Rad s čakrama – kako stvoriti ravnotežu u životu

chakra pillar in a goddess sitting in padmasana

Želite biti uspješni, ali umjesto toga imate osjećaj da samo prolazite kroz život?

Osjećate se kao da ste miljama daleko od svoje željene verzije sebe? Umorni ste ili pod stresom, u vama se odvijaju emocionalne borbe ili ste zaokupljeni zdravstvenim problemima.

Možda je razlog tomu blokada u vašim čakrama – energija u vašem tijelu ne teče pravilno i stvara razne vrste poteškoća.

Ne brinite, na pravom ste mjestu. Kroz rad s čakrama, uz pomoć jednostavnih, a opet moćnih tehnika za otvaranje i uravnoteženje, očistite blokade u svojim čakrama i stvorite prostor za nešto novo u vama, vratite vitalnost, energiju, mir, bistrinu, zdravlje i
sreću u svoj život.

Dakle, ako se osjećate neobično, obratite pažnju na svoje čakre kako biste osvijestili što se događa i vratili se u ravnotežu.

Čakre i energija

energija i svemir
Photo by Pixabay on Pexels.com

Sve u našem svemiru sastoji se od energije, a to uključuje i nas kao ljudska bića. Cijeli svemir zrači energijom, od najveće planine i oceana do najmanje stanice u našem tijelu.

Sve su to proizvodi beskonačnog niza stanica koje emitiraju energiju. A što je unutar svake stanice? Protoni, neutroni i elektroni, koji su sastavljeni od subatomskih čestica čiste energije.

Stoga, sve što vidimo u ovom svemiru dio je energije koja se razvija, mijenja i teče. Iz tog razloga, nije čudno da unutar vlastitih tijela imamo područja koja imaju više kondenzirane energije od drugih. Kada je energija u našim tijelima previše neuravnotežena zbog loših navika, stresa, potisnutih osjećaja i misaonih obrazaca, mi se razbolijevamo i trpimo.

Što su zapravo čakre?

rad s čakrama, chakra pillar, acrylic on canvas

S obzirom na prirodu energije našeg tijela, nije čudno što u tijelu postoje različiti energetski centri smješteni na ključnim točkama tijela kroz koje energija može teći unutra i van, u konstantnom toku. Ti centri, koje nazivamo čakrama, su podložni blokadama zbog naših životnih navika. Kada su ti energetski centri blokirani ili neusklađeni, osjećamo se teško, bolesno i emocionalno neuravnoteženo.

Čakre su “kotači” ili “centri” energije duž kralježnice ljudskog tijela i neprestano se vrte. Riječ čakra znači “kotač” na sanskrtu, iako bi bolji opis bio kugla kovitlajuće energije. Možemo ih zamisliti kao rotirajuće energetske diskove koji se simultano okreću kako bi stvorili kombinaciju energije i životne sile.

Energija čakre okreće se u smjeru kazaljke na satu dok emitira energiju našeg tijela u polje oko nas te se okreće suprotno od smjera kazaljke na satu kako bi povukla energiju iz našeg vanjskog svijeta u naše tijelo. Stanje frekvencija naših čakri određuje smjer kretanja naše energije, da li one povlače energiju u naše tijelo ili ju pak oslobađaju prema van.

Kao ni jedan drugi spiritualni ili psihološki sustav, čakre obuhvaćaju cjelokupnost života, od fizičkog do spiritualnog. Pozivaju nas da postanemo jedno sa životom, da zaista prigrlimo našu radost, moć, ljubav i spiritualnu prirodu te nam pomažu da se izrazimo kroz naše pravo JA u svijetu oko nas. Upravljaju različitim emocionalnim stanjima, od naših instinkta preživljavanja i samopoštovanja do naše sposobnosti komuniciranja i doživljavanja ljubavi.

Više o čakra sustavu pročitajte u Uvodu u čakre.


Čakre i naša energetska frekvencija

rad s čakrama, čakre i energetska frekvencija

Zamislite svaku čakru kao antenu koja neprestano prima i odašilje energiju. Energija naših čakri utječe na naše fizičke procese putem inhibicije i stimulacije. Čakre su poput kotača čiji je posao ne samo održavati energiju u pokretu, već je i sužavati ili zatvarati kao obranu od negativne energije.

Niti jedna čakra nije bolja ili važnija od druge. Ne želite imati višak energije u grlenoj čakri, a manjak u sakralnoj akri. Ovaj sustav jednostavno ne funkcionira na taj način. Kad bi sve bio idealno, svih sedam čakri bi bilo otvoreno, uravnoteženo i energija bi ravnomjerno strujala kroz naše tijelo, i unutra i van.

Naše emocije se fizički nalaze u našim tijelima. Na suptilnoj razini, naša tijela komuniciraju s energijama oko nas i određeni energetski impulsi se obično odnose izravno na određeni dio tijela i čakre koje su oslabljene ili neuravnotežene. Svaka čakra predstavlja duhovnu životnu lekciju ili izazov koji nam pomaž e da steknemo dublje razumijevanje naše osobne i duhovne moći. To nam, zauzvrat, pomaže da naučimo kako prevladati prepreke, osloboditi se emocionalnih blokada i krenuti putem prema duhovnoj svijesti.

S obzirom da naše tijelo teži ka energetskoj ravnoteži u čakrama, nedovoljna ili prekomjerna aktivnost u bilo kojoj čakri dovodi do negativnih učinaka na naše tijelo. Kako je naše tijelo zapravo savršen stroj, u slučaju neravnoteže ono će pronaći način strujanja energije.

Ako je jedna od naših čakri zatvorena ili nedovoljno aktivna, postoji velika vjerojatnost da će druga čakra biti preaktivna kako bi nadoknadila razliku. Kako bi se kompenzirala nedovoljno aktivna čakra, druga će čakra postati preaktivna, šaljući vibracije niske frekvencije većom brzinom, što znači da povlači dodatnu energiju iz tog dijela tijela.

(Ne)ravnoteža energije u čakrama

Iako ih zapravo ne možemo vidjeti jer nisu sastavljene od materije već su energetske i pripadaju suptilnom tijelu; uvijek ih možemo osjetiti. To je dio nas koji čini otkucaje srca, dio nas koji osjeća intuiciju i energiju u nama koja povezuje, kreće i stvara naše biće.

Idealno bi bilo kad bi sve čakre radile u harmoniji jedna s drugom. Tada bi naši instinkti bili povezani s osjećajima i razmišljanjima. No to često nije slučaj.

Čakre mogu biti neuravnotežene na dva načina – mogu biti preaktivne ili premalo aktivne.

Neke čakre nisu dovoljno otvorene, tj. nedovoljno su aktivne, i da kompenziraju, druge čakre postaju preaktivne. Ako čakra ne može provoditi i absorbirati energiju, kažemo da je blokirana. Tok energije je preslab pa pojedini dijelovi tijela nisu opskrbljeni s dovoljno energije.

Nema smisla pokušati preaktivne čakre učiniti manje aktivnima, jer one kompenziraju za druge čakre. Dakle, da bi ih se spriječilo, tj. oslobodilo kompenziranja, čakre za koje one kompenziraju moraju se otvoriti, te se samim time i preaktivnu čakru vraća u ravnotežu.

Određivanje da li je blokirana čakra nedovoljno aktivna ili preaktivna važno je kada se kreće ka iscjeljenju jer naše tijelo želi biti u energetskoj ravnoteži. Ne želimo preaktivnu čakru učiniti još aktivnijom jer je to kontraproduktivno našim energetskim tijelima i samom procesu ozdravljenja te dovodi do još veće blokade i neravnoteže.

Što utječe na ravnotežu čakri u svakodnevnom životu?

Svaka čakra predstavlja bitan aspekt svijesti u našem životu i vrti se na određenoj energetskoj frekvenciji. Kad su čakre otvorene i uravnotežene, energija može slobodno teći tijelom i umom. No, kad je bilo koji od ovih energetskih centara blokiran, to dovodi do stagnacije i raznih tjelesnih duhovnih poremećaja.

Pa kako se zapravo stvaraju energetske blokade u čakrama?

Svojim okretanjem čakre privlače u svoju jezgru energiju koja se nalazi na istoj vibracijskoj frekvenciji, integriraju je te vraćaju natrag.

Što to točno znači? Svima nam je dobro poznato da se sličnosti međusobno privlače. Ni čakre nisu iznimka. Bez obzira na vrstu frekvencije na kojoj se nalazi određena čakra, privući će energiju na istoj frekvenciji, okrenuti je i privući još više iste energije.

Na taj se način stvaraju i ponavljaju energetski obrasci. Upravo to neprekidno privlačenje i odbijanje istog energetskog obrasca dovodi do blokiranja čakre. Kada smo stimulirani svakodnevnim iskustvima, bilo kroz izravnu fizičku stimulaciju ili emocionalnu, u našem tijelu postoji elektromagnetska promjena koja je registrirana kroz naše čakre. Promjenom smjera i kvalitete energije pojedine čakre, mijenja se i ukupna ravnoteža sustava.

Kada doživimo teško iskustvo, nesvjesno blokiramo energiju koja teče kroz čakru ili se blokade u čakri „otključaju“. Bilo što od ovog stvara neravnotežu na način da čakra postaje preaktivna ili pak nedovoljno aktivna (zatvori se). Blokade energije, višak ili nedostatak energije dovode do stresa, lošeg zdravlja i nemoći.

Kada u životu naiđemo na izazove ili probleme tražimo načine kako se najbolje nositi s njima. S energetskog stajališta, postoje dva načina za suočavanje s izazovima:

 • povećanje energije kako bismo ih se riješili
 • smanjenje energije kako bismo pobjegli od izazova

Kada se ova dva načina prečesto koriste, stvaraju neravnotežu u čakrama, bilo kao višak ili nedostatak energije u njima. To dovodi do toga da neke čakre „preuzimaju vodstvo“ i postaju preaktivne, dok se druge čakre povlače i postaju zatvorene.

Zatvorena ili blokirana čakra zapravo znači neuravnotežen protok energije. Ova neravnoteža može se pojaviti kao nedovoljno aktivna ili preaktivna čakra.

demoni po čakrama, područje upravljanja po čakrama

Uzroci mogu biti duboko zakopana sjećanja unutar podsvjesnog uma, traume iz djetinjstva, zlostavljanja, naučeni restriktivni sustav vjerovanja, emocionalne ozljede koje nisu oproštene ili samo nedostatak pažnje.

Način na koji živimo također ima veliki utjecaj na čakre, osobito ako nam je potrebno vrijeme za
povezivanje s prirodnim ritmom i elementima Zemlje. Na primjer, ako provodite svoje dane sjedeći pred računalom, energija u prve dvije čakre može postati vrlo rijetka i time ograničiti uzemljenje i opskrbu energije cijelog sustava.

Čakre mogu postati neuravnotežene u bilo kojem trenutku, mogu se mijenjati iz trenutka u trenutak. Neravnoteža u bilo kojoj čakri utjecat će na cijeli sustav.

Blokada čakre i neravnoteža u jednoj ili više njih mogu potaknuti mentalne, emocionalne, fizičke i / ili duhovne bolesti. Jedna neuravnotežena ili blokirana čakra može poremetiti čitav naš protok energije, čitav naš tjelesni sustav. Iz tog je razloga bitno održavati naše čakre u ravnoteži.

Zapamtite: Nije moguće da čakra bude potpuno blokirana. Čakrom može prolaziti jako mala količina energije, ali UVIJEK će biti barem NEŠTO energije.

Višak i nedostatak energije u čakrama

Čakre se nalaze na sedam točaka duž naše kralježnice i svaka je povezana s različitom skupinom organa i sustava. Lokacije tih točaka odgovaraju mjestima u našem tijelu gdje glavni sustavi koriste mnogo energije.

Kada su čakre uravnotežene i okreću se bez zastoja i teškoća, život je lijep. Osjećamo puninu u svim životnim aspektima – emocionalnim, mentalnim i fizičkim. Naši odnosi, akcije, ciljevi i interesi samo teku, bez napora.

No, čakre mogu biti i otvorene i zatvorene, odnosno preaktivne ili nedovoljno aktivne, ovisno o tome koliko energije može protjecati kroz njih.

Kada su čakre neusklađene – jedna je preaktivna, a druga nedovoljno aktivna – život može biti izazovan. Ta neusklađenost možda nije vidljiva na površini, ali ako zagledamo dublje, brzo ćemo primijetiti da imamo mnogo posla.

Kako prepoznati previše aktivnu čakru?

Čakra koja je zaglavila u previše otvorenom stanju (preaktivna), manifestirat će se kao kronična fiksacija – kada osoba radi nešto puno, čak i previše. Čakra je vrtlog koji se vrti i ako zapne u previše otvorenom stanju, kanalizirat će puno više energije kroz određenu ravninu (kao crna rupa koja upija sve oko sebe).

Kako prepoznati nedovoljno aktivnu čakru?

S druge strane, čakra koja je zaglavila u previše zatvorenom stanju (nedovoljno aktivna) manifestirat će se kao kronično izbjegavanje – kada se osoba suzdržava i stalno izbjegava nešto pobjeći. U ovoj situaciji čakra nije u stanju pravilno privući ili odbiti bilo koju energiju na toj frekvenciji.


rad s čakrama cheat sheat

U biblioteci FREEBIES možete pronaći cheat sheet s opisom neravnoteže energije u svakoj čakri i kako je vratiti u balans.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Višak energije = pretjerano otvorene, preaktivne

Nedostatak energije = pretjerano zatvorene, nedovoljno aktivne

Korijenska čakra (Muladhara)

Korijenska čakra se odnosi na fizičke i emocionalne potrebe za preživljavanjem te utječe na naš osjećaj stabilnosti i uzemljenosti.

Uravnotežena korijenska čakra: općenito dobro zdravlje, vitalnost, osjećaj uzemljenosti i ugode u vlastitom tijelu, osjećaj sigurnosti i stabilnosti, povjerenje u život i svijet oko sebe

rad s čakrama, neravnoteža korijenske čakre Muladhara energy imbalances

Višak energije u korijenskoj čakri: tvrdoglavost i težina (fizička i emocionalna), tromost, lijenost, umor, prejedanje ili pretilost, strah od promjena, ovisnost o osjećaju sigurnosti, krute granice, pohlepa, materijalizam i gomilanje

Nedostatak energije u korijenskoj čakri: odvojenost od fizičkih potreba, osjećaj nemira ili tjeskobe, neorganiziranost, nedisciplina, strah, pothranjenost, loša koncentracija i fokus, loše granice

Kako uravnotežiti korijensku čakru: meditacija će pomoći uspostavljanju osjećaja uzemljenosti, vježbe poput plesanja, trčanja ili skakanja

Više o radu s korijenskom čakrom pročitajte ovdje.


Sakralna čakra (Svadhisthana)

Druga čakra je povezana sa senzualnošću i seksualnošću te protokom kreativnosti i strasti u našim životima.

Uravnotežena sakralna čakra: visoka emocionalna inteligencija, graciozni pokreti, sposobnost doživljavanja užitka i zdravih granica, otvorenost ka promjenama

sakralna čakra neravnoteža energije svadhisthana energy imbalances

Višak energije u sakralnoj čakri: ovisnost o seksu, ovisnost o užitku, emocionalna ovisnost, opsesivna privrženost, histerija, bipolarnost, promjene raspoloženja, tendencija napadanja drugih

Nedostatak energije u sakralnoj čakri: nemogućnost doživljavanja užitka, krutost i ukočenost u tijelu, strah od promjene, nedostatak želje, strasti i uzbuđenja, loše socijalne vještine ili čak strah od intimnosti koji može prerasti u sveopće uskraćivanje užitka ili frigidnosti

Kako uravnotežiti sakralnu čakru: održavanje zdravog seksualnog života, briga o svom tijelu, življenje svoje strasti, kakva god ona bila

Više o radu sa sakralnom čakrom pročitajte ovdje.


Čakra solarnog pleksusa (Manipura)

Čakra solarnog pleksusa se bavi transformacijom i daje nam osjećaj individualnosti i neovisnosti u svijetu. Omogućuje nam da kontroliramo svoju sudbinu, osjetimo svoju moć i ostvarimo svoje snove.

Uravnotežena čakra solarnog pleksusa: snažan osjećaj autonomije, samopoštovanja, ustrajnost, topla osobnost, zaigranost, spontanost, dobar smisao za humor, uravnotežen ego, dobar osjećaj za vlastitu moć, odgovornost, pouzdanost, učinkovitost

čakra solarnog pleksusa neravnoteža energije manipura energy imbalances

Višak energije u čakri solarnog pleksusa: arogancija, osjećaj “vruće glave”, agresivnost, tvrdoglavost, dominirajuće i manipulativno ponašanje, velika želja za kontrolom, sklonost lažljivosti ili nasilnim ispadima

Nedostatak energije u čakri solarnog pleksusa: plahost i sramežljivost, niska razina energije,
slaba volja, loša samodisciplina, nisko samopoštovanje, pasivnost, nepouzdanost, mentalitet žrtve, loša probava, sklonost konzumaciji stimulansa

Kako uravnotežiti čakru solarnog pleksusa: yoga asane poput ratnika (Virabadhrasana) i broda (Navasana), briga o zdravoj probavi


Srčana čakra (Anahata)

Za srčanu čakru se kaže da je most između donjih i gornjih čakri. Zaslužna je stvaranje harmonije i ravnoteže te se bavi emocijama, uključujući ljubav prema sebi i drugima.

rad s čakrama, srčana čakra neravnoteža energije anahata energy imbalance

Uravnotežena srčana čakra: ljubav prema sebi, altruizam, suosjećajnost, empatija, mirnoća, dobar imunološki sustav

Višak energije u srčanoj čakri: pretjerana zabrinutost za druge, loše granice, zahtjevnost, prianjanje, ljubomora i spremnost na pretjerano žrtvovanje, ovisnost o drugima

Nedostatak energije u srčanoj čakri: nedostatak osjećaja i / ili suosjećanja, asocijalnost, usamljenost, izoliranost, povučenost, hladnoća i netolerancija prema sebi i drugima, sklonost osuđivanju, sklonost depresiji i narcisoidnosti, strah od odnosa i / ili intimnosti

Kako uravnotežiti srčanu čakru: yoga poze koje otvaraju srce i mantre


Grlena čakra (Vishuddha)

Grlena čakra odnosi se sposobnost komunikacije s drugima i izražavanje naše istine.

Uravnotežena grlena čakra: rezonantan glas i / ili dobar osjećaj za vrijeme i ritam, dobar slušatelj, jasna komunikacija, izražavanje svoje kreativnosti

Vishuddha-neravnoteza-energije

Višak energije u grlenoj čakri: pretjerana pričljivost, ubrzan govor, dominantan glas, ometanje drugih u govoru, sklonost ogovaranju, nesposobnost slušanja i / ili loše slušno razumijevanje

Nedostatak energije u grlenoj čakri: nesposobnost učinkovito komunicirati ili se izražavati, mali slabi glas, strah od govora, poteškoće u izražavanju osjećaja, povučenost, sramežljivost

Kako uravnotežiti grlenu čakru: vježbanje aktivnog slušanja, promišljanje prije izgovaranja misli, pjevanjeČeona čakra – treće oko (Ajna)

Čakra trećeg oka upravlja intuicijom (i sposobnošću povezivanja s njom), maštom i osobnom percepcijom vanjskog svijeta.

Uravnotežena čakra trećeg oka: dobra intuicija, pronicljivost, maštovitost, sposobnost simboličnog razmišljanja, sposobnost vizualizacije, dobro pamćenje i velika sposobnost prisjećanja svojih snova

čakra trećeg oka neravnoteža energije ajna energy imbalances

Višak energije u čakri trećeg oka: iskrivljena percepcija, poteškoće s koncentracijom, noćne more, halucinacije, zablude, opsesije

Nedostatak energije u čakri trećeg oka: nesposobnost sagledavanja stvari na nov način, nedostatak mašte, poteškoće u viđenju budućnosti ili vizualizacije, neosjetljivost, loš vid, slabo pamćenje, poteškoće u prisjećanju snova, poteškoće u viđenju onoga što se doista događa ili vrlo kruto viđenje stvari

Kako uravnotežiti čakru trećeg oka: meditacija i pranayame (rad s dahom)


Krunska čakra (Sahasrara)

Krunska čakra nam omogućuje povezivanje sa svim stvarima, sa svojom duhovnošću i nečim dubljim od samog sebe, posebno s carstvom božanskog.

Uravnotežena krunska čakra: snažna sposobnost percepcije, analize, asimilacije i propitivanja
informacija, inteligencija, promišljenosti, svjesnost, otvoren um, duhovns povezanost, mudrost

rad s čakrama, Sahasrara-neravnoteza-energije

Višak energije u krunskoj čakri: osjećaj odvojenosti od materijalnog svijeta, sklonost pretjeranom intelektualiziranju, zbunjenost, disocijacija od tijela, duhovna ovisnost

Nedostatak energije u krunskoj čakri: nedostatak vjere ili duhovnosti, duhovni cinizam, kruti sustav vjerovanja, apatija i poteškoće u učenju; može dovesti do viška energije u donjim čakrama što može rezultirati materijalizmom, pohlepom, dominacijom nad drugima i sl.

Kako uravnotežiti krunsku čakru: naučiti prihvatiti tišinu, meditativne tehnike disanja i inverzije


Sad kad ste pročitali koji se sve simptomi mogu javiti u neuravnoteženim čakrama, vjerojatno imate osjećaj da je više vaših čakri neuravnoteženo ili blokirano. To je zato što kad je jedna čakra blokirana, druge čakre počinju to nadoknađivati i postaju preaktivne ili nedovoljno aktivne.

Ne brinite, niste jedini. Velika većina ljudi dijeli vašu sudbinu.

U daljnjem tekstu slijede jednostavne metode za dovođenje čakri u ravnotežu. Stoga nastavite čitati.

Ravnoteža je ključ

Upoznavanjem svojih čakri postajemo svjesniji što je naša vlastita energija, a što energija koja pripada nekome ili nečemu drugom.

Da bismo održali (ili doveli) svoje čakre u ravnotežu, moramo uključiti potrebe svih sedam čakri u svoj svakodnevni život. Ne samo da će ovo biti emocionalno, fizički i duhovno iscijeljujuće, već ćete otkriti kako se vaš život mijenja kad dođete u ravnotežu.

Naučiti kako upravljati energetskim procesima čakri može dovesti do zapanjujućih i vidljivih rezultata:

 • Bolje razumijevanje zašto vam se određene stvari događaju
 • Donošenje odluka kako najbolje reagirati u datoj situaciji
 • Prepoznavanje svoje jedinstvene osobine i darove te njihovo izražavanje
 • Privlačenje „zdravijih“ veza i prijatelja
 • Povezivanje svog rada sa svojom duhovnom svrhom i uvjerenjima
 • Pristup svojim unutarnjim intuitivnim sposobnostima
 • Osvještavanje programa i uvjerenja koje ste stekli kroz život te njihovo otpuštanje i mijenjanje
 • Dostizanje unutarnjeg mira i vanjskog uspjeha

Što je rad s čakrama?

Rad s čakrama je praksa čišćenja, otvaranja, uravnoteženja, podržavanja i jačanja čakri unutar naših tijela. Može se definirati kao proces kojim se utječe na protok energije kroz čakre ljudskog tijela, a cilj je vratiti optimalnu ravnotežu između energetskih centara.

Čakre ne funkcioniraju same od sebe. One su dio dinamičkog, međusobno povezanog niza energetskih centara koji tvore cijeli sustav. Balansiranje čakri, tj. iscjeljenje, ne uključuje samo poznavanje funkcioniranja svake pojedinačne čakre, već i način na koji one međusobno djeluju.

Vraćanjem ravnoteže u naše čakre, energija ponovno može slobodno strujati i stvari se vraćaju u normalu. Važno je zapamtiti da je svaka čakra povezana s ključnim endokrinim žlijezdama i živčanim sustavom te da je njihova ravnoteža od velike važnosti za nesmetano kretanje energije kroz naše tijelo, jer energetski manjak ili višak može dovesti do ozbiljnih fizičkih, psihičkih i emocionalnih posljedica ukoliko se predugo ignorira.

Razlike u terminima koji se koriste u radu s čakrama

Termini koji se najčešće koriste za rad s čakrama su balansiranje, uravnoteženje, čišćenje, iscjeljivanje, otvaranje i aktiviranje čakri. Postoje određene razlike u korištenju navedenih termina, ovisno o tome kakvo je kretanje energije unutar čakre.

Uravnoteženje (balansiranje) je praksa u kojoj možemo pronaći „sigurno mjesto“ u našoj svakodnevici gdje su čakre međusobno ‘u ravnoteži’, tj. okreću se bez ometanja u odnosu jedna na drugu kao dio cjeline.

Čakre se mogu „zatvoriti“ u smislu da su u stanju „atrofije“ – pr. u nekim budističkim praksama donja dva centra „atrofiraju“ kako bi se aspirant mogao usredotočiti na duhovni rast, u skladu s praksom.

Otvaranje čakre – zamislite otvaranje cvijeta – kad je otvoren, predstavlja se na drugačiji način, ima drugačije iskustvo jer je ranjiviji, ali i snažniji u primanju.

Aktivacija čakre – zamislite kotač koji se brzo okreće i optimalno obavlja svoju funkciju.

Otvaranje i aktiviranje nije isto; otvaranje ima karakteristike yina (žensko načelo usmjereno prema unutra, pasivno, tama, absorpcija), a aktiviranje ima karakteristike yanga (muško načelo usmjereno prema van, aktivno, svjetlost, penetracija).
Ponekad je potrebno i „zatvoriti“ čakre, kada se radi o preaktivnom strujanju energije kroz njih.


Čakre nisu mistična područja u našim tijelima koja se otvaraju i zatvaraju. Ti se termini koriste kao načini opisivanja i dočaravanja nečega što je našem oku nevidljivo.

Iako se neravnoteže često opisuju u terminima “zatvorene” ili “blokirane” čakre, točnije je koristiti izraz smanjenja ili povećanja protoka energije. Kada je čakra “blokirana”, to znači da je količina i kvaliteta energije koju proizvodi i teče kroz nju jako smanjena.

“Otvaranje” i “zatvaranje” čakri je zapravo naš energetski obrambeni sustav. Ovisno o intezitetu, negativno iskustvo može uzrokovati da se energija čakri zatvori kako bi se blokirala ta negativna energija. Na primjer, ukoliko duže razdoblje vučemo za sobom osjećaj krivnje i ne radimo na tome da ga otklonimo, naša čakra se zatvara te samim time zatvaramo i protok energije kroz čakru. To pak dovodi do toga da druga čakra preuzima na sebe strujanje energije zatvorene čakre i postaje preaktivna.

Naše čakre su uvijek otvorene i rade kad uđemo u svoje tijelo jer su sastavni dio našeg nefizičkog tijela kojem su potrebni podražaji izvana i koji mora poslati odgovor kako bi sustav tijela funkcionirao. Čakre su centri u tijelu u kojima se susreće niz energetskih putova i da to nije tako, naše tijelo ne bi moglo ni postojati jer mu je potreban određeni izvor energije kako bi radilo.

Naše se čakre UVIJEK vrte i rade, no najčešće ne svojim punim potencijalom zbog raznih životnih iskustava. Ista je priča i s našom Kundalini – životnom energijom. Kundalini energija je već probuđena, samo se ne kreće. Nalazi se na dnu kralježnice, uvijena i uspavana kao zmija koja čeka da se probudi. Uvijek je tu i distribuira se po tijelu ovisno o tome koliko dobro rade naše čakre.

Zašto trebamo „iscjeljivati“ čakre?

Na stanje naših čakri utječu sva naša životna iskustva, pozitivna i negativna. Ona utiskuju energetske obrasce u čakre i utječu na njihov način rada.

Kada kažemo da čakre treba iscijeliti, to je zato što nešto uzrokuje da se energija u čakrama kreće brže ili sporije od optimalnog te time narušava ravnotežu u cijelom procesu, tj. čakre ne rade dobro u interakciji sa svijetom oko nas i jedna s drugom. Kad se čakre „izliječe“, one se „probude“ i rade bolje.

Negativna iskustva imaju posebno jak utjecaj jer često rezultiraju “podizanjem zidova”, dovode do potiskivanja ili skupljanja energije koja teče kroz čakre, odnosno dovode do blokiranja pojedinih čakri.

Cilj iscjeljenja čakri je podupiranje uravnoteženog protoka energije kroz cijelo tijelo ili na određene dijelove tijela.

Postoje dva glavna toka energije koji pridonose ravnoteži sustava čakri:

 • uzlazni tok, tj. strujanje prema gore, koje dolazi iz Zemljinog magnetskog polja koje ide uz čakre
 • silazni tok koji dolazi iz univerzalne, sveobuhvatne energije.

Za te dvije glavne struje energije kaže se da uravnotežuju cijeli sustav.

Budući da su čakre sastavljene od energije, čakre mogu povezati sve što je napravljeno od energije – poput našeg tijela i duha. S obzirom da čakre mogu pretvoriti duhovnu energiju u materijalnu, mogu pomoći našem tijelu i duhu da uče i rastu.

Kada trebamo raditi s čakrama?

Postoje neki znakovi upozorenja da vaše čakre možda nisu u ravnoteži:

 • osjećate se neobično, kao da nešto nije u redu
 • razbolite se, pa vrlo uskoro opet
 • počnete raditi pogreške koje inače ne radite
 • čini vam se kao da se sve oko vas raspada

Ako se osjećate odvojeno od svijeta oko sebe, pokušajte s radom na nižim čakrama.

Ako vam se čini da je vaš život pomalo dosadan i želite iskusiti više nadahnuća ili ako razmišljate o velikim promjenama u svom životu možete pokušati s radom na višim čakrama.


rad s čakrama cheat sheat

U biblioteci FREEBIES možete pronaći cheat sheet s opisom neravnoteže energije u svakoj čakri i kako je vratiti u balans.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Rad s čakrama – uravnoteženje čakri

Sada kada znamo kako se preaktivna i nedovoljno aktivna energija pojavljuje unutar čakri, možemo krenuti na zabavni dio – kako ih uravnotežiti i izliječiti.

Bez obzira koristite li drago kamenje, kristale, reiki ili neki drugi oblik iscjeljivanja za vraćanje ravnoteže unutar čakri, dobro poznavanje sustava čakri, njihove funkcije i područja kojima vladaju mogu biti neprocjenjivi.

Prije nego krenete u rad s čakrama, pročitajte Uvod u čakra sustav.

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti kada radimo na njihovom iscjeljivanju ili uravnoteženju je da se uvijek kreće od baze, tj. korijenske čakre jer većina neravnoteže u gornjim čakrama proizlaze iz neispravnog protoka energije unutar prve čakre. S energetskog stajališta, ovdje crpimo energiju životne sile. Ako nismo ispravno utemeljeni u našoj korijenskoj čakri, ne možemo ispravno uravnotežiti i iscijeliti druge. To je kao da gradite kuću od krova prema temeljima – neizvedivo i neefikasno.

Također, usmjeravanje energije na samo jednu neuravnoteženu čakru može biti teško. Lakše je raditi s čakrama koje se nalaze iznad i ispod neuravnotežene čakre, jer su vrlo vjerojatno i one u disbalansu. Na primjer, ako vam je srčana čakra neuravnotežena, poradite na vraćanju ravnoteže i u čakru solarnog pleksusa i u grlenu čakru.

Jednostavni načini za uravnoteženje čakri

Postoji mnogo načina za balansiranje naših čakri (većinom se koriste one za otvaranje čakri), no potrudit ću se predstaviti one jednostavne i učinkovite. Ove jednostavne, ali snažne tehnike osmišljene su kako bi olakšale zacjeljivanje na svim razinama – fizičkoj, mentalnoj, emocionalnoj i duhovnoj – kroz čišćenje blokada u vašem energetskom polju, obnavljajući vašu ravnotežu i protok energije.

rad s čakrama, anonymous young woman sitting on floor in ardha padmasana position near esoteric objects used for meditation
Photo by Karolina Grabowska
 • Meditacija je moćan način da se povežete sa svojim duhom i zatražite od svog višeg Ja smjernice. To je fantastična metoda da budemo u sadašnjosti, oslobodimo negativnu ili zarobljenu energiju i neželjene blokade, da pozovemo novu, pozitivnu energiju i uravnotežimo svoje čakre. Svaka čakra ima ‘yantru’ koja je dijagram koji odgovara čakri. U slikovitom obliku prikazuje različit broj latica u čakri. Meditacija na yantre može pomoći uravnotežiti čakre.
 • Terapija prirodom – najbolji način je meditacija u prirodi. No, to nije uvijek moguće, pa je sljedeća najbolja stvar zamisliti (ili vizualizirati) da se nalazite u određenom prirodnom okruženju ili uzmete fotografiju nekog prirodnog okruženja te se prepustite i „izgubite“ u mislima. Nema pravog ni krivog načina. Budite kreativni kako biste približili prirodu svom biću.
 • Yoga je fantastičan alat da otvorite svoje tijelo i, kao rezultat toga, otvorite i uravnotežite čakre. Izraz yoga potječe od sanskrtske riječi yuj što znači ” sjediniti, čvrsto vezati zajedno”. Različite (asane) poze imaju različite prednosti za svaku od čakri. Također, yoga nam pruža načine za vizualizaciju i utjecaj na naše čakre na duhovnoj razini. Redovita praksa yoge može učiniti čuda i vratiti ravnotežu u vaš um, tijelo i dušu.
 • TaiChi i QiGong slične su prakse koje također možete koristiti kod otvaranja čakri i uravnoteženja energije.
 • Mantre i afirmacije – Mantre su fantastičan način da se otvorite bezuvjetnoj ljubavi i suosjećanju. Možete ih koristiti tijekom meditacije ili tijekom dana ponavljajući ih naglas ili u mislima. Možete koristiti sanskritske riječi ili izmisliti vlastite mantre. Poput mantri, pozitivne afirmacije mogu povećati pozitivnu energiju u vašem tijelu. Terapija afirmacijama nije mehanički čin u kojem samo recitiramo ili pišemo afirmacije na slijepo i onda ih zaboravimo. To je svjesna praksa koja ima potencijal pomoći nam da postanemo svjesniji, moćniji i usklađeniji s
  božanskim unutar nas. Koristite one koje su vam najpotrebnije. Afirmacije se mogu izgovarati naglas onoliko često koliko želite. Također ih možete zapisati na papir i zalijepiti na ogledalo u kupaonici, kuhinjski ormarić ili zaslon računala kao podsjetnik.
 • Terapija zvukom – uključute glazbu i mantre koje stvaraju vibracije na koje će svaka čakra odgovoriti. Odabir glazbe može biti vrlo subjektivan i potičem vas da vjerujete instinktu i slušate glazbu koja rezonira s vama.

Moj prijedlog terapije zvukom za balansiranje svih čakri odjednom su sljedeća dva videa. Postoje duža verzija i kraća verzija od 11 minuta za one dane kad i nemamo previše vremena na raspolaganju. Da biste ih otvorili samo kliknite na naslove. Opustite se i uživajte. =)

7 Chakra Meditation with 21 Antique Tibetan Singing Bowls (dugačka verzija)

Quick Chakra Tune-up with Himalayan Singing Bowls (kratka verzija)

 • Vizualizacija je moćan alat za čišćenje vašeg uma od negativnog brbljanja. Sjednite ili lezite, opustite se te vizualizirajte slike i boje koje za vas predstavljaju ljubav i sreću. Otiđite u mislima na sretno mjesto i zamislite kako se lotosi svake čakre otvaraju.
 • Pranayame (rad s dahom) – Kad se radi s namjerom i pažnjom, duboki i svjesni udisaji mogu obnoviti vaše čakre. Svaki udah usmjerava energiju u vašu čakru, dok svaki izdah omogućuje svjesnosti da se smjesti u vaše čakre.
 • Terapija bojama – boje sadrže određene vibracije koje utječu na energiju čakri – otvaranje, čišćenje i uravnoteženje. Postoji nekoliko načina na koje možete pristupiti radu s bojama. Na primjer, vizualizacija određene čakre i njene boje te udisanje određene boje u tijelo, dopuštajući da se širi cijelim tijelom i aurom. Drugi način je nošenje odjeće u boji čakre koju želite očistiti ili aktivirati ili se pak okružiti određenim bojama u svom okruženju. I meni najdraži način rada s bojama je svakako crtanje i bojanje kao način art terapije kroz koju se povezujem sa svojim
  unutarnjim bićem.
 • Aromaterapija, vješta i kontrolirana upotreba esencijalnih ulja za tjelesno i emocionalno zdravlje i dobrobit. Eterična ulja nanose se na kožu ili se udišu. Osjetilo njuha jedno je od najsnažnijih osjetila i može duboko utjecati na vaše ozdravljenje i sposobnost oslobađanja i opuštanja. Određeni mirisi mogu stimulirati ili opustiti određene čakre i mogu olakšati zacjeljivanje emocionalnih i fizičkih problema povezanih sa svakom čakrom.
 • Refleksologija – stimulacija refleksnih zona masažom po određenim točkama na tijelu (ruke, uši, lice i oči) koje odgovaraju različitim organima u tijelu. Najčešće korištena zona je stopalo jer se zone refleksa u stopalima poklapaju sa sedam glavnih čakri. Jednostavno masirajte preporučenu zonu i točke pritiska prstima nježnim kružnim pokretima.
 • Opraštanje – zadržavanje ljutnje, bijesa, žaljenja, tuge i nepuštanje prošlih povreda može prouzročiti puno začepljenja u neprekidnoj energiji u vama, posebno u vašoj srčanoj čakri. Oprostite. Otpustite. Lako napisati i reći, ali teško ostvariti, znam. No vođenje dnevnika, razni rituali, dobro se isplakati, kretanje i vrijeme provedeno u prirodi, meditacija i yoga mogu vam pomoći na putovanju do opraštanja. Također, možete potražiti i stručnu pomoć, nema ništa loše u tome. Zapamtite, kada zatvorite jedno poglavlje, to omogućuje otvaranje novih vrata. Kroz
  iscjeliteljsku moć opraštanja oslobađamo ove „otiske“ pa ih ne moramo ponovno
  iznova živjeti, kad god ih nešto novo pokrene. Opraštanje je jedan od najvažnijih
  načina liječenja blokada u čakrama.
 • Zahvalnost – zahvalnosti vam momentalno može povećati vibraciju i otvoriti čakre. Praksa zahvalnosti može u vaš život privući više obilja, sreće, zdravlja, mira, ljubavi, kvalitetnih i pozitivnih odnosa i dr. Ujutro, odmah nakon buđenja, nabrojite u sebi ili zapišite sve stvari na kojima ste zahvalni u svom životu. Vodite dnevnik zahvalnosti i svake večeri napišite najmanje tri stvari na kojima ste bili zahvalni u tom danu.
rad s čakrama, chakra crystals hand-Image-by-Sharon-McCutcheon-from-Pixabay-
 • Kristali i drago kamenje nude jednostavan i prirodan način da otvorite svoje čakre, pokrenete prirodni protok energije u sebi i uravnotežite svoj um, tijelo i dušu. Ova terapija koristi vibracijski iscjeliteljski utjecaj određenog dragog kamenja i kristala za aktiviranje ili opuštanje određenih čakri. Svaki kristal i dragi kamen emitiraju vibraciju koja rezonira s energijama različitih čakri i njihovim povezanim zdravstvenim problemima. Ovu je terapiju jednostavno izvesti: jednostavno stavite dragi kamen ili kristal po vašem izboru (koji odgovara čakri koju želite uravnotežiti) na svoje tijelo gdje se čakra nalazi. Držite ga tamo koliko god trebate. Također možete sa sobom ponijeti određeni kristal ili dragi kamen ili ga nositi oko vrata. Zapamtite, većina dragog kamenja i kristala rezonira s više čakri. Drago kamenje i kristali koje koristite za uravnoteženje mijenjat će se u skladu s onim što se u vašem životu tada događa. Kada kristale koristite za liječenje, dobro ih je prvo očistiti.

** U idućim tjednima, obrađivat ću svaku čakru zasebno, njene karakteristike, svrhu, način djelovanja te tehnike za rad na svakoj pojedinoj čakri. Stay tuned. =)

Postavljanje namjere

Jako bitna stvar koju treba shvatiti i primjeniti kod bilo koje vrste terapije svakako je namjera, koja je polazna točka svakog iscjeljenja i manifestacije. U gotovo svakoj vježbi jako je bitno odrediti namjeru ili viziualizirate cilj.

Ovaj važan korak usmjerava vaše čakre na pravi put kako bi mogle ostvariti vaše najdublje težnje. Kada se usredotočite na namjeru spremni ste postati bolji nego što ste trenutno – suptilne energije počinju se mijenjati i fizička stvarnost se počne mijenjati/usklađivati.

Kako postaviti namjeru?

Prvi korak je donošenje odluke.

Najlakše je uspostaviti namjeru u obliku rečenice (npr. “Spremno i s radošću prihvaćam nove mogućnosti za ljubavnu vezu”). Neka vaša želja bude što pozitivnija i što jasnija.

Nakon formuliranja izjave o namjeri, zamislite da je to već lako i radosno ušlo u vašu stvarnost kako biste osnažili vašu namjeru.

Jako bitna stvar je i da vjerujete u to što želite jer ako u sebi zapravo ne vjerujete da nešto možete dobiti i da to zaslužujete, nikakve koristi od vježbi i terapija. Pokušajte u sebi doživjeti emociju što pozitivnije možete, zamislite da već živite svoj san, doživite ga cijelim svojim bićem. Može vam pomoći i da napišete zašto nešto želite i što to točno znači za Vas.

Možda će vam za to trebati i neko na vrijeme, ali ne odustajte. Nađite način koji vama odgovara, eksperimentirajte, jer svi smo različiti i svatko reagira i manifestira stvarnost na svoj način.

Vrijeme je da aktivirate magiju čakri – savjeti i smjernice

Sada kada ste stekli osnovno razumijevanje o radu s čakrama, možete svoje znanje sprovesti u djelo.

tree pose, balancing

Sustav čakri je raznobojan, šarolik i inspirativan način upoznavanja samog sebe. Dok istražujete svoje čakre, neka vam cilj bude stvoriti skladnu vezu između uma i tijela.

„Many of us have searched for adventure outside ourselves. Yet the greatest source of adventure lies within, inside our own energy systems.“

Cindy Dale (Energy of you)

Ako ste pročitali Uvod u čakre, znate lokaciju svake čakre, boju i simbole, fizičke, psihološke i duhovne moći i više od toga. Potičem Vas da prije rada s čakrama, prvo pročitate o svakoj čakri zasebno. Tada s tim informacijama možete prijeći na sljedeći korak, a taj je usmjeravanje svojih čakri u smjeru stvaranja sreće, zaštite, snove i smjernice.

** U idućim tjednima, obrađivat ću svaku čakru zasebno, njene karakteristike, svrhu, način djelovanja te tehnike za rad na svakoj pojedinoj čakri. Stay tuned. =)

Znam da je gore navedeno mnogo informacija, pa je moj savjet za lako i razumljivo hvatanja konaca sljedeći: pročitajte svaku čakru i što ona predstavlja. Zatim odaberite jednu ili dvije koje vas privlače da ih ojačate, uravnotežite i naučite više o njima. S vremenom ćete polako naučiti i osjetiti što vaše energetsko tijelo treba i kako najbolje provesti prakse koje vam pomažu u usklađivanju i uravnoteženju.

Prvi korak ka samootkrivenju i iscjeljenju je znati gdje su blokovi vašeg iscjeljenja; tada možete koristiti bilo koju od terapija spomenutih u kasnijim postovima biste pomogli u otvaranju i uravnoteženju čakri.

Kada naučimo i shvatimo sustav čakri i što svaka od čakri predstavlja, sposobno smo razumjeti, promijeniti i kontrolirati svoje živote.
Saznajte što sve stoji iza vaših radnji, pokreta i emocija. Zatim upotrijebite ove moćne informacije kako biste se transformirali u osobu koju želite biti.

Zapamtite, vaša energija je stalno u pokretu i mijenja se iz dana u dan.

Da li možda već koristite neku od navedenih tehnika? Podijelite svoja iskustva, voljela bih čuti vaše priče.


Hvala na čitanju.
Nadam se da ste otkrili nešto novo i zanimljivo. =)


Pridružite mi se na putovanju kroz srce, um i Dušu

Čakra dijamant

Prijavite se na newsletter i u inbox će vam stići lozinka za pristup biblioteci resursa FREEBIES u kojoj se nalazi Čakra dijamant stvoren sa željom da vam na zabavan način predstavi najvažnije podatke o svakoj od 7 glavnih čakri u našem tijelu. Uz to ćete na poklon dobiti i Positive vibes cube =)


Sviđa Vam se SantoshaKreativ? Posjetite i zapratite društvene mreže =)


Svidio Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.