Sakralna čakra (Svadhisthana) – upoznajte svoj drugi energetski centar

Svadhisthana, sakralna čakra

Sakralna čakra je centar senzacija i emocija, osjećaja i užitka,
intimnosti i povezanosti, kretanja i promjena, kreativnosti i stvaranja.

Putovanje kroz čakre smo započeli u stabilnosti, fokusu i mirnoći korijenske čakre gdje smo spoznali važnost našeg tijela i korijena. Sada se uzdižemo jednu stepenicu više, u dimenziju gdje jedno postaje dvoje, gdje naše jedinstvo postaje dualnost – u sakralnu čakru.

Iz elementa zemlje selimo u element vode, gdje kruto postaje tekuće, mirovanje postaje kretanje, a forma gubi svoj oblik. Ovdje nailazimo na promjenu i pokret koji stimuliraju svijest.

Dok prva čakra teži stvaranju i održavanju strukture, druga čakra teži otpuštanju i stvaranju protoka koji energetski povezuje jednu stvar s drugom.

  • dominira kreativnošću, odnosima i seksualnošću (glavni cilj sakralne čakre je omogućiti pojedincu da otkrije u čemu uživa, da stvara hobije, stvara ljubav i uzbudljive odnose),
  • temelj je zdravog ega koji nam dopušta da stupimo u interakciju sa svijetom bez da sami sebe prodajemo ili se pretvaramo da smo netko tko nismo

Više o korijenskoj čakri pročitajte ovdje, a za pregled cijelog sustava čakri pročitajte Uvod u čakra sustav.


Svadhisthana, sakralna čakra, lokacija

Voda
Promjena
Polariteti
Pokret
Zadovoljstvo
Emocije
Seksualnost
Kreativnost
Stvaranje
Osjetilna vidovitost


Sakralna čakra ukratko

Sanskritski naziv i značenje: Swadhisthana स्वाधिष्ठान, “omiljeno prebivalište Boginje”, “ugodno mjesto” ili “sveti dom Jastva”
Swa – vlastito, Jastvo
Adisthana – sjedište, prebivalište

Boje: narančasta, vermilion, duboka crvena, boja munje, zlatna

Yantra (reprezentativni simbol): lotos sa 6 latica narančaste ili svjetlo plave boje unutar kojeg se nalaze još dva lotosa te srebrni polumjesec unutar bijelog kruga koji predstavlja element vode

Lokacija u tijelu: iznad pubične kosti i ispod pupka (područje spolnih organa)

Odgovarajuća žlijezda: spolne; gonad i limfne žlijezde
Organ rada: genitalije (Upastha)
Osjetilni organ i osjetilo: jezik (Jihva), okus (Varuna)

Dijelovi tijela na koje utječe: spolne žlijezde, reproduktivni i trbušni organi (donji dio trbuha), lumbalna regija, zdjelica, maternica, bubrezi, krvožilni sustav, tjelesne tekućine

Glavne značajke: uzbuđenje i kontrakcija

Aspekti: kretanje i povezanost, emocije i kreativnost, seksualnost, plodnost, samosvijest, joie de vivre

Prava: osjećati i doživjeti zadovoljstvo (užitak)

Unutarnje stanje: kreativnost

Blokada: krivnja
Iscjeljenje: opraštanje

Šest energija: strah, tuga, mržnja, pohlepa za materijalnim dobrima, jelom i pićem, spolna požuda, bezosjećajnost

Element (Tattva): voda (Jala Tattva)

Bija mantra: VAM वं

Loka (svijet): Bhuvar loka (astralni nivo)

Guna: tamas

Princip: Chitta (svijest), Narayana (memorija)

Vayu (vitalni dah): Vyana (distribucija)

Tijelo: eterično

Pozitivni arhetip: car(ica), odražava našu sposobnost vladanja našim željama

Negativni arhetip: mučenik koji manipulira tuđim osjećajima radi vlastite dobiti

Duhovne sposobnosti: vidovitosti (slušna, misaona, vizualna, osjetilna)

Ključne riječi: seksualnost i zadovoljstvo, financije, protok, emocije, kreativnost i stvaranje, promjene i kretanje, ovisnosti

Afirmacija: Prepuštam se struji života; osjećam.


Glavna obilježja sakralne čakre

Svadhisthana sakralna čakra

Riječ Svadhisthana dolazi od sanskritskih riječi Swa (vlastito, Jastvo) i Adisthana (sjedište, prebivalište) te se prevodi kao “omiljeno prebivalište Boginje”, “ugodno mjesto” ili “sveti dom Jastva”. Naziva se još i adhishthana, bhima, shatpatra, skaddala, wari-chakra i medhra.

Svadhisthana ili sakralna čakra je drugi energetski centar i predstavlja našu emocionalnu, kreativnu i seksualnu energiju unutar tijela. Vlada našim osjećajima, kreativnošću i senzualnošću. Budisti ovaj centar nazivaju “hara”, središtem bića kroz koje se povezujemo sa svojim najdubljim glasom, najdubljom tišinom i mudrošću.

Sakralnu čakru najbolje predstavlja krug, jer iako je taj oblik nestabilan, slobodniji je i otvoreniji za promjene.

Njena boja je narančasta i podsjeća na toplinu Sunca. Povezana je s nježnom i pozitivnom njegom koja nas pokreće na putu rasta i razvoja.

Element sakralne čakre je voda. Svojstva elementa vode savršeno opisuju prirodu ove čakre: voda je tekuća i prilagodljiva te uz to ima svojstvo pročišćavanja, što je primjereno jer neravnoteža u ovoj čakri u osobi izaziva osjećaj da je učinila nešto loše ili sramotno.

Druga čakra se prvenstveno odnosi na emocionalne reakcije i njihovu regulaciju. Ona rezonira s našom potrebom za odnosima i našom potrebom da kontroliramo ili stvorimo dinamiku našeg fizičkog svijeta. Druga se čakra odmiče od poslušnosti obiteljskim autoritetima i omogućuje nam da otkrijemo vlastite interese i odnose koji nas ispunjavaju. Također vlada snovima i maštom.

„Ako tijelo zamislimo kao posudu za duh i dušu, tada element zemlje u prvoj čakri pruža potporu i zadržavanje fluidne esencije druge čakre, slično kao što šalica drži vodu. Bez odgovarajućeg zadržavanja, voda istječe i šalica se isušuje. Međutim, uz pretjerano zadržavanje, voda uopće ne može teći i postaje stajaća i suhoparna. Idealno bi bilo da imamo šalicu koja se može napuniti, zadržati sadržaj i isprazniti. Zadatak prve čakre je izgraditi ovaj spremnik. U drugoj čakri gledamo njezin sadržaj.“

Eastern Body, Western Mind: Psychology and the Chakra System As a Path to the Self by Anodea Judith

Ako ovo čitate, a niste sigurni što su čakre, pročitajte Uvod čakra sustav.


Gdje se nalazi sakralna čakra?

Svadhisthana, sakralna čakra, lokacija

Sakralna čakra je smještena vrlo blizu korijenske čakre, malo ispod pupka, u središtu donjeg trbuha ili u razini lumbalnih kralježaka, iznad genitalija. Povezana je s gornjom granicom krsne kosti (trokutasta kost u kralježnici smještena između dvije kosti kuka).

Neka učenja opisuju da je njezino mjesto na području genitalija, osobito na razini jajnika kod žena i testisa kod muškaraca. No, ne odgovara spolnim organima (to je funkcija korijenske čakre) već izvornoj energiji održavanja života koja stoji iza spolnog impulsa.

Sakralna čakra je povezana s limfnim i krvožilnim sustavom. Ona kontrolira tekući faktor u tijelu (krv, limfa, sluz, sjeme, urin i slina) i podsvjesni um (manomaya kosha). Upravlja energijama kreativnosti, užitka, seksa, prokreacije, kontrole i morala. Povezana je s osjetilom okusa i reproduktivnom funkcijom.

Što predstavlja sakralna čakra?

Druga čakra, Svadhisthana, simbolizira naš kreativni potencijal, našu sposobnost da zadržimo ispunjene odnose, kao i našu seksualnu energiju – sve udruženo kako bismo stvorili osnaženog i sigurnog pojedinca.

Sakralna čakra je sjedište senzualnosti i kroz nju imamo mogućnost povezati se s drugim bićem kroz duboku intimnost. Iako se često naziva seksualnom čakrom zbog povezanosti sa spolnim organima, točniji opis bi bio čakra intimnosti. Kako je ova čakra povezana s odnosom s drugima, ta čakra mora biti u ravnoteži kako bi nam omogućila otvoreno i duboko povezivanje. Ne možemo uspješno stvoriti intimne i smislene odnose ako je ova čakra izvan ravnoteže.

Ako je sakralna čakra u ravnoteži, možete lako surađivati s drugima. Druželjubivi ste, topli i suosjećajni, imate dobar smisao za humor, uživate biti s drugim ljudima i sudjelovati u zajedničkim aktivnostima. Vaš život je smislen i živahan.

Vi ste onaj tip osobe koji doda malo čarolije i ono nešto extra u život, onaj koji čini dodatan korak i prelazi dodatni kilometar. Ne prolazite kroz život reda radi već ga živite punim plućima, ispunjeno i potpuno. U potpunosti ste povezani sa svojim tijelom i svjesno uključeni u sve što radite.

Novac i kreativnost povezani su sa sakralnom čakrom, od stvaranja novog života do stvaranja svakodnevnih situacija na način na koji sami želimo.

Sakralna čakra je povezana s carstvom emocija. To je sjedište naših osjećaja. Osobito je aktivna u našoj seksualnosti i izražavanju naših senzualnih i seksualnih želja.


Svadhisthana karakteristike

U biblioteci FREEBIES možete pronaći infografike s opisom i karakteristikama sakralne čakre, Svadhisthane.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Svrha sakralne čakre – uživanje u životu kroz osjetila

Prva čakra, Muldahara, se bavi preživljavanjem, sigurnošću i instinktima, a druga čakra, Svadihsthana, nam omogućava da se kreativno nosimo s onim što proizlazi iz naših iskustava, ovisno o našim obrascima razmišljanja i emocijama.

Kako smo se u prvoj čakri povezali sa zemljom, tako sada kroz drugu čakru upoznajemo svijet i ljude koji u njemu žive.

Motivirana užitkom, ona je pokretačka snaga za uživanje u životu kroz osjetila, bilo da se radi o sluhu, okusu, dodiru ili vidu. Otvaranje sakralne čakre omogućuje nam da “osjetimo” svijet oko nas i u nama. Druga je čakra ključna za razvoj fleksibilnosti u našem životu.

Kako je povezana s elementom vode, karakterizira ju kretanje i protok naših emocija i misli. Podržava osobnu ekspanziju i formiranje identiteta kroz odnose s drugima i prema svijetu.

Naša je zadaća razviti individualnost i shvatiti da smo odvojeni entitet od naših roditelja i obitelji. Ovdje učimo o suprotnostima, muškom i ženskom, pozitivnom i negativnom. Ovdje se istražuju odnosi sa suprotnim spolom.

Blokade u drugoj čakri daju nam lekcije o ljubomori, izdaji, kontroli i igrama moći.

Funkcije sakralne čakre

Svadhisthana, sakrlana čakra - funkcije

Sakralna čakra i fizičko zdravlje

Osim što je odgovorna za pravilno funkcioniranje reproduktivnog sustava, njegovih organa i hormona, energija sakralne čakre odgovorna je i za upravljanje limfnim, krvožilnim te mokraćnim sustavom.

Sakralna čakra potiče proizvodnju raznih spolnih hormona ili hormona koji razvijaju zadovoljstvo, radost i druge osjećaje.

Kako se sakralna čakra uglavnom bavi pročišćavanjem, ima veliku ulogu u uklanjanju toksina iz tijela. Neki kažu da sakralnu čakru predstavlja slezena kod muškaraca i maternica kod žena.

Neravnoteža u sakralnoj čakri može uzrokovati mnoge fizičke probleme kao što su urinarni problemi, bubrežni kamenci, bolovi u donjem dijelu leđa, ginekološki problemi i problemi s prostatom. Stoga je važno održavati ovu čakru uravnoteženom kako bi održali fizičko zdravlje i bili što dalje od takvih problema.

Sakralna čakra, emocije i osjećaji

Sakralna čakra, Svadhisthana, je centar senzacija i osjećaja, emocija i užitka, intimnosti i povezanosti, kretanja i promjena, kreativnosti i stvaranja te se često naziva i sjedištem emocija.

Za početak da vidimo koja je razlika između emocija i osjećaja, jer mnogo nas ih smatra sinonimima.

Osjećaj nastaje u odnosu s nekim ili nečim, a ne sa cijelom situacijom; vezan je za objekt (pr. Neugodno mi je kraj ove osobe.).

Emocija pak nema obvezujući objekt; javlja se u odnosu na cjelinu, a ne u odnosu na nekoga ili nešto. Ona je kratkoročna i vezana za situaciju (pr. Neugodno mi je.).

Dok su emocije očigledne i lako ih možemo prepoznati po izrazu lica, intonaciji, gesti, položaju tijela, pa čak po tišini; osjećaji su skriveni, duboki i o njima možemo samo nagađati. Emocije su trenutne i kratkoročne (strah, ljutnja, radost, tuga…), a osjećaji su postupni i dugoročni. Osjećaji se pojavljuju iznutra, a emocije izvana (osjećaj straha je u našoj podsvijesti i stalno je prisutan tu negdje (strah od pauka), dok emociju straha izražavamo u datom trenutku kroz vrištanje ili neku drugu reakciju).

Dakle, emocije su reakcija, a osjećaji stanje.


Iako je sakralna čakra ‘sjedište emocija’, uglavnom je odgovorna za proizvodnju radosti, ambicije, ljubavi prema sebi, zdravih odnosa i kreativnosti.

Riječ emocija dolazi od latinskog movere (kretati se) i e (van). Izražavanjem emocija pomičemo energiju iz nesvjesnog stanja kroz tijelo u svjesni um. Ovaj protok svijesti puni tijelo, čisti ga i iscjeljuje; to je kretanje životne sile kroz koju doživljavamo promjenu. Emocije imaju duhovnu funkciju kao jezik naše duše koji progovara kroz tijelo.

Teško je osjetiti emocije bez neke vrste pokreta. Teško da ćemo mirno stajati ako smo ljuti, nervozni ili uzbuđeni. Mi kontroliramo emocije zamrzavanjem naših kretnji tijela (ukočimo čeljust, stegnemo vrat i trbuh, uglavnom smo u nekoj kontrakciji).

Iz ovog možemo vidjeti da su glavni elementi sakralne čakre pokret i promjena.

Izražavanje emocija i osjećaja

Od trenutka kada smo ušli u naše tijelo, izražavanje emocija je jedini jezik kojeg smo razumijeli i kojim smo znali izraziti svoje unutarnje stanje. Emocije su složena, instinktivna reakcija na zadovoljstvo i bol.

collage photo of woman
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Kad je sakralna čakra uravnotežena, bez problema izražavamo svoje emocije i ne sputava nas tuđa snaga. Međutim, ako je ova čakra blokirana postajemo sramežljivi, bespomoćni i slabi.

Blokiranjem i neizražavanjem naših emocija, ograničavamo pokret. Odbijanje i izbjegavanje primarnih užitaka stvara potrebu za pretjeranim uživanjem, pretvarajući zadovoljstvo i užitak u bol, a bol je pokazatelj da idemo u krivom smjeru.

Glavni izazov za sakralnu čakru je društvo koje postavlja uvjete izražavanja i koje nas prisiljava kontrolirati svoje emocije. Emocionalna tupost je idealna za javno ponašanje jer se emocionalne reakcije smatraju znakom gubitka kontrole. To dovodi do potiskivanja strasti, važne motivacijske sile vitalosti, snage i kreativnosti. No bez strasti i užitka, naši životi postaju besmisleni, osjećaji nam otupljuju od programiranog i očekivanog ponašanja. Otupljenim osjetilima, ponašanje nam postaje besmisleno umjesto da bude svjesno i razumno.

Sakralna čakra pokreće i održava veze između nas i drugih ljudi. Većina tih veza su emocionalne prirode i mogu činiti temelj i zdravih i nezdravih veza.

Dakle, sakralna čakra nam omogućuje povezivanje, podržavajući našu sposobnost održavanja odnosa. Naravno, koja je bit veze nego osjećaji? Zbog naše druge čakre znamo što osjećamo i možemo osjetiti tuđe osjećaje.

Također možemo ispuniti svoju senzualnu prirodu uživajući u raspoloženjima, okusima, mirisima i osjećajima zbog kojih se osjećamo živima. Osjećaji postaju osnova naših kreativnih sklonosti i izražavanja, bilo da to uključuje slikanje ili maštovito razmišljanje. No mogu postati i uzrokom depresije, tjeskobe, pohlepe, zavisti, optuživanja, srama i mržnje prema sebi.

Iscjeljujući sakralnu čakru, vraćamo svoje pravo na osjećanje. Također vraćamo
strast, zadovoljstvo, ranjivost te našu osjetilnu povezanost s unutarnjom i vanjskom stvarnošću. Oslobađamo protok dinamične energije koja je bitna za rast, promjenu i transformaciju te se oslobađamo oklopa koji nas razdvaja.

Osjetilna vidovitost

Osjetilna vidovitost (psihička sposobnost osjećanja tuđih emocija i stjecanja znanja pomoću osjećaja) je psihička sposobnost sakralne čakre te se naziva empatija.

Doživljava se više kao suptilan osjećaj, kao da mi sami doživljavamo taj osjećaj. Mnogi ljudi s ovom sposobnošću ni ne primjete da su pokupili emocije od drugih no njihovo tijelo i popratne akcije reagiraju.

Svijest o drugome treba uravnotežiti sviješću o sebi.

Sakralna čakra, užitak i zadovoljstvo

Svadhisthana sakralna čakra

Kao što je instinkt korijenske čakre preživljavanje, tako je težnja za užitkom instinkt za kojim teži sakralna čakra. Dakle, jednom kada se organizam pobrine za svoje potrebe za preživljavanjem, sljedeća stvar na dnevnom redu je obično zadovoljstvo.

Užitak doživljavamo kroz osjetila koja čine prolaz između unutarnjeg i vanjskog svijeta. Vid, zvuk, dodir, okus i sluh nam daju unutarnju matricu sustava svijeta oko nas koja se neprestano mijenja. Kroz njih se povezujemo i dajemo smisao našim iskustvima.

Kroz svoja osjetila, razlikujemo zadovoljstvo i bol, širimo se ili skupljamo, idemo naprijed ili unatrag. Kada su bol ili praznina prisutni, naša osjetila se isključuju. Kako nešto opažamo i kako se se zbog toga osjećamo, određuje naše vrijednosti.

Ljudi i sva druga živa bića na planeti imaju prirodnu sklonost kretati se prema užitku i ići što dalje od boli. Bol je znak prijetnje organizmu, dok užitak i zadovoljstvo ukazuju na sigurnost situacije, dopuštajući da nam pažnja bude na drugim stvarima.

Bol nas tjera na bijeg i povlačenje (kontrakcija), od nje se stisnemo u sebe, dok nas užitak poziva na širenje (ekspanziju) i povezivanje s osjećajima. Užitak nas poziva da obratimo pažnju na svoja osjetila, da živimo u sadašnjem trenutku i uživamo u iskustvu življenja. Užitak nas dublje povezuje s našim tijelom i daje osjećaj ispunjenja što nam pak daje temelje za moć, ljubav, kreativnost i koncentraciju, aspekte treće čakre.

Užitak i osjećaji su korijeni želje, a kroz želju stvaramo pokret, kroz koji pak stvaramo promjenu. Svijest napreduje kroz promjene, a to je glavna bit i funkcija sakralne čakre.

Kroz užitak se opuštamo što automatski otklanja stres. Zbog njega lako prihvaćamo nove ideje i puni smo entuzijazma za nove zadatke. Kroz zadovoljstvo i užitak širimo svoju svijest.

Sakralna čakra i želje

Želja je duhovni i emocionalni impuls koji nas nadahnjuje da se krećemo prema nečem većem, da prihvatimo promjene. Ako nemamo nikakvih želja, naša osjetila se isključuju i gubimo život, nemamo razloga za ići naprijed, gubimo energiju i nadahnuće.

Želja je kombinacija senzacije i osjećaja. Želja je gorivo za volju, koja se vezuje za treću čakru. Želja je sjeme strasti i entuzijazma, ključno za razvoj energije i snage.

Samo ako smo povezani sa svojim osjećajima možemo uistinu znati želju naše duše, a samo poznavanjem naših najdubljih želja naša volja može imati jasnoću. Kad shvatimo dublje potrebe koje stoje iza naših želja, sposobniji smo zadovoljiti svoje potrebe na dubljoj razini.

Sakralna čakra i kreativnost

Glavna kvaliteta sakralne čakre je kreativnost. Kroz ovu čakru rađa se nadahnuće i stvara kreativna energija. Ova čakra upravlja pažnjom i našom sposobnošću da razlikujemo i integriramo čisto znanje. Iz ovih svojstava otkrivamo da se ljepota i snaga stvaranja već odražavaju u nama, neograničenom spremniku.

Kreativni životni impuls dolazi iz Majke Zemlje u korijensku čakru, a zatim se seli u sakralnu čakru. Svaka osoba je kreativna na svoj način. Neki svoju kreativnost izražavaju kroz kuhanje, šivanje, pisanje, vrtlarstvo ili pak kroz svoj posao.

Kad god se kreativno izražavamo, to ima blagotvoran učinak na naša suptilna energetska i fizička tijela. Primjerice, kada pjevamo, energija sakralne čakre se podiže i izražava kroz grlenu čakru.

Kreativnost je dragocjeno postignuće za ljude (životinje nisu u mogućnosti izražavati se na taj način) i često se izražava kroz naše ruke. U središtu dlanova imamo čakre koje su energetski povezane s protokom energije iz srčane čakre, a u vrhovima prstiju završavaju akupunkturne linije meridijana.

Odnos sakralne čakre i seksualnosti

Seksualno, ovo je čakra zadovoljstva i užitka koja nas “uzbuđuje” i duboko je povezana s našim odnosima s drugima. Seksualnost predstavlja slavljenje naših razlika, ona je iscjeljitelj tijela, spajatelj srca i pokretač života. Bez nje ne bismo bili ovdje.

Sakralna čakra, kao središte naših emocija i osjećaja, potiče kretanje unutar tijela dajući nam osjećaj vitalnosti i blagostanja. Stoga frustrirana seksualnost može dovesti do bolova u donjem dijelu leđa, grčeva u nogama, problema s bubrezima, slabe cirkulacije i ukočenosti u kukovima.

Negiranje i potiskivanje seksualnog užitka nas također odvaja od suptilnijih osjećaja i emocija smještenih u donjim čakrama. Postajemo odvojeni od tla, od svoje cjelovitosti, svog osjećaja unutarnjeg zadovoljstva i mira.

Krivnja, kao demon druge čakre, glavni je protuotrov za zadovoljstvo i samopoštovanje. Da bismo vratili drugu čakru u ravnotežu, trebamo povratiti svoje pravo na osjećanje i svoje pravo na zdravu seksualnost.

Seksualnost i duhovnost

man in black shirt holding his face
Photo by cottonbro on Pexels.com

Seksualnost i duhovnost već su dugo u sukobu. Puno ljudi ih vidi kao suparnike za vlast nad sviješću – ako slijedimo jednog znači da negiramo drugog. Takve nam filozofije nalažu da moramo nadvladati želje, odreći se seksualnosti, uzdići se iznad svojih osjećaja kako bismo postali duhovni.

U hinduističkoj mitologiji posvuda vidimo seksualnost. Shiva se često predstavlja i štuje kao njegov falus, Shiva lingam; Krišna je poznat po svojim čestim ljubavnim avanturama; dok su erotske slike uklesane u mnogim indijskim hramovima.

Dakle, vidimo da je seksualnost među bogovima sveta. No, bez obzira što je seksualnost pokretač i iscjeljitelj naše životne snage, živimo u kulturi u kojoj je ona tabu tema, potisnuta ili pak previše iskorištavana.

Seksualnost je sveti ritual spajanja, ekspanzivan pokret životne snage koji uravnotežuje, obnavlja i stvara novi život i budućnosti. Seksualna sila kojoj nije dopušteno izražavanje naći će izlaz na drugi način. Potiskivanje seksualnosti često smanjuje samu životnu snagu i uskraćuje nas užitka i zadovoljstva kao i poučnih iskustava koja dolaze iz odnosa i veza.

U prvoj čakri seksualno uživanje je zadovoljavanje tjelesnih nagona i uzemljenje. U drugoj čakri ona postaje sama po sebi ugodna i, ako nisu duhovne, te osobe ulaze u seksualne ekscese. U trećoj čakri seks daje oslobađanje od napetosti i osjećaj autoriteta i kontrole. U četvrtoj čakri seks je društvo, dodir. U petoj čakri seksualno zadovoljstvo dolazi kroz zvuk. U svakoj čakri uživa se u seksu, ali u drugoj čakri potrebni su svi sljedeći aspekti: zadovoljenje fizičkog nagona, igre s različitim položajima tijela, kontrola, dodir i zvuk.

Celibat

U jogijskoj filozofiji stotinu kapi bindua (točka fokusa bez dimenzije), kada se kontrolira, pretvara se u jednu kap ojasa (božanske svijesti). Kao rezultat toga, mnoge jogijske discipline propisuju celibat kao način za pretvaranje bindua u ojas. (Anodea Judith)

Indijska učenja stavljaju velik naglasak na celibat, kako bi se podigla i transformirala snažna seksualna energija, prenoseći je u mozak i povećavajući tako višu svijest. Ovo je zapravo osnovno načelo celibata u svim religijama (uključujući katoličanstvo).

Jogiji vjeruju da će zaobilaženje ovog energetskog centra poslati ovu energiju do viših centara. To općenito vrijedi za one koji prakticiraju Hatha ili Kundalini yogu te već imaju otvorene kanale spremne za upravljanje ovom energijom.

Celibat, kada se izvodi prema pravilima i pod pravim vodstvom Učitelja, može pomoći čovjeku da se riješi starih, nekorisnih obrazaca i navika, može pomoći u otvaranju vrata ka višim stanjima svijesti i podići energiju prema Sushumni; u suprotnom praktikantu ne donosi korist već može stvoriti nervozu i tjeskobu. Ako celibat prakticira netko tko nije spreman odreći se fizičkog seksa može postati psihološki neuravnotežen i pun krivnje ili se pak okrenuti pedofiliji ili nekim drugim neprirodnom oblicima seksa.

Ako se celibat koristi za otvaranje prethodno blokiranih kanala, nije ga potrebno prakticirati cijelo vrijeme jer jednom otvoreni kanali ostaju otvoreni bez obzira na seksualne odnose. Često je stvar u razbijanju starih obrazaca.

Sakralna čakra i njeni demoni

Svadhisthana sakralna čakra moreless

Ljutnja, mržnja, pohlepa, ljubomora, nasilje, strast, arogancija, sumnja u sebe i letargija su neprijatelji s kojima se susrećemo u sakralnoj čakri.

Ljutnja, mržnja i pohlepa negativni su izrazi našeg ega. Sam ego nije loš. Njegov pozitivan aspekt je volja za životom. Ne možemo postojati bez ega, jer bez volje za životom i traženjem života nitko ne može postojati. Ego je štetan samo kad se pretvori u osobni interes i iskorištavanje drugih.

Kad nas obuzme ljutnja, krvne stanice u našem tijelu se uništavaju. Usko povezani s izrazom ljunje (bijesa) su pohlepa i mržnja; i kad se jedan od njih aktivira, ostale dvije se također aktiviraju te zajedno uništavaju “unutarnje polje” te osobe.

Krivnja je demon druge čakre jer umanjuje slobodni protok kretanja na način da uklanja užitak iz njega. Ukoliko osjećamo krivnju zbog onoga što radimo, ne možemo u potpunosti iskusiti užitak i zadovoljstvo. Ne možemo u potpunosti doživjeti i osjetiti iskustvo jer je dio nas „smrznut“, ograničen ili pokušava kontrolirati naše radnje.

Ljubomora znači da smo ovisni o onome što posjedujemo i mislimo da nešto ili netko pripada nama. Zamišljamo da bi se cijeli naš svijet srušio ako ne dobijemo ono što smo zamislili.

Ljubomoru osjećamo i kad smo zaljubljeni. Bez ljubavi nema ljubomore. Ljubomora nestaje kada je osjećaj ljubavi čist, nesebičan, pun podrške i koristan za druge.

“If you love a flower, don’t pick it up.
Because if you pick it up it dies and it ceases to be what you love.
So if you love a flower, let it be.
Love is not about possession.
Love is about appreciation.”

– Osho

Nasilje i okrutnost nalaze se svuda u prirodi, kod ljudi i životinja. Njihovi korijeni leže u prirodnoj želji za samoodržanjem, u instinktivnoj želji za preživljavanjem. Život nikada nije potpuno bez nasilja (režemo cvijeće – i biljke su živa bića).

Posjedujemo dar empatije; u stanju smo razumjeti što uzrokuje patnju drugima. Stoga možemo i naučiti izbjegavati nasilje i okrutnost. Naši pokušaji trebali bi biti usmjereni prema tome da nikada nikome ništa ne uskraćujemo, nikada namjerno ništa ne uništavamo ili namjerno ili bezumno nekome nanosimo bol.

Strast je široko rasprostranjena u našem društvu kao fanatizam i ovisničko ponašanje. Ovisnost u bilo kojem obliku je destruktivna i ima mnoga lica. Strast nas može potpuno zaslijepiti i pokvariti, ali u pozitivnom smislu strast je također dio života. Kao dio reproduktivnog instinkta služi očuvanju i zaštiti partnerstva i posjeda. Kao entuzijazam, to je izraz želje za životom, vitalnošću i kreativnom energijom. Iz ove strastvene ljubavi prema životu potječu izvanredna i genijalna djela. Ali u svom egoističnom izrazu ima upravo suprotan učinak i djeluje destruktivno, umjesto kreativno i zaštitnički.

U svom pozitivnom aspektu ponos je osjećaj vlastite vrijednosti i izraz uspjeha. Osjećamo uzvišen osjećaj zadovoljstva zbog naših postignuća i to nas potiče na daljnji napredak. Međutim, ponos je nezdrav kada ga vode egocentričnost, bahatost i ispraznosti. Trebali bismo uključiti druge u naš uspjeh i radosno ih prihvatiti, umjesto da ih suzbijamo ili im ne dajemo veliku vrijednost.

Lijenost i nedostatak predanosti bilo čemu nisu samo štetni, već nas čine nezadovoljnima i dopuštaju našim talentima da zakržljaju. U zamku lijenosti vrlo je lako upasti jer dobijemo dojam da smo se riješili svih naših podsvjesnih problema, i počinjemo se ugodno osjećati te smatramo kako više ne trebamo napredovati.

Ali odmor i opuštanje nakon rada važni su i korisni za naše zdravlje. Period opuštanja uvijek treba pratiti aktivnost. Kao i sa svime u životu, trebamo naći zlatnu sredinu – ravnotežu.

Kroz sumnju sami sebi otežavamo život. Sumnja stvara sukob koji slabi našu volju za postignućem, a kroz to se stvara naša nesigurnost koja se stalno povećava. No, sumnja može biti i korisna – to je funkcija intelekta koja nam omogućuje razlikovati ispravno od pogrešnog kako bismo donijeli ispravnu odluku. Otklanjanje sumnje donosi nam sigurnost, mir i smirenost.

Način da se oslobodimo neželjenih osjećaja i misli nije niti suzbiti ih niti dopustiti da slobodno trče, već ih ukloniti mudrošću. Ako našu tamnu stranu samo ostavimo po strani bez suočavanja s njom mogli bismo propustiti životne lekcije vrijedne zlata.

Osjećaji i misli nisu nepoželjni, inferiorni ili loši. Svaki osjećaj je potrebno pažljivo promotriti i analizirati. Na ovaj način učimo kako se nositi sa svojim emocijama, kako ih obraditi i na kraju ih nadići. Trebamo shvatiti da mi nismo osjećaji i naše misli te da nismo mi loši, već kvalitete koje smo usvojili i upravo njih trebamo ispraviti i promijeniti.

Karakteristike osobe u sakralnoj čakri

SENZUALNOST, AVANTURA, KREATIVNOST

Ponašanje osobe u drugoj čakri podsjeća na ponašanje leptira – uživanje u svakom lijepom cvijetu, koketiranje, letenje i zaboravljanje. Više je zabave u čekanju nego u parenju. Vrlo su pustolovni, trče za užitkom i smatra ih se najvećim ljubavnicima života. Također, “prolijevanje krokodilskih suza” uobičajeno je ponašanje osobe u drugoj čakri.

Nemaju puno energije za dugotrajne procese jer im vrlo lako dosade. Budući da im je prirodno živjeti u trenutku, bave se samo brzim pothvatima. Stalno su preuzbuđeni i lako iznerviraju druge ljude takvom osobnošću. Ako ne osjećaju uzbuđenje, smatraju da uopće nisu ni živi.

Iznimno su fizički nastrojeni i uče kroz pokret i tijelo. Zagriženi su ljubitelji slobode, pripadaju samo sebi i vrlo ih je teško „ukrotiti“. Svijet je za njih ogroman zabavni park s mnoštvom uzbudljivih atrakcija.

Osoba između osam i četrnaest godina djeluje iz druge čakre; umjesto da bude sama i defanzivna, kao što je bila u korijenskoj čakri, osoba počinje fizički kontaktirati svoju obitelj i prijatelje.

Kada se zadovolje potrebe za hranom i skloništem, osoba je slobodna vizualizirati bilo koje okruženje ili okolnosti koje želi. Razvija se nova svijest o fizičkom tijelu i počinju se razvijati senzualnost i seksualnost.

Želja za fizičkim osjećajima i mentalnim fantazijama može biti problem za osobu na ovoj razini. Gravitacija uzrokuje protok vode, a time druga čakra može imati efekt na psihu uzrokujući nemir i zbunjenost.

Osoba u drugoj čakri obično se pretvara da je princ, gospodar ili heroj. Mijenja uloge i ima veliko poštovanje prema sebi.

Kako je ova čakra povezana s rađanjem života, ona je također povezana s obitelji i odgovornostima obitelji. Širenje osobnosti započinje upravo u ovoj čakri. U drugoj čakri krug prijatelja se širi. Osoba pokušava izgraditi svoj identitet kako bi privukla pripadnike suprotnog spola.

Počinju žrtve za druge (isključivo suprotnog spola). To se vrlo lijepo ostvaruje u braku i obiteljskom životu. Sve dok netko ostaje vjeran normama obiteljskog života, u drugoj čakri nema problema, ali kad netko pridaje preveliku važnost zadovoljenju osjetila i postane sebičan, ta čakra stvara psihološke probleme.

U drugoj čakri pažnja je usmjerena na želje, fantazije seksualne prirode i kreativnost. Umjetnost, glazba i poezija atraktivni su i smisleni. Razvija se osjećaj okusa i hrana nije samo za zadovoljenje gladi već i za uživanje. Maštanje i promjena raspoloženja uzrokuju da se ponašanje osobe druge čakre neprestano mijenja.

Želja, koja je u osnovi kreativna želja, kulminira željom za ljubavi, u kojoj osjetila funkcioniraju u odnosu na ugodne predmete, a konativni organi (um, intelekt, ego i osjećaj jastva) pojačavaju osjećaje užitka.

Seksualnost ulazi u veze kako se razvija nova svijest o fizičkom tijelu. Pravila i propisi obitelji i društva postaju nepodnošljivi i čovjek postaje pobunjenik. Druga čakra također uključuje stanje praznine i besciljnosti. Kad se na svijet gleda kao na prepreku, na socijalne zakone kao na ograničenja, a na disciplinu kao na neželjenu kontrolu, negativni um počinje djelovati. Zavist i ljubomora proizlaze iz želje za posjedovanjem vremena ili osobina drugih. To rezultira stanjima nemira, tjeskobe i destruktivnosti.

Ako osoba želi ostati zdrava i uravnotežena, moraju se razumjeti i poštivati prirodna ograničenja tijela i uma. Prehrana, spavanje i seks trebaju se regulirati kako bi se postiglo skladno i mirno stanje.

Čemu nas uči sakralna čakra?

PRAVO NA OSJEĆANJE I UŽITAK

Ova čakra nas uči da imamo moć ostvariti i iskoristiti svoj talent kako bismo izrazili život koji želimo živjeti.

Neuravnotežena sakralna čakra dovodi do toga da postajemo uvredljivi, kontroliramo odnose pa čak postajemo i zlostavljači na radnom mjestu, strahujemo od napuštanja, gubitka financijske i kreativne moći.

Svadhisthana, sakralna čakra

Lekcija koju nam daje sakralna čakra jest da svaka veza koju stvaramo – od opuštene do najintimnije – ima svrhu, bez obzira koliko bolna, da nam pomogne da postanemo svjesni naše karme i nas samih. Neki su odnosi nužno teški jer nas tjera da učimo o vlastitim ograničenjima i sebi.

Kroz lekciju druge čakre, podsjećamo se da nitko nije savršen – sva ljudska bića su savršeno nesavršena. Dakle, sljedeći put kada dođete u kontakt s grubim kolegom, pokušajte suosjećati s njim. Možda ima težak dan ili je možda pak imao teško djetinjstvo koje je izazvalo niz kompleksa.

Korijenska čakra je spremište naše karme, a sama aktivacija tih karmi se događa upravo u sakralnoj čakri. Ovdje dobivamo priliku da ih pročistimo. Iako su naše slabosti i pogreške smještene u ovoj čakri, ovdje se nudi vrijedna prilika za podizanje naše ljudske svijesti na višu razinu. Kroz rad na sakralnoj čakri u mogućnosti smo staviti svoje bazne instinkte pod kontrolu, transformirati ih te ih na kraju i nadići.

Važno je razumjeti da je naša buduća sudbina rezultat naših prošlih i sadašnjih djela. Sve što nam se danas događa bilo je uzrokovano našim ranijim postupcima i razmišljanjima, a sve što nam se dogodi u budućnosti bit će rezultat našeg trenutnog načina razmišljanja i djelovanja.

Nismo žrtve naše prošlosti ili “marionete” vanjskih sila, već radimo svoju sudbinu ovdje i sada. Da bismo to mogli svjesno raditi važno je da se svoje kvalitete i namjere suočimo i pošteno ocijenimo, a zatim ih svjesno usmjeravamo prema dobru. Jednom kada dobijemo jasnoću o tome što se hrani u našoj podsvijesti, lakše ćemo shvatiti svoje motive i postupke i prepoznati vezu između akcije i reakcije. Na ovaj smo način sposobni predvidjeti posljedice svog ponašanja i mijenjanjem svog ponašanja možemo utjecati na našu budućnost. Tada smo u mogućnosti da korisno oblikujemo svoju budućnost i podržimo vlastiti razvoj.

Najvažnije je da ne lažemo sebe i ne bojimo se, da ne osuđujemo ni krivimo druge. Naš unutarnji svijet je podijeljen – imamo “svijetlu” stranu i “tamnu” stranu. Tek kada uzmemo u obzir tu dvostruku stvarnost i prihvatimo svoje slabosti, možemo raditi na njoj. Dok ne budemo u stanju prihvatiti sebe, možda možemo dati dobar savjet drugima, ali se ne možemo sami dalje razvijati.


Svadhisthana karakteristike

U biblioteci FREEBIES možete pronaći infografike s opisom i karakteristikama sakralne čakre, Svadhisthane.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Razumijevanje sakralne čakre – sažetak

Ako je prva čakra naš korijenski sustav, sakralna čakra predstavlja procvjetali cvijet koji postajemo. Osjećaji i kreativnost su plodovi te povezanosti. Ona je središte je naših emocija, želja i užitka.

Sakralna čakra je povezana s narančastom bojom i regulira energiju povezanu sa strašću, užitkom i senzualnošću. Energija druge čakre je snaga partnerstva, odnosno način na koji odnosimo prema drugima izvan obiteljskog plemena, kreativnom istraživanju života i odnosa, seksualnosti i otkrivanju moći izbora.

Omogućuje nam da se kreativno nosimo s onim što proizlazi iz našeg iskustva i da razvijemo odgovor na naše emocionalne obrasce i inteligenciju.

Uživam u životu u potpunosti” može biti moto sakralne čakre. Zbog ove čakre možemo uživati u svojoj senzualnosti, ispunjavajući svoj svijet svrhom, dubljim značenjem i iskustvima.

Zbog svoje bliske fizičke povezanosti s područjem zdjelice i reproduktivnim organima, ova je čakra i središte potrage za užitkom, bilo senzualnim ili kroz svakodnevna životna iskustva. Bogata kreativnost i snažna intuicija dvije su dodatne strane otvorene sakralne čakre.

Sakralna čakra povezana je sa sljedećim psihološkim i bihevioralnim funkcijama:
• Emocije, osjećaji
• Odnosi
• Izražavanje seksualnosti, senzualni užitak
• Osjećaj vanjskog i unutarnjeg svijeta
• Kreativnost
• Fantazije

Otvorena, uravnotežena sakralna čakra omogućuje nam da iskusimo intimu i ljubav slobodno i potpuno, da budemo iskreni, da ne osuđujemo svoje želje i da živimo kao svoje autentično biće bez straha.

Zanimljivost
Označava drugu fazu ljudske evolucije. U ranijim razdobljima evolucije sjedište Kundalini Shakti nalazilo se u ovoj čakri, ali u Kali Yugi, našem današnjem dobu, duhovna energija je potonula u korijensku čakru – u nesvijesnost – zbog materijalizma i egoističnog ponašanja ljudi.

Na sakralnu čakru možemo gledati kao na naš svakodnevni trening poligon i životni izazov. Uz dovoljno životna snage, vitalne sile, koncentracije i snage svijesti možemo prevladati sve poteškoće i izazove koje pred nas servira sakralna čakra.


Hvala na čitanju.
Nadam se da ste otkrili nešto novo i zanimljivo. =)


Pridružite mi se na putovanju kroz srce, um i Dušu

Čakra dijamant

Prijavite se na newsletter i u inbox će vam stići lozinka za pristup biblioteci resursa FREEBIES u kojoj se nalazi Čakra dijamant stvoren sa željom da vam na zabavan način predstavi najvažnije podatke o svakoj od 7 glavnih čakri u našem tijelu. Uz to ćete na poklon dobiti i Positive vibes cube =)


Sviđa Vam se SantoshaKreativ? Posjetite i zapratite društvene mreže =)


Svidio Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.