Korijenska čakra (Muladhara) – upoznajte svoj prvi energetski centar

muladhara korijenska čakra, info in circle

Muladhara ili korijenska čakra je prvi energetski centar i nalazi se u podnožju kralježnice. Djeluje kao energetski put koji nas povezuje s našim fizičkim tijelom i zemljom.

Kako čini bazu čakra sustava, postavlja temelje za rast i razvoj u našem životu. Podržava nas u toj ekspanziji i daje nam osjećaj sigurnosti u istraživanju svih aspekata života.

Smatra se našom najinstinktivnijom čakrom i orijentirana je na preživljavanje i opstanak.

Povezuje se sa svim osnovnim potrebama kao što su zdravlje, hrana, spavanje, sklonište i samoodržanje, kao i naša materijalna imovina, te naša sposobnost da se usredotočimo i manifestiramo prosperitet.

Ova vrlo interaktivna čakra je sjedište uspavane Kundalini Shakti, koja leži smotana dok se ne aktivira. To je također ishodište Ide, Pingale i Sushumne, tri nadija (kanala) koji prenose našu pranu (životnu energiju), kao i Kundalini kada se probudi.

Niste sigurni da znate što su čakre? Pročitajte Uvod u čakra sustav


lokacija korijenske čakre

Zemlja
Korijenje
Uzemljenje
Opstanak
Tijelo
Hrana
Materija
Početak
Sjedište sudbine


Korijenska čakra ukratko

Sanskritski naziv i značenje: Muladhara (मूलाधार) – temelj ili korijenska podrška
Mula = korijen, podrijetlo, esencija
Adhara = baza, temelj

Boja: crvena

Yantra (reprezentativni simbol): žuti kvadrat okružen s četiri crvene latice i osam koplja koja utjelovljuju osam smjerova. Unutar kvadrata nalazi se trokut usmjeren prema dolje u kojem se nalazi bija mantra

Lokacija u tijelu: područje između anusa i genitalija; prva tri kralješka

Osjetilni organ i osjetilo: nos, miris

Organ rada: anus

Odgovarajuća žlijezda: nadbubrežna žlijezda (regulira naš odgovor na stres)

Dijelovi tijela na koje utječe: debelo crijevo, rektum, zdjelica, kosti, noge, stopala, kralježnica

Svrha: fizički identitet, opstanak, uzemljenje

Prava: biti, imati

Princip: Ahamkara (ego)

Unutarnje stanje: mir, sigurnost, stabilnost

Četiri energije: potreba za sigurnošću, potreba za samoodržanjem, potreba za snom i potreba za seksom

Pozitivni duhovni aspekti: razvoj životne energije, izvor životne snage, volja za životom, samoodržanje, upornost, izdržljivost, ritam, povezanost sa zemljom i prirodom, povjerenje, okretnost, održavanje života

Negativni duhovni aspekti: egzistencijalna strepnja, samozaokupljenost, narcisoidnost, usporenost, lijenost, strah

Element (Tattva): Zemlja (Bhumi/Prithvi Tattva)

Bija mantra: LAM लं

Loka (svijet): Bhu loka (fizički svijet)

Guna: tamas

Vayu (zrak): apana vayu, zrak koji izbacuje sjeme muškog organa; urin za oba spola; i što gura dijete iz maternice tijekom porođaja

Polje aure: prvo polje aure, nalazi se unutar i izvan kože

Granthi: Brahma granthi (Brahmin čvor), koji pita možemo li otpustiti iluziju da je zemlja zatvor i početi je pretvarati u raj na zemlji

Ostale karakteristike: sjedište Kundalini Shakti, granica između životinjske i ljudske svijesti, sjedište prošlih karmi

Afirmacija: “Uvijek sam siguran/a u središtu svog bića.”


Glavna obilježja korijenske čakre

muladhara at glance

Muladhara je prva od sedam glavnih čakri i povezana je s elementom Zemlje, koji simbolizira najgušći stupanj manifestacije i osnovu života.

Riječ Muladhara dolazi od sanskritskih riječi mula (korijen) te adhara (baza ili temelj) te se prevodi kao “korijenska podrška“. Također se naziva i korijenska čakra, adhara, mula, padma, brahma padma ili bhumi čakra.

Čakre se opisuju kao vrtlozi energije. Na razini prve, korijenske čakre, naš je vrtlog najgušći od bilo koje druge čakre. Po prirodi je tamasičan, nepomičan i inertan.

Razvija se još u maternici i čini osnovu za naš cjelokupni razvoj. Iz te baze se razvija kralježnični stup, a ubrzo nakon toga i ostali organi.

Korijenska čakra često se smatra našom najinstinktivnijom čakrom. Ne koristi puno intelekta i orijentirana je isključivo na preživljavanje i opstanak. Ona je izvor naših reakcija (borba, bijeg ili ukipljenje) na događaje oko nas.

Povezuje se sa svim osnovnim potrebama kao što su zdravlje, hrana, spavanje, sklonište i samoodržanje, kao i naša materijalna imovina, te naša sposobnost da se usredotočimo i manifestiramo prosperitet.

Muladhara čakra čini granicu između životinjske i ljudske svijesti. Najintenzivnije je povezana s našim nesvjesnim umom i temeljem za razvoj naše osobnosti. Također je spremište svih naših akcija i iskustava iz prošlosti.

Predstavljena je dubokom, živopisnom crvenom bojom početka, bojom s najdužom valnom duljinom i najsporijom vibracijom u vidljivom spektru. Crvena boja predstavlja strast, snagu i vatru; simbolizira energiju te kretanje, kao i buđenje uspavane svijesti. Boje povezane s ovom čakrom su također crna, žuta i zlatna.

Zamislite cvijet lotosa na dugoj stabljici koji pluta na vodi, a korijenje je skriveno u blatu. Muladhara je blato.

Gdje se nalazi korijenska čakra?

Lokacija korijenske čakre
Lokacija korijenske čakre

Naše putovanje kičmenim stupom započinje u dnu kralježnice, u domu prve čakre.

Muladhara, tj. korijenska čakra, se u tijelu nalazi u perineumu (između anusa i genitalija) uz prva tri kralješka, na zdjeličnom pleksusu. Odgovara dijelu kralježnice koji se naziva trtica.

Upravlja funkcioniranjem donjeg dijela tijela, uključujući mjehur, bubrege, donji dio kralježnice i leđa. Također se povezuje s ostalim čakrama i upravlja prostatom, bubrezima i genitalijama.  

Kako je u korelaciji s čvrstom materijom, korijenska čakra se odnosi na čvrsti dio tijela, posebno kosti i mišići.

Položaj svake čakre je u skladu s našim endokrinim žlijezdama koje su odgovorne za oslobađanje hormona u našem tijelu, koji ga održavaju u ravnoteži i kontroliraju glavne živčane funkcije. Muladhara je povezana s nadbubrežnom žlijezdom (adrenalin) i pokreće nas da na određeni događaj reagiramo s borbom, bijegom ili “smrzavanjem” (ukipljenjem).

Muladhara čakra govori o našem fizičkom preživljavanju. Dakle, psihološki upravlja instinktima povjerenja i preživljavanja. Povezuje se s osjećajem sigurnosti i uzemljenja.

Također, u koljenima i stopalima postoje manje čakre koje prenose senzacije iz tla u naš kičmeni stup vezano za informacije koje se tiču motoričkih aktivnosti. To su pod-čakre Muladhare i Svadhisthane (prve i druge čakre), tj. izvorišta (utičnice) za uzemljenje tijela kao cjeline.

Kad stojimo, ovo su prve energetske točke u ljudskom tijelu koje stupaju u kontakt s planetom koji nas održava. Kao takve, one nas stabiliziraju i podržavaju.

Čakre stopala postoje izvan standardnog sustava 7 čakri i nisu jedine. Smatra se da u ljudskom tijelu postoji više od 100 čakri, što je razumljivo s obzirom na složenost ljudskog organizma.

Te se čakre odnose na našu sposobnost povezivanja sa zemljom i primanja zemljine energije. One pomažu usmjeriti energiju prema dolje, u zemlju i omogućavaju protjecanje zemljine energije kroz naše tijelo. Otvorene pod-čakre daju nam sposobnost primanja mudrosti i vodstva te olakšavanje veze između zemlje i našeg tjelesnog ritma i energije životne snage.

Što predstavlja korijenska čakra

muladhara korijenska čakra, info in circle

Kako se nalazi na početku sustava čakri, Muladhara predstavlja temelj cijelog našeg sustava; ona je građevinski blok na koji se oslanjaju sve ostale čakre tako da je ova čakra od presudne važnosti jer postavlja temelj za rast i razvoj u našem životu. Ona je osnovna i polazna točka, tj. prva stepenica našeg duhovnog razvoja. Možemo je zamisliti kao korijenje iz kojeg dobivamo hranu na našem duhovnom putovanju.

*Svi primjećujemo i divimo se krošnjama drveća, njegovim cvjetovima i lišću, no rijetko tko primjeti korijenje jer je obično skriveno duboko pod zemljom, a baš ono čini osnovu vegetacije jer klice dobivaju hranu iz korijenja koja im omogućuje prodiranje iz tamnog tla, rasta prema suncu i stvaranja cvijeća, voća i sjemenki.

Povezana je s elementom Zemlje i svim čvrstim, zemaljskim stvarima, kao što su naše tijelo, naše zdravlje, naš nagon za preživljavanjem, naše materijalno postojanje te naše sposobnosti da se usredotočimo na svoje potrebe i njihovu manifestaciju. Zemlja predstavlja oblik (formu) i čvrstoću, naše najviše kruto stanje materije i “najniži” kraj spektra čakri.

Muladhara je naše iskonsko središte, odgovorno za našu sigurnost i osnovne materijalne potrebe. To je manifestacija svijesti u konačnom obliku, čvrsta i opipljiva. To je naša potreba za životom i zdravljem te prihvaćanje ograničenja i disciplina presudnih za manifestaciju.

Korijenska čakra je spremište naše karme i duhovne energije

Muladhara je usko povezana s karmom naše duše koja se prenosi iz života u život.

Nakon svake naše radnje ili neradnje (jer odgovorni smo i za ono što ne radimo) posijemo jedno sjeme u korijensku čakru koje će prije ili kasnije proklijati i izaći na svjetlo te time odrediti našu sudbinu. Ponekad karmu nazivamo “dobrom” ili “lošom”, ali zapravo karma je karma, ni dobra ni loša, i kao takva postoji za nas kako bismo učili iz nje.

Korijenska čakra je sjedište naše uspavane mudrosti, temelj naših skrivenih duhovnih moći i sposobnosti. U ovoj čakri nalazi se neograničeno spremište potencijalne duhovne energije (Kundalini Shakti), u uspavanom stanju koju čuva prvi od tri zaštitna čvora, Brahma granthi. Taj čvor zadržava Kundalini u nižim čakrama sve dok ne ojačamo dovoljno da bismo doživjeli viša područja svijesti, tj. sve dok ne prevladamo vezanost uz stabilnost, inerciju i poistovjećivanje isključivo s fizičkim tijelom. Tada se taj čvor vezanosti razvezuje kako bi se prana mogla uspeti našim čakrama.


Kada se Kundalini budi, kreće se uzduž energetskog kanala (Sushumna) koji protječe kroz kičmeni stup od trtice do glave i na svom putu kroz energetski kanal prolazi kroz sve čakre kako bi dosegla sedmu, Krunsku čakru – Sahasraru.

Kada probudimo ovaj uspavani potencijal, u stanju smo razvijati se na putu prema svjetlu znanja i dostići plod samorealizacije.

Pravilan rad, odnosno nesmetano strujanje energije pruža osnovu za stabilan život, sigurnost, blagostanje, ispunjenost, izdržljivost, ustrajnost, povezanost s prirodom i općenitu unutrašnju snagu.

Blokiranim protocima energije i njezinim poremećajem dolazi do slabosti, strahova, depresije, manjka samopouzdanja, što ima velik utjecaj na oboljenje probavnog sustava, išijas, bubrege, mjehur, krvni tlak. S druge strane njezina prekomjerna aktivnost može dovesti do egoizma, tromosti ili egzistencijalnog straha.

*Prana = izraz za suptilnu energiju koja struji kroz nas, prevodi se kao “životna sila”, “životna energija” ili “životni zrak”.

*Granthi = zaštitini čvor u astralnom tijelu koji nas štiti od prijevremenog ili pretjeranog oslobađanja Kundalini energije duž Sushumne, glavnog nadija.

Korijenska čakra je sjedište nesvjesnog. Swami Maheshwarananda opisuje Muladharu kao tamni, zaključani podrum čiji skriveni sadržaji imaju samo nejasnu ideju. Možda ima dragog kamenja, otrovnih škorpiona ili zmija. Kada zmija spava, dakle u nesvjesnom stanju, čini se da je mirna i bezopasna, ali u stanju budnosti može biti krajnje prijeteća i opasna. Jedno pitanje koje se često postavlja je da li bi bilo bolje dopustiti nesvjesnom da ostane zakopano ili ga probuditi. Odgovor je da možemo postići slobodu samo kada se sve što smo nosili sa sobom od početka našeg postojanja podignemo na svjetlo. Daljnji duhovni razvoj je moguć jedino kada je sve što smo skupili obrađeno i pročišćeno, a sve prepreke iz prošlosti uklonjene; samo kad je naša vizija jasna, I u stanju smo prepoznati put koji će nas dovesti do samo realizacije. (Paramhans Swami Maheshwarananda, Skrivena moć u ljudima – čakre i kundalini)

Svrha korijenske čakre – učvrstiti tlo pod nogama

U korijenskoj čakri se povezujemo sa svojim zemaljskim vozilom – našim tijelom. Korijenska čakra je naš energetski temelj i pomaže nam pronaći vlastiti životni put, stajati čvrsto na zemlji i pustiti korijenje.

Muladhara se često naziva korijenskom ili baznom čakrom jer šalje korijenje u našu baštinu kao temelj za naš osobni identitet.

Postoje četiri energije koje upravljaju korijenskom čakrom:

 • potreba za sigurnošću,
 • potreba za samoodržanjem,
 • potreba za snom i
 • potreba za seksom

Psihološki gledano, čovjek na razini korijenske čakre stvara svoju stabilnost i utočište u materijalnim stvarima i produženju svog roda. Ovdje se seksualnost iskazuje kao potreba za djecom u kojoj roditelji podsvjesno traže svoju sigurnost. Znači, ona se vodi instinktima.

Korijenska čakra drži nas utemeljenima i vezuje nas za obiteljska uvjerenja koja podržavaju rane formacije identiteta i osjećaj pripadnosti. Riječ je o obiteljskoj dinamici i osnovnim potrebama kao što su osjećaj sigurnosti, potpore i skrbi.

Ova čakra igra veliku ulogu u našim životima i kako se odnosimo prema svijetu oko nas. Izravno je povezana s korijenima koje smo zasadili – koliko su duboki, koliko su jaki i koliko nas podupiru, tj. odnosi se na našu sposobnost fizičkog preživljavanja.

Stoga ima smisla da je element povezan s Muladharom upravo zemlja (najčvršći među elementima), jer zemlja je ta koja nam pruža hranu, sklonište i energiju. Zemlja je najosnovnija baza elemenata i može se osjetiti kroz svih pet fizičkih osjetila. Element zemlje ne obuhvaća samo stijene i tlo našega planeta, već i svu krutu tvar.

* U jogijskoj tradiciji na čelo se stavlja vibhuti, sveti pepeo, kao podsjetnik na povratak zemlji; a ta misao se može naći i u riječima iz Molitvenika anglikanske crkve, za vrijeme pogreba: ” . . . zemlja zemlji, pepeo pepelu, prah prahu.”

Muladhara preuzima i pretvara energiju iz zemlje i prirode te s njom opskrbljuje ostale čakre.

Svijest u korijenskoj čakri je prije svega fokusirana na fizičko preživljavanje. To je naša instinktivna reakcija na borbu ili bijeg. Ignoriranje ove čakre znači ugroziti naš opstanak, i osobni i kolektivni. Ako ne uravnotežimo ovu čakru prije nego što krenemo prema drugima, naš će rast biti bez korijena, neutemeljen i nedostajat će mu stabilnost potrebna za istinski rast.


Muladhara korijensak čakra

U biblioteci FREEBIES možete pronaći infografike s opisom i karakteristikama Muladhare, korijenske čakre.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Funkcije korijenske čakre

Usko je povezana s našom motivacijom za opstankom, hranom, spavanjem i razmnožavanjem. To je čakra sigurnosti, stabilnosti i naših osnovnih potreba. Drugim riječima, obuhvaća aspekte našeg života koji nas prizemljuju, uključujući hranu, vodu i sklonište – kao i naše emocionalne potrebe međusobne povezanosti i osjećaja sigurnosti.

U osnovi ova čakra omogućava i potpomaže naše svakodnevno postojanje. Zbog ove čakre možemo usmjeriti energiju na karijeru i novčani uspjeh, baviti se primarnim i seksualnim vezama i fizički se izražavati u svijetu oko nas.

U energetskom smislu, korijenska čakra kanalizira Zemljinu energiju prema gore kroz stopala i noge kako bi je obradila i stabilizirala. Zatim tu energiju (pretvorenu u oblik koji tijelo prepoznaje kao signale za uravnoteženje) pomiče dalje, uz kralježnicu, kako bismo postali jedno sa životom.

Prva i druga čakra služe kao neka vrsta energetske kante za reciklažu auričnog polja. One mijenjaju negativne emocionalne energije u moć i svjetlost, i zemlji vraćaju bilo koji “otrovni otpad” s kojim se ostale čakre ne mogu nositi, zadržavajući tako čistoću aure. Ako je naša korijenska čakra odvojena od Zemlje, nismo u stanju izbaciti te otpadne emocije.

Možemo je poistovjetiti s DNK koji je glavni „mozak“ u našem tijelu od kojeg dolaze sve naredbe. Regulira instinkte, seksualne nagone, rad reproduktivnih organa i žlijezda, utječe na sustav izlučivanja, te je povezana s osjetom mirisa.

Daje nam osnovnu emocionalnu, psihološku, mentalnu i duhovnu energiju, te upravo iz tog razloga njezino aktiviranje vrlo je važno za svakog čovjeka. Ona je početak u čovjekovoj spiritualnoj evoluciji.

Preživljavanje / opstanak

Postoji li nešto u životu što želimo i trebamo više od zraka za disanje, vode za piće, hrane za jelo, spavanja za odmor i topline? Čitavo čovječanstvo dijeli zajednički nagon za preživljavanjem. Kada osnovne potrebe našega opstanka nisu zadovoljene, učinit ćemo gotovo sve da im udovoljimo.

Svijest prve čakre orijentirana je na preživljavanje. Zamislite kao da je neka vrsta programa za održavanje koji štiti zdravlje našeg tijela i naših svakodnevnih potreba. U korijenskoj čakri djelujemo prema urođenom instinktu kako bi osigurali sve potrebno za preživljavanje.

Taj je temeljni i neizbježan instinkt upravlja našim osnovnim programom održavanja našeg fizičkog postojanja. Kada je zadovoljan, radi na autopilotu, dopuštajući našoj svijesti da se bavi drugim aktivnostima. Kad je ugrožen, dominira svim ostalim funkcijama svijesti.

Gdje su vaše misli kada se iznenada nađete u opasnoj sitauciji? U tim trenutcima, sva raspoloživa psihička energija usmjerena je prema preživljavanju i malo je toga dostupno za bilo što drugo.

Ako želimo doseći duhovne razine gornjih čakri, moramo uvidjeti i duhovnu stranu našeg materijalnog postojanja. Planet Zemlja je jedan od najljepših primjera ljepote, harmonije i duhovnosti koju materija može izraziti. Razumijevanjem ovoga možemo bolje razviti i izraziti ljepotu u vlastitom materijalu postojanju.

2012_Film_Poster_of_Aluna

Moj prijedlog za bolje razumijevanje povezanosti između Zemlje i živih bića je dokumentarni film Aluna. Ovaj nevjerojatan dokumentarac o drevnoj civilizaciji plemena Kogi će vam pomoći da shvatite kako izbjeći uništenje svijeta i nas samih.


Kad je ugrožen opstanak, mi doživljavamo strah. Strah je demon ove čakre i suzbija osjećaj sigurnosti. Suočavanje sa svojim strahovima uvijek će probuditi ovaj energetski centar. Biti u modu preživljavanja znak je za “buđenje” da bismo pojačali našu svjesnost, da ispitamo svoje temelje: svoje tlo, svoje tijelo i zemlju. To je svrha prve čakre. To je mjesto gdje započinjemo naše putovanje i gdje odlazimo na zasluženi odmor na kraju putovanja.

Tijelo

Naše životno putovanje započinje u našem tijelu.

Dolaskom na ovaj svijet, dobili smo vozilo kojim možemo krenuti na putovanje zvano život. To vozilo je naše tijelo, opremljeno sa svime što bi nam moglo zatrebati. Ono je naša poveznica s fizičkim svijetom, našim temeljima. Jedan od izazova je održavati ga zdravim, sretnim i u dobrom stanju jer je to jedino vozilo koje ćemo imati na raspolaganju na ovom putovanju.

„To lose our connection with the body is to become spiritually homeless. Without an anchor we float aimlessly, battered by the winds and waves of life.“

Anodea Judith, “Eastern body, western mind”

Svi temelji počivaju na zemlji – univerzalnom tlu za sve što radimo. Povezati se s tijelom znači povezati se sa zemljom, biti utemeljen u biološkoj stvarnosti postojanja. Naša tijela su dom našeg duha. Smještena na bazi kralježnice, prva čakra je temelj cijelog čakra sustava. Ovdje gradimo temelj za hram našeg tijela. Bez snažnog, stabilnog temelja, malo što drugo može biti ostvareno. Moramo imati tlo dovoljno čvrsto da osigura stabilnost, a opet dovoljno propusno da u njega može prodrijeti korjenje.

faceless barefoot female traveler on embankment against sea
Photo by jasmin chew on Pexels.com

Temelj u velikoj mjeri određuje oblik gornje strukture, određujući što ona može držati, kako visoko možemo graditi, kakva naprezanja može podnijeti. Dakle, šteta na ovoj čakra se odražava u svakoj čakri iznad.

Naučeni smo kontrolirati tijelo umom, koji se smatra daleko nadmoćnijim od tijela. Ali tijelo ima inteligenciju čije misterije um još nije uspio dokučiti. U knjigama čitamo kako jesti, kako voditi ljubav, koliko spavati, i namećemo te prakse tijelu, a ne slušamo ga što nam uistinu želi reći.

Bez tijela kao osnove za postojanje u materijalnom svijetu, postajemo fragmentirani. Potiskujemo svoju životnost i postajemo strojevi, kojima se lako manipulira.

Baš kao što su naše kuće domovi za naša tijela, tako je i naše tijelo dom za naš duh. Iako pažnja može odlutati na udaljena mjesta, mi se i dalje uvijek vraćamo tom istom spoju mesa i kostiju. Naše se tijelo može drastično promijeniti tijekom života, ali ipak je to jedini dom kojeg ćemo imati tijekom cijelog života. Kako naše tijelo komunicira sa svijetom, ono postaje naš osobni mikrokozmos tog svijeta.

Aktiviranje, balansiranje tj. razumijevanje prve čakre u konačnici je razumijevanje i izlječenje tijela. Naučiti prihvatiti vlastito tijelo, osjetiti ga, cijeniti i voljeti ga, to su izazovi koji nas ovdje očekuju. Jezik korijenske čakre je oblik, a naše tijelo je fizički prikaz našeg osobnog oblika (forme).

Da bismo razumjeli tijelo, moramo biti tijelo. Moramo biti bol, zadovoljstvo, strah i radost.

Prehrana

Prehrana – unošenje krute tvari u naša tijela je aktivnost korijenske čakre. Uzemljuje nas, njeguje i održava našu fizičku strukturu. Kroz hranu u sebe unosimo plodove Zemlje – element prve čakre.

Začuđujuće je koliko malo ljudi brine o tome što unose u svoje tijelo, s obzirom na činjenicu da je hrana jedna od glavnih potreba i funkcija u našim životima.

Jesti čistu i hranjivu hranu prvi je korak za uspostavljanje zdravih temelja u prvoj čakri. Za neke to znači hraniti se isključivo organskom hranom iz provjerenih izvora, no u današnje vrijeme za mnoge to nije praktično. Najbolje što možemo je da budemo svjesni onoga što jedemo, što između ostalog uključuje izbjegavanje pretjerano prerađene hrane, one bogate šećerom i hrane bez nutritivnih vrijednosti.

Čak i ako konzumiramo samo prirodnu hranu, možemo biti pothranjeni. Dakle, prirodna hrana ne znači uvijek balansirana prehrana. Ravnoteža je još važnija od čistoće.

Uzemljenje

Oslobađajuća struja, koja se uvijek kreće prema višoj svijesti, je put koji je najčešće povezan sa sustavom čakri. Do nedavno se manje govorilo o slanju naše energije prema dolje, u Zemlju. To se često smatra manje duhovnim i, prema tome, manje vrijednim našeg vremena i pažnje. Previše duhovnih puteva zanemaruje važnost uzemljenja.

U većini slučajeva nas uče da se duhovnost nalazi samo u nefizičkim sferama. No da bismo istinski iskusili živost našeg tijela trebamo iskusiti duboko duhovno stanje – postignuto prihvaćanjem naših prirodnih tendencija, umjesto da ih negiramo kroz asketske prakse koje nalažu odricanje od strasti i tjelesnih potreba u svrhu duhovnog pročišćenja.

Kroz svoje korijenje stječemo hranu, snagu, stabilnost i rast. Bez ove veze odvojeni smo od prirode, odvojeni od našeg biološkog izvora. Odsječeni od svog izvora, lako gubimo naš put. Mnogi ljudi koji ne mogu pronaći svoj pravi put u životu jednostavno još nisu pronašli svoje tlo, uporište. Ponekad su zauzeti gledajući gore, umjesto prema dolje, gdje se stopala susreću, stapaju, povezuju sa stazom.

green tree photo
Photo by Felix Mittermeier on Pexels.comA tree has roots in the soil yet reaches to the sky. It tells us that in order to aspire we need to be grounded and that no matter how high we go it is from our roots that we draw sustenance.

― Wangari Maathai

Mnogi ljudi koji se smatraju duhovnima, uvelike su poboljšali svoje živote kada su se uzemljili, tj. kad su naučili svoju energiju slati prema dolje, kao i prema gore.

Uzemljenje je proces dinamičnog kontakta sa Zemljom, s njezinim rubovima, granicama i ograničenjima. Omogućuje nam da budemo fokusirani, realni, prisutni ovdje i sada, dinamično živi s vitalnošću koja dolazi iz Zemlje. Naše je iskustvo izravno, osjetljivo, neposredno. Samopouzdani smo, ali suzdržani, povezani s vlastitim izvorom podrške.

Naša stopala mogu dodirnuti tlo pri svakom koraku, no ovaj kontakt je „prazan“ ako nemamo osjet u nogama i stopalima. Uzemljenje uključuje otvaranje donjih čakri, stapanje s gravitacijom i duboko povezivanje s tijelom.

Bez uzemljenja smo nestabilni, gubimo naše središte, centar, odletimo s glavom u oblake, lako nas pometu s nogu ili sanjarimo u svijetu mašte. Kad izgubimo tlo pod nogama, pažnja nam odluta sa sadašnjeg trenutka i čini nam se da “nismo ovdje”. U ovome stanju, osjećamo se nemoćno i možda čak imamo osjećaj da više ne želimo biti ovdje.

Uzemljenje podrazumijeva ograničenje. Dok je mentalna energija gornjih čakri bezgranična, donje su čakre užeg dosega. Iako je nekim ljudima zastrašujuće, ovo je ograničenje bitan kreativni princip. Da ne ograničavamo svoje aktivnosti, ne bismo mogli postići baš ništa.

Daleko od toga da je negativno, ograničenje stvara spremnik koji omogućuje energiji izgradnju i stvaranje supstancija. Da bismo se manifestirali, moramo biti spremni prihvatiti ograničenje. Uzemljenje je skladno prihvaćanje prirodnih ograničenja. To je jednako presudno za razvoj svijesti kao i bilo koja meditacija ili način, tehnika za podizanje energije.


Prijedlog za gledanje: The Earthing Movie: The Remarkable Science of Grounding; dokumentarac koji otkriva kako možemo izliječiti svoja tijela radeći najjednostavniju stvar koju čovjek može učiniti – hodati / stajati bosi na zemlji.


Uzemljenje je sila koja pojednostavljuje. Donosimo svoju svijest u tijelo koje postoji u jednom prostoru i jednom vremenskom okviru – ovdje i sada. Naše misli su za razliku od toga, mnogo svestranije i šire se izvan prostora i vremena. Možemo maštati o tome da smo u planinama, naš sljedeći ljetni odmor, a možda čak i vidimo i osjetimo toplina sunca. Ali naše tijelo ostaje tamo gdje jesmo – za radnim stolom, sa snijegom ispred prozora i računima nagomilanim ispred nas. Ako provodimo previše vremena maštajući, možda nikad nećemo obaviti zadani posao.

Tada je vrijeme da se vratimo na Zemlju. Kada je previše izjedajuće energije u našoj okolini, čakre će se zatvoriti kako bi zaštitile suptilno tijelo. Preopterećene čakre su teške za otvoriti, a uzemljenje je način za uklanjanje ove prekomjerne napetosti.

Mnogi ljudi imaju poteškoća jer su im gornje čakre previše otvorene, dok njihove donje čakre nisu dovoljno stabilne da bi podržale navalu psihičke energije koju pokupe oko sebe. To može dovesti do ozbiljnih mentalnih poremećaja kao što je psihoza. Kroz tehnike uzemljenja, psihičko preopterećenje se može isprazniti, dajući odgovarajuću stabilnost njihovoj osjetljivosti. Čak i jednostavan fizički dodir može pomoći uzemljiti osobu u velikoj boli.

„Our first chakras are the foundations on which everything we do rests. Our bodies are a microcosm of the world we create around us. The work we do and the foundations we build are of utmost importance to the success of whatever follows.“

Anodea Judith, “Wheels of life”

Dok je stabilnost uzemljenja neophodna, pretjerano vezivanje za tu sigurnost može biti štetna. Fizički svijet nije cilj, već je samo alat. Dakle, bitna je ravnoteža.

Nagon za sigurnošću – povećano samopouzdanje

Kada je korijenska čakra uravnotežena, osjećamo se sigurnima i samouvjerenima. Sve zadatke u životu obavljamo s povećanim samopouzdanjem i entuzijazmom. Kad je neuravnotežena, osjećamo se umorno, pretjerano smo oprezni i bojimo se promjena. Osjećamo se nesigurno i nemamo povjerenja u sebe i druge. Ne poštujemo sebe i druge te smo stalno nespretni i letargični.

Sigurnost je glavna briga korijenske čakre. Naša sposobnost da se osjećamo sigurno se odnosi na spoznaju da zaslužujemo postojati, biti ovdje. Kad nam se kao djetetu ne zadovolje potrebe, osnovni osjećaji – strah, bijes, tuga, radost i gađenje – lako se mogu pretvoriti u napuštenost, teror, očaj, sram, krivnju i neuzvraćenu čežnju. Suprotno tome, ako nas podržavaju tijekom djetinjstva, naše će temeljne emocije uključivati zadovoljstvo i samosvijest.

U psihološkom smislu ona odgovara potrebi za sigurnošću koju pokušavamo zadovoljiti kroz novac, kuću, imanje, kroz drugu osobu u smislu produženja vrste. Drugim riječima, to je čakra nesigurnosti. Nesigurnost nas tjera da tražimo utočište i sigurnost u materijalnim stvarima i kroz produženje vrste.

Korijenska čakra i emocije

STRAH je najvažnija negativna emocija povezana s neravnotežom u korijenskoj čakri. Ako energija korijenske čakre nije stabilna i uravnotežena, misli o gubitku mogle bi narušavati unutarnji mir, gušiti vitalnost i crpiti energiju.

Previše straha u našim životima nam može biti pokazatelj disbalansa u korijenskoj čakri, tj. pokazati nam da su nam temelji oštećeni. Strahovi koji se povezuju s Muladharom su strah za od smrti, od gubitka, od siromaštva, od bolesti i same boli kao takve.

Strah se ne mora uvijek očitovati kao fobija ili tjeskoba, stidljivost ili strepnja. Mnogi ljudi strah doživljavaju kao nedostatak sigurnosti ili kao neutemeljeni, bezrazložni nemir. To može biti reakcija na događaj kojeg smo doživjeli kao prijetnju ili posljedica zabrinutosti zbog mogućnosti gubitka imovine ili osobe.

F.E.A.R. has two meanings

Forget Everything And Run

Face Everything And Rise

The choice is yours.

Suočavanje s našim strahom može nam pomoći da se prva čakra probudi. Kada je ugrožen opstanak, osjećamo strah. Strah pojačava našu svijest i preplavljuje tijelo prirodnim kemikalijama (kao što je adrenalin) kako bi mu dalo energiju za akciju. Strah nam skreće pažnju na ovdje i sada kako bismo riješili prijetnju, ali i usmjerava pažnju prema van i prema gornjim čakrama percepcije i mentalne aktivnosti.

Iako je strah negativna emocija prve čakre, on je također i suparnik od kojeg možemo mnogo naučiti. Strah postoji kao saveznik samoodržanja, uči nas vlastitoj važnosti i potrebi da se brinemo o sebi. Ukoliko ne bježimo od straha, već se suočimo s njim i vidimo ga kao saveznika, samo tada ga možemo i pobijediti.

Borba protiv straha znači jačanje prve čakre. Živjeti sa strahom znači oslabiti je.

(Ne)ravnoteža u korijenskoj čakri


Pozitivne osobine korijenske čakre uključuju vitalnost, energičnost i rast. Negativne osobine su lijenost, inertnost i pretjerano vođenje fizičkim željama. To je posebno problematično kad ova čakra postane neuravnotežena ili blokirana.

Kada je uravnotežena, korijenska čakra dat će nam sposobnost suočavanja s problemima i rješavanja sukoba sa smirenim i konstruktivnim umom. Sukobi i problemi neće u nama izazivati osjećaj straha i bespomoćnosti. Uravnotežena korijenska čakra donosi emocionalnu stabilnost i osjećaj da se možemo nositi s onim što nam život donese. Osjećamo se uzemljeno, a opet slobodni kao ptica. Zbog toga imamo suosjećanja i strpljenja prema sebi i drugima.

Neuravnotežena korijenska čakra može uzrokovati brojne probleme kao što su umor, hemoroidi, artritis, zatvor, bolovi u donjem dijelu leđa, problemi s kilažom i proljev. Također može uzrokovati poremećaje spavanja i osjećaj hladnoće zbog loše cirkulacije. Kad je korijenska čakra blokirana, postajemo pretjerano oprezni, ljuti na sve i skloni nepromišljenim akcijama. Također će uzrokovati nesigurnost i nasilno ponašanje, agresivnost.

Manifestacija i razvoj ljudske svijesti započinje upravo u Muladhari i nastavlja se prema „Lotusu s tisuću latica“, tj. prema Sahasrari. Muladhara čakra je majka koja nas njeguje i odgaja. Sjedište je naše uspavane mudrosti, sjedište naših skrivenih duhovnih moći i sposobnosti. Aktivacijom, tj. uravnoteženjem ove čakre postižemo prvi korak na našem putu prema potpuno razvijenoj ljudskoj svijesti.

Jedan od ključnih elemenata u iscjeljivanju Muladhara čakre jest naučiti vjerovati i voljeti sebe te otpustiti strah. Radite na samopouzdanju, osvjestite da ste važni i vrijedni na ovome svijetu. Možete ostvariti što god zamislite u svom umu.

Dok radite na prvoj čakri, primjetiti ćete kako vam iz dan u dan raste osjećaj optimizma, povjerenja, samopouzdanja i vitalnosti.

Više o vraćanju korijenske čakre u ravnotežu pročitajte u Radu s korijenskom čakrom.


Karakteristike osobe u Muladhara čakri

Svaka osoba ima jednu dominantnu čakru koja je najizraženija i najaktivnija te uvelike utječe na to kako doživljavamo život, sebe i kako se izražavamo u svijetu oko sebe.

Osobe u Muladhara čakri se nazivaju graditeljima i oko 40% stanovništva se smatra da djeluje kroz prvu čakru. Oni čine čvrstu bazu svjetske populacije koja je “zadužena” za materijalni svijet. Svijet vide kao mjesto za gradnju i strpljive akcije. Odani su, stabilni i praktični.

Ne vole avanture i nerado se podvrgavaju ekstremnim promjenama u svom životu. Žele konstantnu stabilnost te fiksnu i ponavljajuću stvarnost. Njihova negativna emocija je briga, koja može prerasti i u tjeskobu.

Najčešća zanimanja su policajci, zakonodavci, računovođe, liječnici, programeri, tehničari, građevinski radnici, kartografi i tajnici.

Dijete u dobi od 1-7 godina normalno djeluje prema obilježjima korijenske čakre. Zemlja je novo iskustvo i dijete mora savladati zakone ovoga svijeta, naučiti regulirati svoje obrasce hrane, pića i sna kao i odgovarajuće obrasce ponašanja koje je potrebno kako bi se osigurao njegov identitet u svijetu.

Dijete bi dakle trebalo biti usredotočeno na sebe i brinuti za svoj fizički opstanak. Igranje sa zemljom i glinom, gradnja kuća za igračke i jedenje slatkiša (okus elementa zemlje) vrlo su privlačni ovoj dobnoj skupini. Teško je, ali neophodno naučiti dijete regulirati obrasce prehrane i spavanja. Dijete će se naučiti dobrom ponašanju, poput odavanja odgovarajućeg poštovanja drugima, ako roditelji koji su simboli sigurnosti, budu strogi, ali puni ljubavi koju bezuvjetno pokazuju i daju.

Glavni problem djeteta ili odrasle osobe koji ne djeluje u skladu s motivima prve čakre je nasilno ponašanje koje se temelji na nesigurnosti. Osoba sa strahom može udarati slijepo i besmisleno, kao životinja u kutu, za ono što on misli da je gubitak osnovne nesigurnosti. Snaga im je najbolji prijatelj, a slabost bilo koje vrste njihov najgori neprijatelj.

Na energiju u prvoj čakri utječe element zemlje, a element zemlje povezan je sa željom za sigurnošću u obliku posla i skloništa. Osoba kojom dominira Muladhara čakra opsjednuta je željom da pronađe sigurnost. Općenito možemo usporediti ponašanje osobe prve čakre s ponašanjem mrava koji vjerno i egoistično rade za kraljicu. Njihov je ego vezan za stjecanje naklonosti šefa. Bogobojazni su i slijede zakone te ustanove u kojoj rade. Predstavljaju temelj institucije kojoj pripadaju. Naporno rade, najčešće za hranu i sklonište. Za njih je hrana utaživanje gladi, a ne okus. Kao I element zemlje, oni su izdržljivi, snažni i produktivni. Primarno se oslanjaju na svoje mišiće, kosti I živce koji pripadaju element zemlje.

Osobe u korijenskoj čakri privlače štovanje duhova i strahopoštovanja. Vole nagrade i plaše se kazne. Ponizni su i poštuju svog šefa, ali su surovi prema podređenima i oštri prema kolegama. Kad osoba s prvom čakrom uđe u utrku natjecanja, uspijeva fizičkom snagom, mišićnom snagom, izdržljivošću i snagom. Pohlepa postaje glavni problem.

Ako osoba odbije živjeti u skladu s prirodnim zakonima koji upravljaju njenim tijelom, stvorit će nepotrebnu karmu ili nered u svijetu. Njeni osjetilni organi i aktivnosti samo će donijeti zbunjenost i bol u zamjenu za privremeno zadovoljstvo. Kada osoba počne djelovati u skladu s prirodnim zakonima, više neće trošiti energiju ili zagađivati svoju osjetilnu svijest dopuštajući si nepotrebne stvari. Ta će osoba djelovati mudro i umjereno, istražujući tijelo i um kao sredstva oslobođenja u odnosu na niže sfere.

Muladhara čakra sjedište je uspavane Kundalini i korijen je svakog rasta i svijesti o ljudskoj božanstvenosti. Međutim, kada ova čakra postane blokada za protok energije prema višim centrima, ona postaje vrlo sebična, okrutna i nasilna. To može natjerati ljude da postanu kriminalci ili ih natjerati da započnu poslove poput vojnika ili policajca gdje ispoljavaju svoje osnovne probleme i, na temelju ovlasti koja im je povjerena, budu nasilni i okrutni, a da nisu kriminalci. Jedini je lijek slijediti yame (etička načela) i niyame (pozitivne dužnosti) i živjeti u skladu s prirodnim zakonima, umjereno uživati u hrani, spavanju i seksualnim odnosima. (Harish Johari)

Čemu nas uči korijenska čakra

BITI OVDJE I IMATI

Svaka je čakra povezana s određenim pravom i prihvaćanjem tog prava kao svog dolazite do suštine te čakre. Za korijensku čakru, osnovna prava su biti ovdje i imati.

Što bi moglo biti osnovnije i važnije od našeg prava na postojanje? Korijenska čakra se odnosi na fizički svijet i manifestiranje naše stvarnosti. Pravo na postojanje (biti) usko je povezano s pravom posjedovanja (imati), tj. vaše pravo da se zadovolje vaše osnovne potrebe i vaše pravo na manifestiranje najvećih želja.

Muladhara - korijenska čakra

Ako život vidite kao neprekidnu borbu za zadovoljenje svojih osnovnih potreba – tada nećete moći istražiti svoje pravo na očitovanje svojih profinjenijih želja. Stoga, prvo morate svladati preživljavanje prije nego što prijeđete na manifestiranje.

Imate li osjećaj da nemate pravo biti ovdje, u svom tijelu? Smatrate li da nemate prava na kreiranje vlastitog života? Ako je to slučaj, osvijestite to bez osuđivanja i time ćete promijeniti svoju percepciju te stvoriti suptilnu transformaciju.

Ponekad zaboravljamo na važnost korijenske čakre. Jogiji se više usredotočuju na više čakre kako bi postigli prosvjetljenje ili osjećaj mira. Ali kako možemo spoznati mir ako naši temelji nisu čvrsti? Kako drvo može biti visoko i ponosno ako nema korijena za njegov rast?

Korijenska čakra je naše prvo razumijevanje ljubavi i preživljavanja te je od vitalnog značaja za naše putovanje da izliječimo sve blokade iz naših korijena.

Muladhara ima zemaljsku žensku moć. To je moć dodira tijekom vođenja ljubavi. To je ljubav u obliku zagrljaja i poljubaca koje dajemo svojoj djeci. Korijenska čakra je temelj života i potiče nas na rađanje i izražavanje fizičke i podržavajuće ljubavi prema onima koje njegujemo.

Zadaća korijenske čakre je naučiti nas kako da se oslobodimo emocionalnog ropstva koje nas sputava. Ako ne uspijemo pronaći osobnu slobodu, na kraju ćemo puno emocionalne prtljage prenijeti u poslovne i partnerske odnose. Rezultat toga je iskrivljena slika svijeta u kojem živimo. Život postaje zastrašujući i nestabilan, jer emocionalni temelji nisu bili ispravno ukorijenjeni u nama od rane dobi.

Sažetak

 • Smatra se našom najinstinktivnijom čakrom i orijentirana je na preživljavanje i opstanak.
 • Korijenska čakra je instinktivna i temelj je našeg emocionalnog i mentalnog zdravlja; postavlja temelj za rast i razvoj u našem životu
 • Vlada s četiri energije: potreba za sigurnošću, potreba za samoodržanjem, potreba za snom i potreba za seksom
 • Prava – biti i imati
 • Fizički identitet i aspekti sebe – Muladhara postavlja pitanje “Tko sam ja u odnosu na druge?”. Svi mi trebamo tu osnovnu mrežu podrške – ona je ukorijenjena u našim iskonskim umovima da bismo preživjeli.
 • Uzemljenje – kada je uravnotežena u skladnom okruženju, korijenska čakra potiče osjećaj sigurnosti. Osigurava osnovne životne potrebe, kao što je osjećaj pripadnosti, osjećaj potpore u obitelji i spoznaja da možete razviti osjećaj/svjesnost vlastite vrijednosti samog sebe.
 • Strah je najvažnija negativna emocija povezana s neravnotežom u korijenskoj čakri.
 • Korijenska čakra je spremište naše karme i duhovne energije.


Hvala na čitanju.
Nadam se da ste otkrili nešto novo i zanimljivo. =)


Pridružite mi se na putovanju kroz srce, um i Dušu

Čakra dijamant

Prijavite se na newsletter i u inbox će vam stići lozinka za pristup biblioteci resursa FREEBIES u kojoj se nalazi Čakra dijamant stvoren sa željom da vam na zabavan način predstavi najvažnije podatke o svakoj od 7 glavnih čakri u našem tijelu. Uz to ćete na poklon dobiti i Positive vibes cube =)


Sviđa Vam se SantoshaKreativ? Posjetite i zapratite društvene mreže =)


Svidio Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.