječji san o tome da postanem slikar, umjetnik; animacija me otvorila ka ljudima; fitness me doveo do osjećaja lakoće i snage u tijelu… Yoga mi je pak dala najviše toga – postala sam svjesna cijelog svog Bića, tiho me dovela do stanja povezanosti sa samom sobom i svijetom oko sebe. 

Što se više opireš nečemu, to te više traži.

Vrlo sam zahvalna za sve ideje koje mi Svemir šalje, do svega inspirirajućeg što me presreće na mom putu. Napokon uživam na tom putu, ne žudim za ciljem, samo postojim i uživam u putovanju.

 

“It is good to love many things, for therein lies the true strength,
and whosoever loves much performs much, and can accomplish much,
and what is done in love is well done.”

― Vincent Van Gogh

 

Što sam više učila i studirala, to sam više imala osjećaj da manje znam. Došla sam do točke da sam htjela odustati od bilo kakve zanimacije ikada. No nešto jače u meni nije mi to dopustilo. Ništa nisam htjela čitati ni slušati ni gledati. 

Sve mi je to bilo previše. „Nikad kraja“, mislila sam. I to je istina, nikad kraja. Vratila mi se ljubav prema proučavanju. Učenje nikad ne staje. Kad sam zaista odustala, odlučila sam biti samo sretna.

 

I NO LONGER FORCE THINGS.
What flows, flows. What crashes, crashes.
I only have space and energy for things that are meant for me. 

~ B. Chapata

 

Moj proces slikanja, stvaranja

Kad god crtam, slikam ili stvaram čini se da nesvjesno prelazim između dva različita stanja uma.

U jednom stanju sam usredotočena i kalkuliram što ću, kako ću. Pomiješam boje i pažljivo biram poteze. Oslanjam se na naučenu teoriju i proces. U drugom stanju, ulazim u trenutke intenzivnog fokusa i stvaram potpuno po instinktu. Bez ikakvh misli. Netko tko me gleda sa strane, može pomisliti da sam u žurbi, ali osjećaj je sve osim toga. Zapravo, osjećam kao da se sve usporava, a ja imam sve vrijeme svijeta.

Čini se da je svaka slika koju završim balans između ova dva stanja. Ukoliko u nekoj od slika ne koristim oba stanja, ona obično slika jednostavno ne funkcionira, ili joj nešto nedostaje ili pak ima previše. Ipak, kako postajem iskusnija, duže mogu ostati u „flow“ stanju i dopuštam sebi otpustiti naučeni um kako bi instinkt mogao preuzeti.

Ponekad je sasvim u redu otpustiti svog unutarnjeg kontrolora i dopustiti da vaš instinkt preuzme stvar u svoje ruke. Tada se događa stvarna kreativnost.

Moja misija

Dok mijenjaš sebe, mijenjaš i svijet

Što me pokreće? Zašto stvaram ovaj sadržaj?

Moja je misija inspirirati ljude da istinski prigrle put svog višeg JA, da nađu zadovoljstvo u svom životu, da slušaju poziv svoje Duše te odgovore na njega, da idu kroz život prepušteni struji, a ne da se bore protiv nje.

Go with the flow =)

Nadam se da ćete odbaciti sve ljuske koje ste skupili tijekom života, a koje su vas spriječavale da raširite krila, da ćete poštovati sebe, hrabro koračati u nepoznato i boriti se za svoju slobodu.

Evo u što vjerujem i što mislim da je najvažnije u životu:

  • Biti u potpunosti iskren sa samim sobom, uroniti duboko u sebe i prigrliti svoje istinsko Ja, biti autentičan
  • Upoznati i voljeti samog sebe bezuvjetno – osvijestiti samog sebe i potruditi se razumjeti tko si u suštini kad makneš sve uloge koje su ti dodijelili drugi ili ti sam/a, često si postavljati pitanje „Tko sam ja?“ i pažljivo slušati odgovor.
  • Naći svoju Dharmu, svoj smisao života i živjeti ga svaki trenutak postojanja i dopustiti sebi biti outsider
  • Biti okružen/a voljenima
  • Prihvaćanje i razumijevanje za sebe i druge, jer svi smo jedno
  • Zahvalnost, zdravlje, dobrota, sreća, zadovoljstvo, ljubav, radost, suosjećanje, velikodušnost

Ništa od ovog se ne može kupiti i svi to zaslužujemo bez obzira tko smo i gdje se nalazimo. Samo si trebamo svaki dan dati truda i biti spremni na rad na sebi i svjesnu transformaciju. Savršeni smo već sada, ništa ne treba mijenjati. Trebamo prihvatiti sami sebe, odbaciti ono što nam ne služi, a ono što nam služi prigrliti još više. To je tajna Santoshe, tajna kako biti zadovoljan i živjeti ovaj život svjesno i ispunjeno.

Dopustite mi da vas inspiriram i potaknem da kroz male, ali bitne stvari u životu počnete živjeti ispunjen i radostan život.

Iako ja vodim ovaj blog, on ne pripada samo meni, već svima nama. Vaše priče jednako su bitne kao i moje. Nadam se da ćemo svi nešto novo naučiti jedni od drugih, da ćemo svi imati i ulogu učitelja i učenika. Lakše je biti tko zaista jesi ako znaš da nisi sam.

S otvorenim srcem i radoznalim umom, započnimo našu avanturu.