Uvod u čakra sustav – otkrijte misterij zvan čakre

chakra symbols

Čakre – iako nepoznanica mnogim ljudima, ovi vrtlozi energije reguliraju i upravljaju našim fizičkim tijelom. Možemo ih zamisliti kao rotirajuće energetske diskove koji se simultano okreću kako bi stvorili kombinaciju energije i životne sile. Ta energija i životna sila teče od početka kralježnice (korijenske čakre) do vrha glave (krunska čakra), a zatim se širi dalje iznad našeg fizičkog tijela.

Ovaj kratki vodič je uvod u čakra sustav i namijenjen je onima koji su novi u ovom području ili pak za one koji žele osvježiti svoje znanje o čakra sustavu. 

Što su čakre i odakle dolaze?

Riječ čakra dolazi od sanskritske riječ koja znači „kotač“ ili „disk“ i odnosi se na energiju vrtnje u svakoj čakri. 

Čakre su snažni energetski centri smješteni unutar suptilnog tijela. Suptilna energija djeluje na vibracijama izvan i iznad fizičkog svijeta. To znači da ih ne možemo vidjeti, dodirnuti, čuti ili na neki drugi način opaziti suptilnu energiju kroz naša fizička osjetila (iako neki ljudi imaju tu sposobnost). Unatoč tome, suptilna energija je svuda oko nas.

Sigurno se pitate kako onda znamo da postoje kad ih ne možemo vidjeti ni dodirnuti. To je jedno od pitanja na koje znanost nema odgovora.

Sustav čakri nije ništa novo, postoji već tisućama godinama i u mnogim kulturama. Mnogobrojne kulture proučavaju čakre već tisućama godina. Indijski majstori su tako pričali da mogu vidjeti i čuti obojene kugle kovitlajuće energije na različitim mjestima unutar njihovih tijela tijekom meditacije.

U tantričkoj tradiciji (iz koje koncept čakri potječe), čakre su glavni fokus za meditaciju u ljudskom tijelu, vizualizirane kao strukture energije nalik diskovima ili cvjetovima na mjestima na kojima se susreće niz nadija (kanala ili meridijana).

Zamislite ih kao puteve koji promiču sklad između tijela, uma i duha. Blokirana energija u njima može dovesti do nevolja, stoga je važno razumjeti što svaka od njih predstavlja i što možemo učiniti da ostanu otvorene kako bi energija nesmetano tekla kroz njih.

Naše čakre su važan sastavni dio održavanja našeg cjelokupnog zdravlja jer su povezane sa svim aspektima našeg života i kao rezultat toga, svaki utječe na različite dijelove našeg blagostanja na fizičkoj, emocionalnoj i energetskoj razini. Čovjek je zdrav ako su mu čakre usklađene i otvorene za protok energije; što više energije protječe kroz čakre, čovjek je zdraviji.

Bez obzira gdje se trenutno nalazili na svom putu, bez obzira na vaše želje i ciljeve, upoznavanje vaših čakri zasigurno će vam otvoriti nevjerojatne mogućnosti.

Za početak, važno je znati da je svaka čakra predstavljena određenom bojom, oblikom, imenom i položajem u tijelu. Postoji 7 osnovnih čakri, od kojih je svaka smještena na određenim mjestima u tijelu, a svaka predstavlja dio našeg energetskog bića.

7 glavnih čakri - lokacije sedam čakri
7 glavnih čakri – lokacije sedam čakri se malo razlikuju ovisno o tradiciji ili školi. Iako su čakre povezane s određenim dijelovima tijela, one same po sebi nisu “fizičke” cjeline, već pripadaju području “suptilne energije”.

Kako izgledaju čakre?

Prevode se kao kotači jer izgledaju kao raznobojni kotačići energije koji se okreću. Glavne čakre u tijelu proizlaze iz stražnje i prednje strane kralježnice te se šire izvan fizičkog tijela. Svaka je sastavljena od skupine vrtloga sličnih obliku vira ili lijevka. Kada se čakra zaustavi, otkriva oblik lotosa. 

Svaka čakra ima svoju prednju i stražnju stranu. Prednja strana povezana je s čovjekovim osjećajima, a stražnja s voljom. 

U središnjoj i najdubljoj točki svake čakre nalazi se kanal koji povezuje glavne čakre u tijelu s kralježnicom, a kroz kralježnicu i međusobno.

Prva čakra je usmjerena prema dolje (od baze kralježnice), sedma čakra prema gore (od vrha glave), a preostalih pet prema prednjoj i stražnjoj strani tijela.

Svaka se čakra vrti različitom brzinom. Prva čakra na dnu kralježnice, Muladhara, vrti se najsporije, a sedma, Sahasrara, se vrti najbrže.

Gdje se nalaze čakre?

Glavne čakre su smještene duž kralježnice. U našem fizičkom tijelu, živčani sustav teče duž kralježnice i u mozak.

Naš glavni energetski kanal također teče duž kralježnice. Ima tri glavna kanala (nadija) nazvana Ida, Pingala i Sushumna. Ida i Pingala se ovijaju oko glavnog kanala, Sushumne (kao što dvije zmije vijugaju oko štapa u simbolu kaduceusa).

Sushumna je šuplji kanal duž leđne moždine koji ne postoji u fizičkom tijelu već u energetskom tijelu. Ovaj prostor je sučelje fizičkog i nefizičkog tijela.

Mjesta na kojima se Ida i Pingala križaju su mjesta na kojima se nalaze čakre. Ta mjesta križanja podudaraju se s mjestima u fizičkom tijelu gdje imamo nakupinu živčanih pleksusa. Ida se može usporediti s parasimpatičkim živčanim sustavom, a Pingala sa simpatičkim živčanim sustavom.

Kako funkcioniraju čakre?

Bez obzira na to kako se njihovi opisi razlikuju, čakre su definirane na isti način – kao sustav suptilnih energetskih transformatora

Čakre su jedan od tri glavna sustava koji preraspodjeljuju suptilnu energiju u ljudskom tijelu. One zapravo pretvaraju fizičku energiju u suptilnu energiju i obrnuto, omogućujući nam da uđemo u carstva suptilnog univerzuma radi podrške u našem najboljem životu. To postižu interakcijom s druga dva glavna suptilna sustava: meridijanima / nadijima i poljima aure.

Čakre su središta u koje energija dolazi i odlazi te se transformira – i na fizičkoj i na duhovnoj razini. Opisuju se kao kotači ili vrtlozi, ali zapravo djeluju poput energetskih kovitlajućih kugli koje prožimaju naše fizičko tijelo.

Čakre nisu fizičke i ne mogu se opipati, one su aspekti svijesti i djeluju s fizičkim i energetskim tijelom kroz endokrini i živčani sustav. Svaka od sedam čakri povezana je s jednom od devet endokrinih žlijezda i s određenom skupinom živaca (pleksus).

Dakle, svaka čakra odgovara određenom dijelu tijela i određenim funkcijama unutar tijela koje kontrolira pleksus ili endokrina žlijezda.  No, čakre nisu povezane samo sa određenim dijelovima vašeg tijela već i sa dijelovima vaše svijesti. Način na koji doživljavate realnost oko sebe, vaša osjetila, percepcije i moguća stanja svijesti mogu se podijeliti u sedam kategorija, a svaka od tih kategorija može se povezati s određenom čakrom. Na primjer, doživite bolan prekid, netko vam „slomi srce“ osjetiti ćete bol i tenziju u srčanoj čakri.

Paramahansa Yogananda (indijski duhovni učitelj i guru) nazvao je čakre “energetskim centrima svijesti”, što znači da svaki centar ima vlastiti um. Možete zamisliti da vaše tijelo kontrolira sedam računalnih sustava. Svako računalo ili “pogon” je odgovoran za određeni aspekt vašeg života. Svaki centar radi zajedno s drugima, kao jedan sustav, u savršenoj harmoniji.

„Čakre funkcioniraju slično telefonskoj komunikaciji. Nebrojene žice (nadiji, energetski kanali) glavnim čakrama donose goleme količine energetskih informacija. Manje “žice” odlaze u sporedne čakre. Svaka čakra prima i obrađuje energiju prije no što je vrati u svoje područje utjecaja u našemu tijelu ili psihi: čakre su mehanizam kojim emocije i zamisli utječu na naše fizičko tijelo i obrnuto. Jednako tako, čakre primaju i šalju informacije našim osjetilima i organima djelovanja, a u Indiji su to šake, stopala, jezik, genitalije i anus. To znači da uklanjanjem energetskih blokada iz svojih čakri izoštravate svoja osjetila te poboljšavate svoje tjelesno i emocionalno zdravlje.“ (iz knjige Čakre, autor Swami Saradananda)

 

Richard Gerber, autor Vibracijske medicine, kaže da je sposobnost čakre da pretvara energiju iz jednog oblika u drugi slična funkciji jetre, gušterače, srca i pluća. Naša jetra pretvara krv, naša gušterača hormone; a srce i pluća slabu krv pretvaraju u krv bogatu kisikom koji daje život.

Samo čakre rade jedan nivo gore, tj. rade na jednoj oktavi višoj od fizičke. Dok naši fizički organi prerađuju hranjive tvari i krv, čakre prerađuju emocije i misli.

Svrha čakri je spustiti univerzalnu energiju tako da bude na ispravnoj frekvenciji koju ćemo iskoristiti na Zemlji, u svom fizičkom tijelu.

Pregled 7 čakri

Proučavanje 7 čakri potječe iz istočnih duhovnih tradicija koje sedam primarnih čakri smatraju temeljima našeg ljudskog postojanja. Sustav čakri je raznobojan, šarolik i inspirativan način upoznavanja samog sebe. Dok istražujete svoje čakre, neka vam cilj bude stvoriti skladnu vezu između uma i tijela.

Informacija o čakrama ima mnogo i one imaju dubinu koju ovdje ne možemo dostići.Ovdje je predstavljen osnovni pregled svake čakre gdje je opisano što svaka od njih predstavlja, njene osobine i kako svaka od njih utječe na tijelo, um i dušu.

Što je čakra niže u odnosu na fizičko tijelo, to je i niža njezina vibracija i njeni učinci su materijalne prirode. Što je čakra viša u odnosu na tijelo, to je veća vibracija i učinci su duhovniji.

Važno je naglasiti da “nizak” i “visok” nisu osude. Jednako smo ljudski koliko i božanski. Metafizički gledano, niže čakre osiguravaju naš razvoj kao zdravih ljudskih bića, a više čakre osiguravaju da se kao duhovna bića razvijamo.

Prve tri glavne čakre bave se vanjskom stvarnošću (sigurnost i stabilnost u životu, povezanost sa zajednicom i izražavanje individualnosti). Četvrta, peta i šesta čakra bave se unutarnjom stvarnošću (naše viđenje nas samih, načini na koje izražavamo sebe i naši odnosi prema drugima). Zadnja, sedma čakra se bavi najvišom stvarnošću i beskonačnim potencijalom.

 

Over the rainbwo bridge - čakra sustav
“Over the rainbow bridge”

 

Kada dođemo na ovaj svijet, naše su čakre netaknute,
no poput pupoljaka cvijeta, svaka čakra procvjeta samo pod određenim uvjetima.

    (Cindy Dale)

 

Čitajući o svakoj čakri, usmjerite pažnju na njeno područje u tijelu i primjetite na koji način (i da li uopće) opis čakre rezonira s vašim unutarnjim bićem.

1. Korijenska čakra – Muladhara donosi uzemljenje i sigurnost

Lokacija: Baza kralježnice u području trtične kosti

Boja: crvena

Bija mantra: LAM

Osnovne značajke: opstanak i inercija, stabilnost, prihvaćanje, samoočuvanje, prizemljenost, strah i sigurnost

Instinkt: seksualni (Maithuna)

Afirmacija: “Uvijek sam siguran/a u središtu svog bića.”

čakre - Muladhara (korijenska čakra)
Simbolizira je crveni lotos sa 4 latice i žuti kvadrat.

Muladhara ili korijenska čakra je prvi disk energije i nalazi se u podnožju kralježnice. Poznata je po nekoliko naziva: korijenska, bazna ili Muladhara. Muladhara na sanskrtu znači “temelj” (dolazi od riječi Mula, što znači korijen i Dhara, što znači potpora). 

Dakle, uloga ove čakre je da poveže svu našu energiju sa Zemljom, i to se naziva uzemljenje. Glavni zadatak korijenske čakre je da nam pruži sve što nam je potrebno za preživljavanje. Za nas u ovom modernom dobu to se obično odnosi na financijsku i emocionalnu sigurnost. Ova čakra igra veliku ulogu u našim životima i kako se odnosimo prema svijetu oko nas.

Povezana je s elementom Zemlje i izravno je povezana s korijenima koje smo zasadili – koliko su duboki, koliko su jaki i koliko se međusobno podupiru.

Glavni fokus prve čakre su hrana, seks, sklonište i opstanak. Korijenska čakra nastoji se povezati sa stvarima ili ljudima koji pridonose osjećaju sigurnosti i opstanka u materijalnom svijetu. Kroz pronalaženje sigurnosti, korijenska čakra doživljava oslobođenje i tada slijedi zahvalnost – lice ljubavi koje smiruje i zadovoljava korijensku čakru.

Otvorena korijenska čakra: Kad vam je korijenska čakra uravnotežena, gajit ćete osjećaj ostvarenja i mira kada razmišljate o stvarima poput novca, sigurnosti i skloništa. Osjećat ćete se povezano sa svojim ljudskim iskustvom.

Preaktivna korijesnka čakra: Naša korijenska čakra se puno koristi, pa stoga nije ni čudno da je najčešće upravo ova čakra preaktivna kod većine ljudi. Preaktivna korijenska čakra izazvat će anksioznost i nervozu jer se strah temelji na potrebi za preživljavanjem. To je uloga straha – da nas održi na životu. Dakle, preaktivna korijenska čakra stalno će nam slati poruke za preživljavanjem, čak i kad ne postoji stvarna prijetnja.

Fizički biste mogli imati probavne probleme, probleme s donjim dijelom leđa, bolove u kukovima i ciste na jajnicima kod žena ili probleme s prostatom kod muškaraca.

Zatvorena korijenska čakra: Ako su vaše potrebe za preživljavanjem osigurane, ova čakra može  biti zatvorena (pasivna) tokom vašeg života. Ako je to slučaj, možete biti skloni sanjarenju, problemima s koncentracijom ili jednostavno imati osjećaj kao da je vaša “glava u oblacima”. 

To se možda ne čine kao velik problem, ali važno je biti uravnotežen i povezan.

Više o korijenskoj čakri pročitajte ovdje.

2. Sakralna čakra – Svadhisthana nam omogućuje “da se prepustimo” i iskusimo sve što život nudi

Lokacija: iznad pubične kosti i ispod pupka (područje spolnih organa)

Boja: narančasta

Mantra: VAM

Organi/osjetilo: reproduktivni organi, jezik/okus

Element: Voda

Osnovne značajke: uzbuđenje i kontrakcija, seksualnost i zadovoljstvo, financije, emocije, kreativnost, promjena i kretanje, ovisnost

Instinkt: strah (Bhaja) 

Afirmacija: “Prepuštam se struji života.”

čakre - Svadhisthana (sakralna čakra)
Simbolizira je narančasti lotos sa 6 latica i polumjesec.

Svadhisthana ili sakralna čakra je drugi disk energije i predstavlja našu kreativnu i seksualnu energiju unutar tijela. Njeno se ime može prevesti kao „omiljeno prebivalište božice“.

Smještena je u podnožju kralježnice i povezana je s čovjekovim emocijama, znanjem, intelektom, odnosima, zadovoljstvom itd. Ona je centar naše kreativnosti, seksulanosti i užitka. Energija druge čakre je snaga partnerstva, odnosno način na koji odnosimo prema drugima izvan obiteljskog plemena, kreativnom istraživanju života i odnosa, seksualnosti i otkrivanju moći izbora.

Ovdje također pobjeđujemo strah i pohranjujemo svoja nesvjesna prošla iskustva, dojmove, prosudbe i sjećanja i kao rezultat toga ona kontrolira naše instinkte. Ukratko, u njoj su pohranjena sva naša djela i misli.

Sakralna čakra se bavi zadovoljstvom i rađanjem. Nastoji se povezati s iskustvima ili ljudima koji je mogu povezati s neprekidnim iskustvom uzbuđenja i zadovoljstva.

Budući da je po prirodi kreativna, glavni cilj sakralne čakre je omogućiti pojedincu da otkrije u čemu uživa, da stvara hobije, stvara ljubav i uzbudljive odnose, pa čak i kreativnost u vođenju ljubavi.

Oni koji su previše usredotočeni na ovu čakru mogu često biti u potrazi za zadovoljstvom ili gladni znanja, informacija, ljubavi itd. Oni koji su snažni u ovoj čakri mogu biti učitelji ili intelektualci, s snažnim emocijama i dobrim vezama s drugim ljudima.

Svadhisthana čakra je povezana s elementom vode. Kada pomislimo na vodu, odmah nam dolaze slike fluidnosti, svestranosti i slobode. Druga čakra je upravo to – naša sposobnost da budemo seksualni, kreativni, emocionalni i u skladu sa sobom i drugima.

Otvorena sakralna čakra: uživat ćete u ugodnim stvarima koje život može ponuditi, bez pretjerivanja u njima. Seks, dobra hrana i kreativne aktivnosti biti će inspirativni i ugodni, a od njih ćete dobiti osjećaj dobrobiti i obilja.

Preaktivna sakralna čakra: najčešće je preaktivna kada se suočimo sa stvarima poput ovisnosti ili proždrljivosti. Užitak je dobra stvar i nikad ne biste trebali osjećati krivicu za uživanje u dobrim stvarima koje život može ponuditi. 

Međutim, ako vam se čini da uživate u stvarima koje ne njeguju vašu dušu ili su zdrave za vas, onda je vaša sakralna čakra vjerojatno izvan ravnoteže. Simptomi uključuju ovisnost, pretilost, neravnotežu hormona i nemir.

Zatvorena sakralna čakra: Ako provodite puno vremena usredotočujući se na vrlo praktične stvari, a da ne uživate u plodovima svog rada, vaša sakralna čakra može biti neaktivna. Simptomi toga uključuju depresiju, nemoć, smanjeni seksualni nagon i nedostatak strasti i kreativnosti.

Više o sakralnoj čakri pročitajte ovdje.

3. Čakra solarnog pleksusa – Manipura nam daje energiju za normalno svakodnevno funkcioniranje

Lokaija: područje pupka, od solarnog pleksusa do prsne kosti

Boja: Žuta

Bija Mantra: RAM

Organi/osjetilo: noge i stopala, oči/vid

Osnovne značajke: moć, ekspanzija, akcija

Element: Vatra

Instinkt: žudnja za nečim (Ahara)

Afirmacija: “Stojim u svojoj osobnoj moći.”

čakre -  (čakra solarnog pleksusa)
Simbolizira ga 10 žutih latica i crveni trokut.

Manipura ili čakra solarnog pleksusa je treći disk energije i povezan je s elementom vatre. Nalazi se malo iznad pupka i povezana je s probavnim sustavom i metabolizmom. Prevodi se kao „grad blistavih dragulja“.

Ova čakra dom je ega, predstavlja našu osobnu moć, upravlja našim samopoštovanjem, osobnim identitetom, probavom i metabolizmom. Nastoji se povezati s ljudima ili iskustvima koja će povećati osjećaj vlastite moći u svijetu.

Oni usredotočeni na treću čakru mogu stalno tražiti poštovanje ili kontrolu; trebat će im za jačanje ega. Ljudi s jakom trećom čakrom mogu biti sportski ljudi ili vojno osoblje, policija, politički lideri ili moćni i utjecajni ljudi.

Energija treće čakre je formiranje neovisnog JA, nesovisnog od našeg plemena i neovisno od vanjskih odnosa. To je osobnost odvojena od svih naslijeđenih osobina. Međutim, ako su prva i druga čakra izvan ravnoteže, onda Manipura razvija pitanja vezana uz krhku osobnu moć i nisko samopoštovanje.

Manipura, čakra solarnog pleksusa, naš je epicentar i magnetska jezgra naše osobnosti i našeg ega. Odnosi se na energiju sunca i naša je osobna, vatrena peć.

Samo-prihvaćanje i način na koji se osjećamo o sebi određuje našu kvalitetu života, kako nas tretiraju u odnosima, na poslu i izvan njega. Manipura se odnosi na osobni rast i aktiviranje te nezavisne snage. To je obično naš najizazovniji duhovni poduhvat s kojim ćemo se suočiti tijekom našeg životnog puta – u suštini učeći se istinski i potpuno ljubiti sebe.

Otvorena čakra solarnog pleksusa: gajite osjećaje mudrosti, osobne moći i odlučnosti. Mnogi ovu čakru nazivaju čakrom ratnika, jer se osjećaj koji od nje dobivate mogu usporediti s onima koje ratnik ima prije nego krene u borbu – pun je samopouzdranja u pobjedu i ima mudrost spoznaje svoje osobne istine za koju se bori.

Zatvorena čakra solarnog pleksusa: Kada nam je oduzeta osobna moć od strane druge osobe ili zbog drugih olakšavajućih okolnosti, možda ćemo ostati bez energije u svojoj 3. čakri.

Ako se to dogodi, možda ćete se osjećati neodlučno, nesigurno, plašljivo i potrebito.

Preaktivna čakra solarnog pleksusa: Čakra solarnog pleksusa postaje preaktivna kada se moć koju imamo nad vlastitim životom širi u živote drugih. Kad je ova čakra previše napunjena energijom, možete osjetiti nalete bijesa, potrebu za kontroliranjem i upravljanjem, pohlepu i nedostatak suosjećanja ili empatije.

Možda imate problema s probavom ili čak neravnoteže u vašim unutrašnjim organima poput slijepog crijeva, gušterače, jetre i bubrega.

Više o čakri solarnog pleksusa pročitajte ovdje. 

4. Srčana čakra – Anahata upravlja energijom ljubavi i suosjećanja, (ne)omogućavajući izražavanje ljubavi

Lokacija: centar prsnog koša (uključujući srce, pluća i cijelo okolno područje)

Boja: Zelena

Bija Mantra: YAM

Organi/osjetilo: koža, ruke i šake/opip

Element: Zrak

Osnovne značajke: prihvaćanje, emocije i ljubav

Instinkt: spavanje (Nidra) 

Afirmacija: “Otvaram svoje srce za ispunjen život.”

čakre - Anahata (srčana) čakra
Simbolizira je zeleni lotos sa 12 latica i heksagram

Srčana čakra je četvrti disk energije i središnja sila suptilnog tijela. Njeno ime znači nevina ili nedirnuta. To je središnja točka ili most koji povezuje prve tri čakre koje se odnose na vanjski svijet na tri više čakre povezane s intuicijom i duhovnošću. Ovdje se započinje prava praksa joge, nakon što su vezanosti prve tri čakre zadovoljene i očišćene.

Oni koji imaju snažnu srčanu čakru imati će osjećaj „zajedništva“ sa svijetom i okolinom. Srce je posrednik između tijela i duha i izravno određuje njihovu snagu i zdravlje. Ovdje postajemo svjesni drugih te ostavljamo ego iza sebe.

Četvrta čakra predstavlja sve što uključuje ljubav, suosjećanje i radost. To je jedna od najljepših, ali emocionalnih čakri s kojom se ljudi mogu povezati.

Srčana čakra se bavi bezuvjetnom ljubavlju i emocionalnom moći. U svojoj srži, ova je čakra emocionalna i potiče nas da poboljšamo naš emocionalni razvoj. Srce utjelovljuje nježnu mudrost koja nas uči putevima ljubavi i suosjećanja. Upravo u ovoj četvrtoj čakri počinjemo shvaćati da je najmoćnija energija na zemlji Ljubav.

Srčana čakra rezonira s našim emocionalnim percepcijama svijeta, predstavlja naš društveni identitet i bavi se samoprihvaćanjem. Uravnotežena srčana čakra omogućava nam pronalaženje ravnoteže u Ljubavi. Što je više u balansu, mi smo više suosjećajni prema sebi i drugima.

Element srčane čakre je zrak i oni sa slabom srčanom čakrom trebali bi provoditi više vremena u prirodi kako bi ojačali i otvorili ovu čakru. Na fizičkom nivou ova čakra povezana je sa dišnim putevima i disanjem.

Otvorena srčana čakra: Oni s jakom srčanom čakrom vjerojatno će se osjećati kao kod kuće u prirodi, rade u javnim službama i imaju jaku snagu volje. Kada je vaša četvrta čakra uravnotežena, moći ćete jednako osjetiti ljubav prema sebi i prema drugima. Čak i kad se dogode teške stvari, još uvijek možete vidjeti sažaljenje i ljubaznost u drugima.

Zatvorena srčana čakra: Mnogi ljudi imaju nedovoljno aktivnu srčanu čakru. Život nam može poslati mnogo slomljenih srca kao način da nas nauči lekcije o sebi i svijetu oko nas. Ali, može biti teško ne uzeti te lekcije osobno.

Kad vam je čakra srca neaktivna, osjećat ćete se kao da se teško zbližiti s bilo kime. To je poput izgradnje zida oko srca i ne puštajući nikoga da ulazi unutra. Fizički se možda osjećate kao da niste u dodiru sa tijelom i trpite zbog problema s cirkulacijom.

Preaktivna srčana čakra: Kad srčana čakra postane preaktivna, gubimo svoje osobne granice i počinjemo donositi nezdrav izbor, a sve u ime ljubavi.

Važno je ophoditi se prema sebi s istim suosjećanjem i ljubaznosti koju pružate drugima, ali kada je srčana čakra prekomjerna, možda ćete uvijek postavljati potrebe drugih ispred svojih.

5. Grlena čakra – Vishuddha je naš glas

Lokacija: grlo

Boja: Plava

Mantra: HAM

Organi/osjetilo: uši, jezik i glasnice/sluh

Element: Eter

Osnovne značajke: stvaralaštvo, komunikacija, prostornost, izražavanje svoje istine

Instinkt: ego– centrirana svijest

Afirmacija: “Slijedim i govorim svoju istinu.”

čakre - Vishuddha - grlena čakra
Simbolizira je 16 plavih latica i srebrni krug

Vishuddha ili grlena čakra je peti kotač energije i prva je od tri duhovne čakre (prva čakra povezana s dušom, a ne umom). Njeno ime se prevodi kao „čisto mjesto“.

Nalazi se u grlu i središte je svih oblika komunikacije. Također se povezuje s komunikacijom sa svemirom, poznavanjem prošlosti i drugih svemira. To će se manifestirati u fizičkim moćima unutar osobe koja ima snažnu 5. čakru. Moći će čitati druge i govoriti istinu o njima.

Povezana je s eterom, ili prostornom kvalitetom koja simbolizira otvoreni glas odakle autentičnost i istinitost mogu teći.

Peta čakra predstavlja vašu sposobnost da govorite svoju istinu, jasno izražavate ideje i budete u skladu s vašim unutarnjim i vanjskim namjerama. Budući da je to prva duhovna čakra, niže četiri čakre također moraju biti usklađene.

Povezana s energijom srčane čakre, Vishuddha izražava ljubav u stvarima koje kažete i ne kažete. Ponekad uskraćivanje prosudbe i negativno mišljenje o sebi ili nekoj drugoj osobi je jedno od najvećih djela ljubavi.

Ovdje se  susreću carstvo kreativnosti i nadahnuća. Grlena čakra nam pokazuje da je sve oko nas zvuk i vibracija te da je komunikacija sa sobom i drugima prijeko potrebna kako bi se ujednili, odnosno postali jedno.

To je mjesto odakle govorimo, pjevamo, recitiramo poeziju ili govorimo gestama ljubavi. Nasuprot tome, možemo koristiti naš glas za projektiranje povrijeđenosti, kritike ili klevete. Grlena čakra rezonira s emocionalnim i mentalnim borbama i ima snagu volje vokalizirati ono što želimo u svom životu. 

S vanjskim svijetom komuniciramo sa mjesta sigurnosti u nižim čakrama, gdje smo izgradili zdrave temelje emocionalno razumijevanje i osjećaj povezanosti, zdrav ego, socijalno samopouzdanje i suosjećanje za druge. 

Otvorena grlena čakra: Kada vam je grlena čakra otvorena, možete se bez problema izražavati, govoriti s ljubavlju svoju istinu. Zapravo ćete točno znati koje su riječi prikladne za svaku situaciju. A razgovor s uravnoteženom grlom čakra će prosvijetliti i nadahnuti one oko vas.

Zatvorena grlena čakra: Ponekad smo toliko ignorirani i nevaljani da reagiramo na suprotan način – utišamo naš glas i nikada ne govorimo svoju istinu.

Ako imate neaktivnu čakru u grlu, vjerojatno su vas smatrali stidljivim ili mirnim. Možda ne možete s lakoćom izraziti svoje emocije ili se borite naći prave riječi kad pokušate govoriti svoju istinu.

Tjelesni simptomi često uključuju probavne smetnje, jer se energija usmjerena daleko od grla čakre često završi „gutanjem“ ili slanjem u 3. čakru (Manipura).

Preaktivna grlena čakra: Naša peta čakra postaje preaktivna kada smo proveli puno vremena pokušavajući da se naš glas čuje.

Ako se često osjećate ignorirano od strane drugih ili nevažnim kada se izražavate, možda ste to pokušali prevladati dajući sebi sve glasniji glas.

Oni sa preaktivnom grlenom čakrom često će prekinuti druge, često im se kaže da su glasni ili “vole čuti sebe kako pričaju.”

Fizički možete patiti od bolova u grlu, čestih infekcija, karijesa ili čireva u ustima.

6. Čeona čakra (Treće oko) – Ajna je centar mudrosti. Naše unutarnje oko vidi naše snove i usmjerava nas prema njima

Lokacija: Prostor između obrva

Boja: Indigo

Bija Mantra: OM

Organ/osjetilo: oči/-

Element: Sve

Osnovne značajke: intuicija, mašta, biti promatrač

Afirmacija: “Pratim put istine i intuicije.

čakre - Ajna - treće oko
Simbolizira je indigo lotos sa 2 latice i oval.

Treće oko je šesti disk energije i predstavlja našu intuiciju ili šesto čulo. Njegov položaj između obrva sastavni je dio naših života i načina na koji percipiramo vanjski svijet kao i vlastiti unutarnji dijalog. Često se naziva trećim okom, okom mudrosti, duhovnim okom. Njen drugi naziv je “Lotos koji daruje znanje” (Gjana padma)

Ova čakra povezana je s vizijama, opažanjem drugih i što je najvažnije možemo dobiti odgovore na pitanja o svemiru od više sile. Meditacija na ovu čakru može poboljšati koncentraciju, inteligenciju i pamćenje.

Čakra se bavi točnom percepcijom i nastoji vidjeti „veću sliku“ koja povezuje sve točke i rezultira trenutkom „ah-ha“, tj. pomoću nje možemo vidjeti jasnu sliku stvarnosti i kako svijet funkcionira. Takva spoznaja mijenja tijek naših života i osnažuje nas da donosimo jasne odluke koje rezultiraju uspješnim ispoljavanjem naših snova.

Ako želja za sve većim znanjem postane pretjerana u potrazi za ekstazom ‘ah ha’ trenutka, naši životi mogu postati lišeni senzualnih užitaka koje naše tijelo treba da bi se osjećali voljenima. Život postaje suh i nedostaje mu vitalnost kreativne energije. Zatim se priziva strana sjene kolege – sakralne čakre (Svadhisthana) – i počinjemo osjećati sram zbog zabave spontanog bivanja i punog sudjelovanja u životu. Još jednom, to je princip ravnoteže koji vodi do stalnog i istinski ispunjenog života u kojem se može doživjeti stalni tok svih različitih lica ljubavi.

Šesta čakra pomaže nam shvatiti da nijedna osoba ili društvena grupa ne može odrediti naš životni put. 

Čakra trećeg oka nas uči da se smrti ne moramo bojati – važno je prigrliti svoje vrijeme na zemlji, a onda samo napustiti svoje tijelo. Smrt je samo ulaz u sljedeću lekciju postojanja.

Treće oko naša je unutarnja mudrost, nešto što se ne može naučiti.

Otvoreno Treće oko: Uravnoteženo Treće oko je lijepa stvar i to je ono što pokušavate postići kada krenete na put duhovnog razvoja.

Kada vam se čakra trećeg oka uravnoteži, jednako ćete se osjećati u skladu s fizičkim i materijalnim svijetom. Primat ćete vidovnjačke informacije onoliko često koliko dobivate informacije iz svojih 5 fizičkih osjetila, ali neće vas preplaviti.

Zatvoreno Treće oko: Većina ljudi ima neaktivnu 6. čakru jer živimo u svijetu koji često onemogućuje intuitivni razvoj.

Zbog toga zatvaramo Treće oko i zanemarujemo vlastita psihička iskustva. To može uzrokovati da se osjećamo nepovezano sa duhovnim iskustvima.

Fizički možete osjetiti glavobolju ili imati problema s alergijama i sinusima.

Preaktivno Treće oko: Ako usporedite sa svih 7 čakri, vrlo je malo vjerojatno da je vaša 6. čakra preaktivna.

Većina nas je u velikoj mjeri u skladu s našom fizičkom stvarnošću i teško je primati informacije izvan nje.

Ako imate prekomjerno aktivno Treće oko, vjerojatno ćete većinu svog vremena provesti u psihičkim aktivnostima poput čitanja tarot karata, astrologije i doživljavanja paranormalnih iskustava što može dovesti do toga da vam ove aktivnosti postaju neodoljive i odvraćaju vas od živog ljudskog iskustva.

7. Krunska čakra – Sahasrara se bavi najvišom stvarnošću i beskonačnim potencijalom

Lokacija: Izvan tijela, lebdi iznad tjemena glave

Boja: ljubičasta ili bijela

Mantra: OM

Organ/osjetilo: koža/-

Element: Kozmička energija

Osnovne značajke: duhovnost, Znanje, dematerijalizacija, transcidencija

Afirmacija: “Postoji samo božansko jedinstvo.”

čakre - Sahasrara - krunska čakra
Simbolizira je bijeli ili ljubičasti lotos sa 1000 latica i krug

Sahasrara ili krunska čakra je sedma i posljednja čakra. Njeno se ime prevodi kao „Lotos sa 1000 latica“. Ona predstavlja naše duhovno biće. Ova čakra predstavlja da ste božansko biće koje ima ljudsko iskustvo na ovoj Zemlji.

Krunska čakra  predstavlja vrata je prema najvišoj svijesti, a samim tim i stanju Samadhija. Kada Kundalini dođe do ove točke, osoba će dostići stanje čistog blaženstva i konačnog znanja o duši i svemiru kojem pripada.

Krunska čakra bavi se povezivanjem s Višom silom i postizanjem jedinstva s nama samimia i sa svima ostalima.

Sedma i najviša čakra je ona koja nas spaja s božanskom i s našom duhovnom prirodom. Ona također omogućuje da se duhovnost integrira u naš fizički život. 

Sahasrarina energija nas motivira da tražimo dublju vezu s božanskim u svemu što radimo. Zato možete čuti od umjetnika, yogija i izumitelja kako objašnjavaju da si imali transcendentalno iskustvo koje ih je pokrenulo tijekom njihove prakse; ili možda od pojedinaca koji su iskusili blaženo stanje da su dobili uvid u veliku ideju.

Krunska čakra predstavlja naš univerzalni identitet i samosvijest. Ona je simbol proširene svijesti, središte naše kreativne volje, vezano za cijelo naše zdravlje na svim razinama bića. Tu se povezujemo svjesno sa svojim istinskim JA, pronalazimo svoju životnu svrhu, i otkrivamo zašto je naš duh došao na Zemlju utjelovljen kao ‘mi’.

Kad je Krunska čakra uravnotežena i otvorena, mi smo u potpunosti prisutni i doslovno ‘Duh na Zemlji’, sa svakom ćelijom našeg bića smo u potpunom skladu sa cijelim kosmosom, gdje su ništa i sve jedno i gdje su samospoznaja i unutarnje znanje sastavni  dio našeg svakodnevnog života.

Ima najvišu vibraciju od sedam glavnih čakri i predstavlja najviše ljudsko savršenstvo. Krunska čakra povezana je s našom univerzalnom sviješću, našom povezanošću sa svim stvarima te našom duhovnošću.

Duhovnost je putovanje prema samootkrivenju i ne mora biti povezana  s određenom religijom; to je više osjećaj zadovoljstva i pronalazak naše svrhe kao i življenje naše svrhe.

Korijenska čakra se ponaša kao podrum ili centar za recikliranje koji oslobađa tijelo energije koje mu više nije potrebno; a krunska čakra je naše skladište energija koje skupljamo kroz ljubavne misli i djelovanja i kroz djela vjere, meditacije i molitve. Upravo ovdje možemo nadići dimenzije života i komunicirati s Bogom.

Otvorena krunska čakra: Postizanje uravnotežene krunske čakre cilj je svakog duhovnog ratnika, a to nije lako učiniti. Možete to smatrati budističkim konceptom postizanja nirvane.

Jednom kada to postignete, više niste ljudi – pobijedili ste patnju i smrt.

 

Naravno, put pokušaja postizanja ove ravnoteže donosi nam sreću, dobro zdravlje i mudrost.

Zatvorena krunska čakra: Neaktivna 7. čakra znači da ste čovjek.

Neki će ljudi možda biti bliži postizanju Samadhija, dok će drugi možda biti daleko. U svakom slučaju, prakticiranje duhovnog razvoja i uravnoteženje ostalih vaših čakri približit će vas doživljaju energije svijesti u vašoj krunskoj čakri.

Preaktivna krunska čakra: Nije moguće imati pretjerano aktivnu čakru.

Budući da je sjedište univerzalne energije, ono je urođeno beskonačno. Drugim riječima, ne možete postojati u materijalnom svijetu i biti prevladani energijom svijesti.

 

Kreativni izazov

Besplatno preuzmite dvije stranice za bojanje na temu Čakra sustava. Isprintajte ih koliko god puta želite i slobodno podijelite s prijateljima. Uzmite svoje omiljene bojice, flomastere ili pastele i stvorite svoje remek-djelo. 

Također, bilo bi mi drago kad biste svoja mala remek djela podijelili sa mnom na Facebook stranici SantoshaKreativ ili na Instagramu koristeći #santoshakreativart. 

Čakra sustav coloring pages

Preuzmi

Zanimljivosti (važne za zapamtiti)

1. Ne postoji samo jedan sustav čakri, ima ih mnogo

Teorija suptilnog tijela i njegovih energetskih centara nazvanih čakre potječe iz tantričke tradicije joge koja živi još i danas. Nakon 900. godine, svaka je (od mnogih grana tradicije) imala drugačiji sustav čakri, a neke grane i više od jednog.

Postoji nekoliko centara koji se nalaze u svim sustavima: u donjem dijelu trbuha ili u seksualnom centru, u srcu i u blizini vrha glave, jer su to tri mjesta u tijelu u kojima ljudi širom svijeta doživljavaju emocionalne i duhovne senzacije.

Ne postoji sustav koji je ispravniji ili bolji od nekog drugog. Medicina vidi čakre  kao energetska središta te ih uspoređuju sa spletovima živaca u fizičkom tijelu. Jogiji čakre definiraju kao središta duhovne svijesti. Psiholozi sustav čakri koriste kao prikaz razvoja ljudske osobnosti. I svako je shvaćanje ispravno.

2. Psihološki aspekti koji opisuju čakre su u potpunosti moderni i došli su sa zapada

Sve asocijacije čakri s psihološkim stanjima moderna je zapadnjačka inovacija koja je započela s Carlom Jungom.

3. Najpoznatiji i najpopularniji čakra sustav koji opisuje 7 čakri ne potječe iz drevnih tekstova, već iz djela napisanog 1577. godine.

Sustav čakri zapadnih jogija slijedi onaj prema sanskritskom djelu koje je napisao Purnananda Yati. Djelo Sat-chakra-nirupana ili „Objašnjenje šest čakri“ dovršio je 1577. godine, a na engleski je prevedeno 1918. godine. Ovaj sustav 7 čakri dominira zadnjih 4 ili 5 stoljeća.

Jednostavnija verzija istog sustava sedam čakri nalazi se u djelu iz 13. stoljeća pod imenom Sarada-tilaka, mada se ovdje navodi kako postoji više sustava čakri (poput sustava 12 ili 16 čakri). Također postoji i složenija verzija istog sustava u djelu „Siva-samhita“ iz 14. ili 15. stoljeća.

4. Glavna namjena čakra sustava je da funkcionira kao obrazac za Nyasa – hindu ritual „ugradnje“ mantri i energije božanstava u određene točke suptilnog tijela (vizualizacija određene mantre na određenom mjestu u određenoj čakri u vašem energetskom tijelu, dok se tiho intonira njen zvuk)

Najistaknutije značajke sustava čakri prema izvornim tekstovima su:

1) mistični zvukovi sanskrtske abecede su raspoređeni po ‘laticama’ svih čakri u sustavu

2) svaka je čakra povezana sa specifičnim elementom (Zemlja, Voda, Vatra, Vjetar i Eter (Prostor))

3) svaka čakra je povezana s određenim hinduističkim božanstvima.

5. Sjemenske mantre (Bija) koje se najčešće pripisuju čakrama, zapravo pripadaju elementima određene čakre

LAM je sjemenska mantra elementa Zemlje

VAM je sjemenska mantra elementa Vode

RAM je sjemenska mantra elementa Vatre

YAM je sjemenska mantra elementa Zraka/Vjetra

HAM je sjemenska mantra elementa Prostora

Podsjetimo, iako su čakre povezane s određenim dijelovima tijela, one same po sebi nisu fizičke cjeline, već pripadaju području suptilne energije. Iako ih oku nevidljive, vrlo lako ih možemo osjetiti.

Primjer: “leptirići” u trbuhu ili navala energije kad smo uznemireni, kao da smo dobili udarac u trbuh.

Čitav svemir sastavljen je od energije, tako da ni vaše tijelo nije iznimka. Čakre imaju važnu ulogu u ravnoteži i zdravlju naših tijela.

Davno prije moderne tehnologije i znanosti, drevne su kulture znale da sva živa bića u sebi imaju životnu snagu. Te centre energije koji su se kretali unutar nas nazvali su čakrama.

Čakra na sanskritu znači doslovno kotač. To je zato što se prana (životna sila) unutar nas vrti i rotira, kovitla. Ta kovitlajuća energija ima 7 glavnih centara u našim tijelima, počevši na bazi kralježnice i kreće se prema gore sve do iznad vrha glave.

U zdravoj, uravnoteženoj osobi, čakre pružaju pravu ravnotežu energije u svakom dijelu našeg tijela, uma i duha. No, ako se jedna od čakri vrti prebrzo, blokira se ili se kreće presporo, naše mentalno i fizičko zdravlje će patiti.

Učenjem, informiranjem o čakrama, lakše ćete se povezati i uskladiti s prirodnim energetskim ciklusima vašeg tijela. Iskoristite ove informacije za povezivanje fizičkih, emocionalnih i duhovnih neravnoteža s čakrama koje ih osnažuju. S ovim otkrićima možete početi raditi na balansiranju svojih čakri te živjeti zdrav i skladan život.


Hvala na čitanju.
Nadam se da ste otkrili nešto novo i zanimljivo. =)


Pridružite mi se na putovanju kroz srce, um i Dušu

Čakra dijamant

Prijavite se na newsletter i u inbox će vam stići lozinka za pristup biblioteci resursa FREEBIES u kojoj se nalazi Čakra dijamant stvoren sa željom da vam na zabavan način predstavi najvažnije podatke o svakoj od 7 glavnih čakri u našem tijelu. Uz to ćete na poklon dobiti i Positive vibes cube =)


Sviđa Vam se SantoshaKreativ? Posjetite i zapratite društvene mreže =)


Svidio Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima =)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.