Simbol sakralne čakre – istražite simboliku Svadhisthana čakre

Simbol sakralne čakre - Svadhisthana

Svaka od sedam čakri ima svoj simbol, bogat metaforičkim značenjem i svetom simbolikom – simbol sakralne čakre je narančasti lotos sa šest latica u čijem se središtu nalaze još dva manja lotosa te polumjesec srebrne ili bijele boje, vrhovima okrenut prema gore.

Značenje simbola sakralne čakre opisuje se kao energija i snaga potrebna za njegovanje i održavanje života.

Smatra se centrom kreativnosti, naših osnovnih emocija, želja, seksualne energije i velikog dijela naše podsvijesti. Karakterizira ju fluidnost, protok, kretanje i živost.

Niste sigurni da znate što su čakre? Pročitajte Uvod u čakra sustav.


Sakralna čakra ukratko

Sanskritski naziv i značenje: Swadhisthana स्वाधिष्ठान, omiljeno prebivalište Boginje
Swa = vitalna sila, sebstvo
Adhishthana = sjedište, prebivalište

Lokacija u tijelu: iznad pubične kosti i ispod pupka (područje spolnih organa)

Aspekti: seksualnost, plodnost, senzualnost, kreativnost, samosvijest

Principi: Chitta (svijest), Narayana (memorija)

Boje: narančasta, vermilion, duboka crvena, boja munje, zlatna

Element (Tattva): voda (Jala Tattva)
Oblik elementa: krug (kao kap vode)
Boja elementa: boja vode: prozirna, bijela, svijetlo plava

Bija mantra elementa i boja: वं VAM, bijela kao mjesec ili zlatna

Nositelj (Vahana) bija mantre: Makara (stvorenje nalik krokodilu)

Broj latica i boja: 6; vermilion, duboka crvena, svijetlo crvena, zlatna
Bija mantre na laticama i boja: बं baṃ, भं bhaṃ, मं maṃ, यं yaṃ, रं raṃ, लं laṃ
Boja bija mantri: dijamantno bijela, vermilion
Vrittiji: 1 privrženost; 2 sažaljenje; 3 osjećaj destruktivnosti; 4 zabluda; 5 prezir; 6 sumnja

Odgovarajuća žlijezda: spolne – jajnici i testisi
Srodni organi: maternica, debelo crijevo, prostata, jajnici i testisi (u fetusu se testisi razvijaju u donjem dijelu trbuha, povezujući se tako s energijom sakralne čakre, a zatim se rođenjem spuštaju u skrotum)

Božanstva:

 • Vishnu (u bindu od bija mantre)
 • Varuna (u bija mantri)
 • Brahma (stvoritelj, svijesnost)
 • Saraswati (Znanje, intelekt, diskriminacija)
 • Rakini Shakti ili Kakini

Opis yantre ukratko

Svadhisthana-preuzeto-iz-knjige-Chakras-Energy-Centers-of-Transformation-autor-Harish-Johari
Svadhisthana, preuzeto iz knjige Chakras Energy Centers of
Transformation (autor Harish Johari)

Simbol sakralne čakre se sastoji od sljedećih elemenata:

 • 6 latica narančaste boje
 • Bijeli krug
 • Polumjesec
 • Dva manja lotosa unutar kruga
 • Bija mantra VAM वं u sredini
 • Makara

Sakralnu čakru obično simbolizira bijeli lotosov cvijet sa 6 narančastih latica te još dva manja lotosa unutar bijelog kruga (simbolizira vodu). Tradicionalno, slika lotosovog cvijeta simbolizira ciklus rođenja, smrti i ponovnog rođenja.

U središtu lotosa se nalaze dva koncentrična kruga, koji zajedno tvore polumjesec. On je srebrne boje i predstavlja vezu energije mjeseca s vodom.

Također, u središtu se nalazi bija mantra VAM, najčešće zlatne boje. Ova mantra utjelovljuje snagu Varune i aspekt Vishnua.

Unutar yantre se nalazi i Makara, stvorenje nalik krokodilu namotanog repa, koji podsjeća na zavojnice Kundalini Shakti. S obzirom da je element sakralne čakre voda, često se povezuje sa životinjima koje žive u vodi.


Više o samim simbolima čakri pročitajte u Simbolici 7 glavnih energetskih centara, a više o karakteristikama i funkcijama sakralne čakre pročitajte ovdje.


Boja sakralne čakre – narančasta


Boja Svadhisthana čakre je narančasta, boja vatre; od najsvjetlije boje do rustikalne narančaste s crvenim tonovima. Međutim, budući da je povezana s elementom vode, u nekim slučajevima prikazuje se i s vrlo svijetlo plavom ili bijelom bojom.

Dok crvena boja prve čakre označava buđenje, narančasta je boja pročišćavanja, aktivnosti, energije, radosti, živosti, samopouzdanja i nade te pokazuje da je energija sakralne čakre postala aktivna.

svadhisthana narančasta boja


Simbol je kreativne energije potrebne za stvaranje atoma i molekula te njihovo povezivanje u same elemente koji čine naše postojanje i postojanje samog svemira. Narančasta je ujedno i boja izlaska sunca i znak je snage koja procvjeta iz ove čakre nakon što je obuzmu radost, vjera, samopouzdanje i energičnost.

To je i boja jeseni i zalaska sunca, kada se priroda povlači i svijest okreće prema unutra. Kad pogledamo u sebe i koncentriramo se na sakralnu čakru, možemo pronaći odgovore na mnoga pitanja vezana uz našu sudbinu.

Narančasta je boja uspjeha i odnosi se na samopoštovanje; imati sposobnost da sebi pružimo slobodu da budemo sami i pomaže nam da proširimo naše interese i aktivnosti. Donosi radost našem radnom danu i jača naš apetit za životom.

Narančasta boja je najbolji emocionalni stimulans. Povezuje nas s našim osjetilima, pomaže nam ukloniti prepreke te nas čini neovisnima i društvenima.

Zanimljivo je da narančasta boja u hinduističkoj tradiciji označava čistoću ili pročišćenu energiju – redovnici i asketi obično nose baš tu boju.

Element i oblici simbola sakralne čakre

Lotos i 6 latica kao simboli sakralne čakre

simbol sakralne čakre - Svadhisthana, 6 latica narančaste boje

Tradicionalno, slika lotosovog cvijeta simbolizira ciklus rođenja, smrti i ponovnog rođenja.

Svadhisthanu, sakralnu čakru, obično simbolizira bijeli lotosov cvijet (Nelumbo nucifera) sa 6 narančastih latica (boja živinog oksida), na kojima su ispisani suglasnici dijamantno bijelom bojom: बं baṃ, भं bhaṃ, मं maṃ i poluvokali यं yaṃ, रं raṃ i लं laṃ. Unutar bijelog kruga se nalaze još dva manja lotosa.

Šest latica predstavljaju šest važnih živčanih završetaka druge, sakralne čakre. Dok četiri latice prve, korijenske čakre predstavljaju protok energije kroz četiri izvora i kroz četiri dimenzije, šest latica druge čakre predstavljaju energiju koja teče iz šest dimenzija. U drugoj čakri kruži linearna svijest prve čakre, s više pokreta i tečnosti.

Šest latica također simboliziraju i šest osobina koje treba prevladati kako bi se pročistila ova čakra:

 1. bijes
 2. mržnja
 3. ljubomora
 4. okrutnost
 5. želja
 6. ponos

No, broj šest se također smatra ekstrovertnim ženskim brojem i usko je povezan s ciklusima. Skriven je u krugovima od 360 stupnjeva, 60 minuta u satu i 12 mjeseci u godini.

Premda je cvijet lotosa simbol svih čakri, Svadhisthana je osobito jako povezana s tom lijepom biljkom. Lotos je prije svega vodena biljka – raste u elementu sakralne čakre. Biljka je ukorijenjena u mulju, ali cvijet nikada nije umrljan muljem. Njegovo stanište je voda, ali se cvijet nikada ne smoči. Priroda mu je fleksibilna i tekuća, ali nepokolebljivo odlučno raste prema gore, prema svjetlosti. I tako se iz mulja uzdiže najljepši cvijet na svijetu. U razmatranju prirode ljudske duše, istočnjačke tradicije često koriste primjer vode. Jogiji govore da je duša vječno čista; nikada ne može biti nečista. Može, kao i voda, sadržavati nečistoću, ali ta nečistoća nikada ne može promijeniti suštinsku prirodu duše.

Vrittiji u sakralnoj čakri i mantre na laticama

Riječ vritti znači “vrtlog”, a označava mentalne sklonosti, vezanosti i želje ili poremećaj unutar svijesti. Um je tok ili vibracija energije koja je izraz dinamičkog toka kozmosa. Da bi izrazio taj tijek, um prihvaća vrittije, odnosno metode izražavanja. Da bi postigao prosvjetljenje, jogi mora stišati vrittije kako bi došao do Samadhija ili blaženstva. Um je ojačao kad su se vrittiji smirili; međutim vrittije nije lako smiriti.

Lotos sakralne čakre ima šest latica što ukazuje na prisustvo šest nadija u ovom energetskom centru. Svaka latica nosi sanskrtska slova bam (बं), bham (भं), mam (मं), yam (यं), ram (रं), i lam (लं) koja označavaju vrittije prisutne u ovoj čakri.

Vrittiji upisani na laticama sakralne čakre su prezir, psihički stupor, povlađivanje, nedostatak samopouzdanja, misli uništenja i nemilosrdnost.

Vrittiji sakralne čakre, Svadhisthana
Vrittiji sakralne čakre
 1. Ba बं Avajiná: omalovažavanje, ravnodušnost, prezir
  Kako ih prevladati: nemojte omalovažavati napore drugih. Budite sretni zbog nekoga tko je sretan. Imajte suosjećanja za druge (probajte se zamisliti u njihovoj situaciji). Podržite one koji čine dobro. Ne budite ravnodušni ako uočite da netko nanosi štetu društvu.
 2. Bha भं Múrcchá: Psihički stupor, nesvjestica, nedostatak zdravog razuma
  Kako ih prevladati: Um usmjerite prema duhovnosti, meditaciji i pranayamama.
 3. Ma मं Prashraya: Povlađivanje
  Kako ih prevladati: Ovo nije samo povlađivanje sebe, već i prepuštanje drugima. Ljubaznost je slabost kada drugu osobu učini invalidom ili je potakne da nas iskorištava. Pomozite kome možete i ukoliko vidite da je vaša pomoć od koristi, pomozite još malo ako možete.
 4. Ya यं Avishvása: Nedostatak samopouzdanja
  Kako ih prevladati: Povjerenje u svemir, ne vežite se za rezultate svojih postupaka. Pokrenite se i napravite umjesto da odugovlačite i odgađate stvari. Prevladavajte prepreke jednu po jednu.
 5. Ra रं Sarvanásha: razmišljanje o totalnom uništenju, osjećaj destruktivnosti
  Kako ih prevladati: Razmišljajte na način “Došao sam da bih pobijedio sve prepreke“. Potaknite i druge da razmišljaju na takav način i ohrabrite ih.
 6. La लं Kruratá: okrutnost, nemilosrdnost
  Kako ih prevladati: Suosjećanjem. Kad nađete nekoga u bijedi, pomislite: “Mogu li nešto učiniti da smanjim njegovu bijedu?”

Element vode i krug


Element Svadhisthana čakre je voda. Krug predstavlja element vode koja predstavlja samu bit života. Tri četvrtine Zemlje kao i tri četvrtine naše tjelesne težine čini voda.

simbol sakralne čakre - element vode
Photo by Pixabay on Pexels.com

Voda je usko povezana s mjesecom, što pokazuje utjecaj mjesečevog ciklusa na oceanske plime i oseke. Mjesečevi ciklusi također utječu i na kemiju našeg tijela i naše emocije.

Voda je vrlo meka i fleksibilna i zbog toga ju je vrlo teško staviti pod kontrolu. Kako je vodu teško zadržati, tako joj se i teško oduprijeti, tj. ići protiv struje. Tekuća voda ima ogromnu snagu. Ako brana pukne, masa vode stvara vlastiti kanal i ništa je ne može zaustaviti. Čak i ako čvrsto zatvorimo vrata i prozore, voda će zasigurno ući u kuću.

Voda je ključ fizičke energije, jer je ona medij kroz koji funkcionira pet vayusa (vitalni dah). Najsuptilniji oblik vode je amrita, poznata i kao soma, nektar besmrtnosti. Grubi oblici su krv, limfa, sjeme i druge tekuće tjelesne tvari.

Element vode evoluira iz osjeta okusa (rasa tanmatra), zbog čega je jezik njegov osjetilni organ.

Voda u obliku leda je tvrda i kruta; počinje teći tek kad je temperatura dovoljno visoka i počne se topiti. Upravo na takav način, Kundalini energija počiva u Muladhara čakri ukočeno i nepomično, kao da je „smrznuta“, i počinje teći tek kad dosegne viši vibracijski nivo Svadhisthana čakre. Kad energija počne teći važno je djelovati na kontroliran način pročišćavajući naše misli i kvalitete i usmjeravajući ih u pozitivnom smjeru. U protivnom postoji opasnost da um postane neuravnotežen zbog prelijevanja neobrađenih i prethodno potisnutih emocija. To može uzrokovati unutarnji nemir, nesanicu, nervozu, agresiju, melankoliju i druge psihičke poremećaje. Stoga je bitno si uzeti vremena i ne žuriti, već ići korak po korak. (Joga u svakodnevnom životu)

Element vode također je povezan s Mjesecom u našem ciklusu disanja. Mjesečeva se energija budi kada vodeni element (koji dominira 16 minuta u svakom ciklusu daha unutar jednog sata) prati disanje kojim dominira lijeva nosnica. Disanje lijevom nosnicom aktivira Ida nadi, koji je mjesečeve prirode. Kada se Ida nadi aktivira, stimulira desnu hemisferu mozga, što je povezano s emocionalnim ponašanjem. Dakle, u ovoj čakri vidimo odnos između vode, mjeseca, osjećaja i psihe.

Krug i polumjesec

U središtu lotosa se nalaze dva koncentrična kruga, koji zajedno tvore polumjesec (Ambhoja Mandala), što predstavlja vezu između kreativnosti i mjesečevih mjena. Ova dva unutarnja kruga također imaju latice; veća ima osam latica okrenutih prema van, a manja ima osam latica okrenutih prema unutra.

full moon in dark night sky
Photo by Bruno Scramgnon on Pexels.com

Ovi simboli ukazuju na bliski odnos između mjesečevih mjena i fluktuacija u vodi te emocija.

Krug (bijele boje) predstavlja element vode koji predstavlja bit života,koja je bez forme (stalno se mijenja), prilagodljiva i ima pročiščavajuća svojstva, a polumjesec (proziran ili srebrne boje) predstavlja vezu energije mjeseca s vodom.

Krugovi u kombinaciji s laticama lotosa predstavljaju cikličku prirodu rođenja, smrti i ponovnog rođenja.

Mjesec je sam po sebi povezan sa Soma čakrom i nije vladajući planet Svadhishthana čakre. Međutim, mjesec igra veliku ulogu u životu osobe koja prolazi kroz mnoge emocionalne fluktuacije tijekom mjesečevih promjena.

Budući da je Svadhishthana čakra povezana s genitalijama, povezana je s razmnožavanjem, koje je izravno povezano s mjesecom. Menstrualni ciklus žena odražava mjesečni ciklus mjeseca. Ti se ciklusi odnose na konstantno kretanje, neprestanu promjenu i iskustva te nas pozivaju da se prepustimo struji, uživamo u putovanju i nalazimo radost na tom putu bez da se hvatamo i vežemo za bilo koje posebno iskustvo.


svadhisthana symbol infographic

U biblioteci FREEBIES možete pronaći infografiku s opisom simbola sakralne čakre Svadhisthane.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Bija mantra वं VAṂ

Sjemenske mantre ili bija mantre su zvukovi s velikim duhovnim snagama i smatra se da imaju skrivene moći. Ti zvukovi djeluju u nevidljivim nivoima svemira i mogu napraviti čuda na smislen i dubok način.

Bija mantra elementa vode sakralne čakre je VAM वं (ili VANG). Najčešće se piše u središtu simbola sakralne čakre, bijelom bojom kao mjesec.

Koncentracijom na zvuk ove mantre i njezinim unutarnjim ponavljanjem, možemo probuditi energiju čakre te je vratiti u ravnotežu. Ako se pravilno proizvede, zvuk ove bija mantre utjecat će na protok prane u sakralnoj čakri. Zvukovi vode pojačavaju snagu ove mantre: kada se bija mantra ponavlja u prisutnosti elementa vode, ona pojačava proizvodnju i cirkulaciju tekućina u tijelu.

Varuna, božanstvo vode s četiri ruke, oblik je koji proizlazi iz bija mantre VAM i njegova moć je prisutna unutar mantre. Kada se ponavlja zajedno sa sjemenskim zvukovima šest latica बं baṃ, भं bhaṃ, मं maṃ, यं yaṃ, रं raṃ i लं laṃ, energija čakre se pročišćava i sposobna je očistiti mnoge blokade u donjim dijelovima tijela, dopuštajući da energija teče bez prepreka.

Životinjska simbolika

Životinjski simbol sakralne čakre je Makara, vodeno stvorenje prikazano kao pola kopnene i pola morske životinje (nalik krokodilu) sa uvijenim repom.

black dragon statue near brown building
Makaru često možemo vidjeti kao čuvara prolaza i pragova kako štiti prijestolnice i ulaze u hramove.
Photo by Eva Elijas on Pexels.com

Predstavlja senzualnu prirodu osobe druge čakre; želje i strasti koje nas proždiru i koje trebamo staviti pod kontrolu kako bismo mogli krenuti naprijed na našem putu. On hvata svoj plijen brojnim trikovima, voli plutati, roniti pod vodom i ima snažnu seksualnu vitalnost.

Također, predstavlja karmu koja leži uspavano u podsvijesti. Krokodil je lijen i letargičan, ali jednom kada postane aktivan, razvija ogromnu snagu i brzinu te može biti izuzetno opasan. Sve naše moći također pokrećemo kada imamo veliku želju ili čežnju za nečim. Ali jednom kad smo to zadovoljili, opet se vraćamo u raniju letargičnost i besposlicu.

Predstavlja i dualnost snage i slabosti u svim živim bićima – uključujući ljude. Njegove vanjske ljuske su čvrste, ali je njegova unutrašnjost vrlo osjetljiva.

*Postoji izreka koja se odnosi na “krokodilske suze”, a ukazuje na lažan emocionalni prikaz.

Makara nam daje lekcije o tome što znači biti strpljiv i mudar kada je riječ o donošenju odluka. Njegov jasan i oštar vid je dobra metafora za potrebu prihvaćanja promjena kako bi s povjerenjem krenuli u potragu za svojim snovima, van udobnosti samonametnutih granica.

Dodatna simbolička značenja krokodila su elastičnost, snaga, intuitivnost, čast, hrabrost i stvaranje.

Neizmjerna snaga, koju simbolizira Makara, regulira sve tjelesne mišićne pokrete, uključujući dobrovoljno opuštanje i neaktivnost mišića, pročišćavanje krvi i mentalnu kontrolu erekcije.

Zanimljivost: krokodilska masnoća korištena je u prošlim vremenima kako bi se povećala muškost muškaraca.

Hinduistički bog Varuna ga koristi kao svoju vahanu ili vozilo.

Božanstva

Svaka čakra ima dominantno božanstvo, poznato kao Chakradhistadhatri.

Varuna

U središtu lotosova cvijeta nalazi se bijelo područje Varune – vladara nebeskog carstva i vode te zagovornik kozmičkog i moralnog zakona (rita), dužnost podijeljena sa skupinom bogova poznatih kao Adityas.

simbol sakralne čakre, Varuna - preuzeto iz knjige Chakras Energy Centers of Transformation (autor Harish Johari)
Varuna – iz knjige Chakras Energy Centers of Transformation (autor Harish Johari)

U Vedama je opisan kao vrhovno sveznajuće božanstvo koje je stvorilo Nebo, Zemlju i Zrak. Njegovo znanje i moć su neograničeni. Ima tisuću očiju i nadgleda cijeli svijet – gospodar moralnog zakona. Kažnjava one koji prekrše ovaj zakon, ali im oprašta iz samilosti ako se pokaju i mole.

Prikazan je kako se vozi na Makari u zlatnom oklopu i u ruci drži omču od zmije (Pasha). Ponekad je prikazan kako se vozi kočiji koju vuče sedam labudova te u svoje četiri ruke drži lotos, omču, školjku i posudu s draguljima.

Varuna, gospodar vode u oceanu, rijekama, jezerima i ribnjacima je u srodstvu s Indrom, gospodarom vode u kiši i oblacima, koji je povezan s prvom čakrom. Slično tome, seksualna energija druge čakre (užitak) povezana je sa seksualnom energijom prve čakre (razmnožavanje, produljenje vrste). Stoga jaka prva čakra pojačava seksualnu igru u drugoj čakri.


Životne tvari s najvećom kreativnom snagom su jajašca i spermiji u spolnim žlijezdama. Kad se ove tvari konzerviraju, pretvaraju se u ojas, supstancu slatkog mirisa koja prekriva kožu karizmatičnim magnetizmom. Oni koji rasipaju ove tvari uhvaćeni su u mrežu Varunine omče, koja im um ometa osobinama pashe: gađenje, sramota, strah, pospanost, tuga, bijes, kleveta, obiteljske osobine i predrasude. Kaže se da meditacija na Varunu pobjeđuje te negativne emocije.

Vishnu

Predsjedavajuće božanstvo sakralne čakre je Vishnu – gospodar očuvanja, sveprožimajuća životna snaga svemira. Nalazi se unutar bindua bija mantre Vam. Utjelovljuje načela ispravnog življenja i predstavlja moć očuvanja ljudske rase; zato i sjedi u drugoj čakri, sjedištu rađanja.

simbol korijenske čakre, Vishnu - preuzeto iz knjige Chakras Energy Centers of Transformation (autor Harish Johari)
Vishnu – iz knjige Chakras Energy Centers of Transformation (autor Harish Johari)

Svemir se održava njegovom snagom. Kad je sve uništeno u rastvaranju (pralaya), ostaje samo Vishnu. On upija čitav svemir tijekom mahapralaye, Velikog krckanja (Big crunch – suprotno velikom prasku) ili uništenja, ogromnog cikličkog razdoblja kada se kozmos urušava u nemanifestiranu bindu točku prije nego što se “Veliki prasak” ponovi. Tijekom manifestirane faze svemira, Vishnu je sveprožimajući čuvar kozmosa. Zapravo, njegovo ime potječe od riječi vish = prožimanje, sveprisutan.

On je bog koji je odgovoran za održavanje ravnoteže između životvornih sila Brahme i razornih sila Shive. Kad god se naruši ravnoteža između sila stvaranja i uništenja, Vishnu se mora inkarnirati kako bi ponovno stvorio ravnotežu.

Koža mu je najčešće azurne, tamnoplave plave boje, nosi zlatno-žuti dhoti i zeleni svileni šal te je prekriven draguljima. Prikazuje se kako sjedi na ružičastom lotosu ili na Garudi, božanskom orlu (kralju ptica koji predstavlja pet vayusa).

*Garuda je najkoncentriraniji oblik prane koji se može razviti metodom jogijskog disanja zvanom kumbhaka (suspenzija daha).

*Njegova boja kože se mijenja u različitim yugama (dobima). U satya yugi je bijel, u treta yugi je crven, u dvapara yugi je žut, a u kali yugi je tamnoplav ili crn (shyama). Mi smo trenutno u kali yugi.


Vishnu nosi veliki raznobojni vijenac od cvijeća svih godišnjih doba (vanamala), koji predstavlja mayu (iluziju), koja se stalno mijenja. Iako maya kontrolira sva bića, Vishnu kontrolira mayu, koja mu se drži oko vrata kao vijenac. Ukrašen je krunom, narukvicama i naušnicama u obliku aligatora.

U svoje 4 ruke drži četiri važna instrumenta za pravo uživanje u životu ostvarenjem četiri padarte (predmeti postignuća): bogatstvo (artha), kodeks ponašanja ili zakon (dharma), uživanje u ljepoti (kama) i oslobođenje (moksha):

 • Školjka (shankha) predstavlja eter (akasha) – sadrži zvuk valova oceana. Oklop Vishnua predstavlja čisti zvuk koji donosi oslobođenje ljudskim bićima. Školjka se naziva panchajanya (pet roditelja) jer izražava pet elemenata kao njihove bija mantre: hang za vatru, yang za zrak, rang za vatru, vang za vodu i lang za zemlju. Školjka također simbolizira radost.
 • Kotač (chakra) naziva se sudarshana (vrhovna vizija) simbolizira zrak (vayu) koji je prsten svjetla, rotira se na kažiprstu Vishnua. Ovaj kotač je simbol dharme i predstavlja vrijeme. Dharma kotač se rotira na vlastitoj osi, razdvaja prepreke i uništava nesklad i neravnotežu. Također simbolizira i svijest. Žbice koje zrače u svim smjerovima, predstavljaju stalno fluktuirajući um. Čvorište je svijest u jednokrakom, koncentriranom stanju. Kada je svijest tijekom duboke meditacije usredotočena, nastaje vrhovna vizija Boga.
 • Malj (gada) predstavlja vatru (vahni ili agni) – izrađen od metala, element zemlje, i alat je koji služi za održavanje kontrole nad zemljom. Naziva se koumodi ili koumodaki i izvor je sreće. U rukama Vishnua, malj upravlja zemljom. Zemaljska sigurnost u obliku ekonomskog bogatstva prvi je uvjet prije ispunjenja senzualnih želja i seksualnog života. Ovo oružje uništava neznanje dajući duhovno znanje svojstveno 50 mantri sanskrtske abecede koje proizlaze iz kundalinija.
 • Četvrta ruka Vishnua drži svijetlo ružičasti lotos (padma) koji simbolizira vodu. Lotos raste iz mulja, ali je ipak blistav i pun milosti. Lotos je čist, jer okruženje uopće ne utječe na njega. Njegov se cvijet otvara s prvom zrakom sunca, a posljednjom zrakom ponovno zatvara latice. Nježan i mirisan, ovaj cvijet umiruje sva osjetila. Lotos također simbolizira kozmos, podržan od strane Vishnua.

Element zemlje (bhumi) nalazi se u njegovim stopalima.

Rakini Shakti – čuvarica vrata

simbol sakrlane čakre, Rakini - preuzeto iz knjige Chakras Energy Centers of Transformation (autor Harish Johari)
Rakini – iz knjige Chakras Energy Centers of Transformation (autor Harish Johari)

Ženska energija sakralne čakre je Rakini ili Chakini Shakti, jedan od oblika Kundalini Shakti.

Ona sjedi na crvenom lotosu koji se nalazi unutar narančastog lotosa. Obično je prikazana s jednom glavom i dvije ruke u kojima drži mač i štit, ili pak s dvije glave i četiri ruke u kojima drži strijelu, lubanju, bubanj i sjekiru. Koža joj je svijetlo ružičasta ili boje plavog lotosa, a oči crvene. Ona nosi crveni sari i dragulje oko vrata. Prva inspiracija umjetnosti i glazbe dolazi baš od Rakini.

Dvije glave Rakini Shakti predstavljaju podijeljenu energiju druge čakre: napor osobe koristi se za postizanje ravnoteže između vanjskog i unutarnjeg svijeta. Njezine crvene oči simboliziraju sunce po kojem su poznati svi ostali predmeti. Njezino lijepo lice nalik mjesecu predstavlja meditaciju, gdje se upija svjetovno znanje.


Ukoliko ima dvije ruke drži sljedeće elemente:

 • trozubac (trishula) – tri kraka predstavljaju tri duhovne discipline: 1. Disciplina prane kroz vježbe disanja (pranayama). 2. Disciplina povlačenja osjetila prema unutra (pratyahara). 3. Disciplina uma kroz meditaciju (dharana).
 • Lotos – koji je zapravo srčana čakra (hrit padma), otvorena dubokom meditacijom

Ukoliko ima četiri ruke nosi sljedeće elemente:

 • Strijela (Sula) – bačena iz luka Kame (Gospodar erotske ljubavi), ova strelica predstavlja prirodu osobe druge čakre koja baca svoju strelicu na željeno mjesto; ona ukazuje na poticaj kretanja prema gore unutar čakre. Strelica Rakini Shakti je osjećaj i emocija koja proizvodi zadovoljstvo i bol, jer se javlja dualnost.
 • Lubanja – simbolizira prirodu romantičara, koji nosi glavu u ruci, dopuštajući emocijama da dominiraju njegovim ponašanjem.
 • Bubanj (Damaru) – predstavlja moć ritma i udara u drugu čakru, predstavlja najviši tihi duhovni zvuk (para nada), kroz koji se manifestira shabdabrahman-man (transcendentalni zvuk).
 • Oštro dlijeto (Tanka) – prvo oružje koje je čovjek izmislio. Njime Rakini Shakti uklanja sve prepreke unutar druge čakre – duboko ukorijenjeno neznanje i neduhovne osobine.

Brahma i Sarasvati

Božanstva sakralne čakre su također i Brahma i Sarasvati – Brahma je Stvoritelj svemira, a Sarasvati je personifikacija znanja, božica znanja, likovne umjetnosti i kreativnosti.

U mitologiji je i kći i supruga Brahme. Brahma je također opisan kao “Zlatna utroba” ili “Kozmičko jaje” (Hiranyagarbha) iz kojeg se rađa znanje. Svijest stvara znanje i ujedno ga oblikuje. Stoga je Brahma kao stvaralac otac Sarasvati – otac znanja; ali kada znanje reagira na stvaranje i pokrene svoj daljnji razvoj, Sarasvati je Brahmanova partnerica.

Parvati

Sakralnom čakrom upravlja i hinduistička božica Parvati, simbol djevojke, majke i mudre žene. Svojom predanošću prema mužu, Gospodinu Shivi, Parvati je božica moći, plodnosti i vjernosti.

Svi aspekti figure božice obuhvaćeni su u drugom energetskom središtu – koje je dom energijama koje su izravno povezane s razvojem života. Od mlade djevojke i seksualnog bića do njegovanja majke i mudre žene, lik figure boginje utjelovljuje atribute sakralne čakre kreativnosti, seksualnosti, užitka i odnosa.


svadhisthana symbol infographic

U biblioteci FREEBIES možete pronaći infografiku s opisom simbola sakralne čakre Svadhisthane.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Simbol sakralne čakre ukratko

Širenje osobnosti počinje u ovoj čakri. U prvoj čakri osnovna motivacija bila je postići ekonomsku sigurnost; pažnja je bila linearna i slijedila je samo jedan smjer. U drugoj čakri pažnja je usmjerena na želje i fantazije senzualne prirode.

simbol sakralne čakre
 • Boja Svadhisthana čakre je narančasta – boja pročišćavanja, aktivnosti, energije, radosti, živosti, samopouzdanja i nade te pokazuje da je energija sakralne čakre postala aktivna.
 • Šest latica simboliziraju šest osobina koje treba prevladati kako bi se pročistila ova čakra: bijes, mržnja, ljubomora, okrutnost, želja i ponos.
 • U središtu lotosa se nalaze dva koncentrična kruga, koji zajedno tvore polumjesec, što predstavlja vezu između kreativnosti i mjesečevih mjena. Krug (bijele boje) predstavlja element vode koji predstavlja bit života, a polumjesec (srebrne boje) predstavlja vezu energije mjeseca s vodom. Krugovi u kombinaciji s laticama lotosa predstavljaju cikličku prirodu rođenja, smrti i ponovnog rođenja.
 • Bija mantra elementa vode Svadhishthana čakre je VAM वं. Ako se pravilno proizvede, zvuk ove bija mantre utjecati će na protok prane u sakralnoj čakri. Zvukovi vode pojačavaju snagu ove mantre: kada se bija mantra ponavlja u prisutnosti elementa vode, ona pojačava proizvodnju i cirkulaciju tekućina u tijelu.
 • Životinjski simbol sakralne čakre je Makara, vodeno stvorenje prikazano kao pola kopnene i pola morske životinje (nalik krokodilu) sa uvijenim repom. Predstavlja senzualnu prirodu osobe druge čakre; želje i strasti koje nas proždiru i koje trebamo staviti pod kontrolu kako bismo mogli krenuti naprijed na našem putu.

Meditacija na Svadhishthana čakru u prisustvu elementa vode oslobađa tijelo od bolesti, daje osobi vitalnost, osjećajnost, intelektualnu moć i umjetničke sposobnosti te ga čini privlačnim suprotnom spolu.


Hvala na čitanju.
Nadam se da ste otkrili nešto novo i zanimljivo. =)


Pridružite mi se na putovanju kroz srce, um i Dušu

Čakra dijamant

Prijavite se na newsletter i u inbox će vam stići lozinka za pristup biblioteci resursa FREEBIES u kojoj se nalazi Čakra dijamant stvoren sa željom da vam na zabavan način predstavi najvažnije podatke o svakoj od 7 glavnih čakri u našem tijelu. Uz to ćete na poklon dobiti i Positive vibes cube =)


Sviđa Vam se SantoshaKreativ? Posjetite i zapratite društvene mreže =)


Svidio Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.