Simbol čakre solarnog pleksusa – istražite simboliku Manipura čakre

manipra chakra symbol

Simbol čakre solarnog pleksusa prikazan je kao cvijet lotosa s deset tamno plavih latica. Središnji geometrijski simbol je crveni trokut usmjeren prema dolje koji predstavlja energiju elementa vatre. Božanstva povezana s ovim simbolom su Rudra i Shakti Lakini.

Simbol čakre solarnog pleksusa predstavlja buđenje u istinsko biće, spajajući ljudsku prirodu s duhovnim buđenjem. Prepoznaje greške koje svi imaju, ali predstavlja sposobnost da se izdignu iznad njih. Simbolizira holistički osjećaj sebe, prepoznajući instinkt i emocije kao vrijedne dok još teži prosvjetljenju.

Niste sigurni da znate što su čakre? Pročitajte Uvod u čakra sustav.

Čakra solarnog pleksusa ukratko

Sanskritski naziv i značenje: मणिपूर, Maṇipūra; „sjajni dragulj“ ili „grad blistavih dragulja“
Mani = biser, dragulj
Pūra = mjesto, grad

Lokacija u tijelu: područje pupka, od solarnog pleksusa do prsne kosti

Osnovne kvalitete: volja, moć, identitet, ambicija, izvrsnost, odlučnost, hrabrost, neovisnost, samopouzdanje, otpornost, samopoštovanje
Glavne značajke: moć i ekspanzija
Svrha: transformacija
Prava: pravo na djelovanje i individualnost

Yantra: obrnuti crveni trokut s tri svastike sa svake strane, unutar žutog kruga, s 10 tamno plavih ili crnih latica lotosa

Boja: žuta (viša frekvencija ove čakre može se pretvoriti u zlatno žutu), plava u klasičnoj Tantri, crvena u tradiciji Nath

Element (Tattva): vatra (Agni, Tejas)
Oblik i boja elementa: crveni trokut usmjeren prema dolje, svastika na svakoj strani trokuta; crven poput vatre ili izlazećeg sunca

Broj latica i boja: 10, tamno plave ili tamno zelene
Bija mantra elementa i boja: रं RAṂ, crvena ili zlatna
Bija mantre na laticama: ḍaṁ, ḍhaṁ, ṇaṁ, taṁ, thaṁ, daṁ, dhaṁ, naṁ, paṁ, phaṁ; tamno plava ili crna
Vrittiji: 1 duhovno neznanje; 2 žeđ; 3 ljubomora; 4 izdaja; 5 sram; 6 strah; 7 gađenje; 8 zabluda; 9 glupost; 10 tuga

Životinja (nositelj bija mantre): Ram (ovan) – simbol volje i vatrene energije

Božanstva:
– Vahni (u bija mantri)
– Braddha (Rudra – u bindu)
– Lakini (dominanstna božica)
– Vishnu (ljudska svijest, evolucija, vatra)
– Lakshmi (blagostanje i sreća)


Opis yantre ukratko

simbol čakre solarnog pleksusa (iz knjige H. Johari)
Manipura – preuzeto iz knjige Chakras Energy Centers of
Transformation (autor Harish Johari)

Simboli čakri su vizualni i simbolički prikazi glavnih energetskih centara. Te slike zapravo ne predstavljaju izgled čakri kad se na njih gleda kao na energiju.

Najčešće su predstavljeni središnjim geometrijskim simbolom, okruženim mandalom ili cvijetom lotosa s više latica. Ponekad sadrže i slog sjemenske mantre određene čakre. Složeniji prikazi mogu uključivati ​​crteže ili slike božanstava koja potječu iz hinduističke tradicije.

Za čakru solarnog pleksusa, glavni elementi su jarko žuti krug s deset latica lotosa (tamnoplavih ili crnih latica poput teških kišnih oblaka) i unutar njega crveni trokut usmjeren prema dolje (element vatre). Trokut je okružen s tri slova T – svastike (hinduistički simbol za vatru, nemojte ga pomiješati s nacističkom svastikom).

Boja čakre je žuta i predstavlja intelektualno razmišljanje.

Slog unutar lotosa je sjemenska mantra RAM.

Unutar lotosa nalazi se i ram (ovan), moćna i energična životinja, obično povezana s Agnijem, hinduističkim bogom vatre.

Vladajuća božanstva u Manipuri su bog Vishnu i njegova partnerica, Shakti Lakini s tri lica i četiri ruke, koja rastjeruje strah i daje blagodati.

Kaže se da meditacija na ovaj lotos daje moć stvaranja i uništenja svijeta.

Više o samim simbolima čakri pročitajte u Simbolici 7 glavnih energetskih centara,

a više o karakteristikama i funkcijama čakre solarnog pleksusa pročitajte ovdje.


Boja čakre solarnog pleksusa – žuta

Manipura čakra se najčešće prikazuje žutom bojom. Budući da je povezana s elementom vatre, ponekad se prikazuje i žućkasto-crvenom bojom čistog plamena koji daje svjetlost i energiju te uklanja sve nečistoće.

S jedne strane, “vatra” predstavlja agresiju, strast, unutarnju toplinu i nemir, a s druge strane predstavlja pročišćenje i profinjenost.

To je boja sunca – optimistična i živahna. Vjeruje se da je žuta boja intelekta i znanja. U hinduističkoj kulturi žuta je također simbol za meditaciju, kompetentnost i mentalni razvoj.

manipura, čakra solarnog pleksusa žuta boja

Žuta je kreativna boja i povezuje se s osobnom vrijednošću – što mislimo o sebi, kako se osjećamo u vlastitoj koži i što mislimo kako nas drugi percipiraju. Ovo je područje karaktera, ega i intelekta. Daje nam jasnoću misli, povećava svijest i potiče zanimanje i znatiželju. Energija žute boje povezana je sa sposobnošću opažanja i razumijevanja te nas povezuje s našom mentalnom ličnosti.


Element i oblici simbola čakre solarnog pleksusa

Lotos s 10 latica kao simbol čakre solarnog pleksusa

Lotos čakre solarnog pleksusa ima deset latica i često se prikazuju plavom bojom poput plavog plamena najsvjetlijeg dijela vatre ili bojom gustih kišnih oblaka.

Manipura yelow lotus, simbol čakre solarnog pleksusa

*Khat Chakra Nirupana navodi da su duboko crne boje gustih kišnih oblaka (purna megh prakash), ali KankalmaliniTantra i mnogi drugi tantrički spisi prihvaćaju plavu kao boju latica.

Lotos simbolizira život, ponovno rođenje i duhovno buđenje.

Latice predstavljaju deset glavnih nadija, tj. deset izvora za dobivanje energije. Nadiji su energetski kanali životne energije i imaju dvostruku ulogu – jednu na fizičkoj razini, a drugu na psihičkoj / duhovnoj razini.

Također, latice predstavljaju deset Prana (struja i energetskih vibracija, oblika suptilne energije koje ljudsko tijelo koristi prema ayurvedi) koje reguliraju Manipura čakru – 5 Prana vayus (Prana – disanje, Apana – izdisanje, Udana – gutanje hrane, Samana – probava, Vyana – cirkulacija i živčani sustav) i 5 Upa Pranas (Naga – podrigivanje, Kurma – pokreti kapaka, Devadatta – zijevanje, Krikala – kihanje and Dhananjaya – njeguje i jača tijelo i stabilizira funkciju organa).

Kako deset prana zrači cijelim tijelom, razumljivo je koliko je važna snažna i skladna čakra solarnog pleksusa za sve funkcije u tijelu.

*Moć manipulacije našom okolinom djelomično je povezana sa sposobnošću naših ruku, naših deset prstiju koji se protežu u svijet oko nas. Deset je ujedno i početak novog ciklusa, jer je naš ulazak u gunu rajas početak nove vrste svijesti.

Također, svaka latica predstavlja jedan aspekt Braddhe Rudre (Stari Shiva), božanstva ove čakre.

Vrittiji u čakri solarnog pleksusa i mantre na laticama

Riječ vritti znači “vrtlog”, a označava mentalne sklonosti, vezanosti i želje ili poremećaj unutar svijesti. Um je tok ili vibracija energije koja je izraz dinamičkog toka kozmosa. Da bi izrazio taj tijek, um prihvaća vrittije, odnosno metode izražavanja. Da bi postigao prosvjetljenje, jogi mora stišati vrittije kako bi došao do Samadhija ili blaženstva. Um je ojačao kad su se vrittiji smirili; međutim vrittije nije lako smiriti.

Svaka od deset latica ukrašena je sanskrtskim slogovima dda (डं), ddha (ढं), nna (णं), ta (तं), tha (थं), da (दं), dha (धं), na (नं), pa (पं), and pha (फ़ं) koji su ispisani tamno plavom ili zlatnom bojom.

manipura vrittis

Svaki od ovih slogova ima značenje i svaki odgovara jednom vrittiju. Teško ih je doslovno prevesti jer prijevod i objašnjenje često zaobilaze mnoge kulturne nijanse.

Značenja deset latica su:

 • duhovno neznanje (avidja)
 • žeđ (trishna)
 • ljubomora (dvesh)
 • izdaja (krurta)
 • sram (lajja)
 • strah (bhai)
 • gađenje (nirasha)
 • zabluda (bhrama)
 • glupost(murkhta)
 • tuga (udasinta dugha)

Sve su to aspekti koje trebamo prevladati u ovom energetskom centru prije nego krenemo na idući centar, srčanu čakru.

Element vatre

Element (Tattva) čakre soalrnog pleksua je vatra (agni, tejas). On se u tijelu manifestira kao tjelesna toplina.

red and orange fire
Photo by Adonyi Gábor on Pexels.com

Vatra je i toplinska i svjetlosna energija, ali toplina je dominantna. Povezana je sa suncem, vladajućim planetom ove čakre. Sunce je izvor života u Sunčevom sustavu, a pupak izvor života u tijelu. Dijete u maternici povezano je s majkom putem pupkovine koja, kad se prereže, postaje pupak; majka je izvor prehrane i energije za rastući fetus. Iz tog se razloga ova čakra ponekad naziva i centrom vatre i sunca.

Manipura kontrolira našu energetsku ravnotežu i opskrbljuje probavne organe energijom. Kada regulira “probavnu vatru”, ona također daje važan doprinos stabilnoj i zdravoj konstituciji.

Na fizičkoj razini vatra nam pruža svjetlost i sagorijeva fizički otpad. U tijelu, vatra pretvara materiju u energiju koja se koristi za kretanje, potiče probavu i absorpciju hrane kako bi se cijelom tijelu osigurala vitalna energija potrebna za preživljavanje, a na mentalnoj razini „probavlja“ ideje za naš rast i razvoj. Na duhovnoj razini ova vatra solarnog pleksusa koristi se za sagorijevanje starih i negativnih obrazaca vjerovanja koji nas sprečavaju u rastu.

Moći čakre solarnog pleksusa su snaga života, vitalnost i povezanost – a ne hladnoća kontrole i dominacija. Energija i vatra u našim tijelima odražavaju našu sposobnost povezivanja s elementima oko nas jer vatra je proces povezivanja i izgaranja.

Vatra je iskra života koja rasplamsava volju za akcijom. Vatra u našim tijelima održava nas toplima, aktivnima i punim energije tako da i mi možemo biti transformatori. Ljudska bića trebaju toplinu, ali je i pružaju, šire oko sebe.

Vatra pročišćava i njeguje, ali također može biti razorna kad izmakne kontroli.

S jedne strane, “vatra” predstavlja agresiju, strast, unutarnju toplinu i nemir, a s druge strane predstavlja pročišćenje i profinjenost. U čakri solarnog pleksua imamo jedinstvenu priliku da se jednom zauvijek oslobodimo loših kvaliteta i navika. Kada svoje sumnje i slabosti, poput bijesa i zavisti, predamo vatri Manipure, pretvori ih u pepeo na licu mjesta. Stoga energiju takvih emocija ne smijemo usmjeravati prema glavi ili srcu gdje uzrokuju blokade, napetosti i boli, već prema svom unutarnjem kaminu.

Obrnuti crveni trokut kao simbol čakre solarnog pleksusa

Element vatre u čakri solarnog pleksusa je predstavljen s obrnutim crvenim trokutom. Trokut je najjednostavniji kruti geometrijski oblik – trebaju mu samo tri stranice, a opet je cjelina za sebe.

red triangle, simbol čakre solarnog pleksusa
Photo by Magda Ehlers on Pexels.com

Svaka strana trokuta ima ruku u obliku slova T (svastike) koje služe kao vrata za vatru života, osiguravajući transformaciju. Ovo su varijante hinduističke svastike, koja je drevni sveti simbol koji predstavlja Sunce. Svastika oko obrnutog crvenog trokuta simbol je blagostanja, sreće, mikrokozmičkog sunca i ciklusa života. Vjeruje se da ima moć uklanjanja nesreće i negativnih sila.

Vrh trokuta usmjeren prema dolje predstavlja podrijetlo i kretanje energije prema dolje. Širenje strana trokuta prema gore upućuje na rast i razvoj. Uz to, označava širenje plamena kako se uzdiže prema gore.

Osim što predstavlja element vatre, obrnuti crveni trokut predstavlja i transformacijsku snagu čakre solarnog pleksusa koja je usko povezana s osjećajem sebe, uključujući samokontrolu i samopouzdanje. Ovaj energetski centar je ono što omogućuje ljudima da postavljaju i održavaju zdrave granice, da znaju što žele, da točno procijene svoje snage i slabosti i da kontroliraju svoje impulse. Također, kao magnet privlači energiju iz kozmosa te zračenje energije, volje i snage u svijet.


infografika manipura simbol

U biblioteci FREEBIES možete pronaći infografiku s opisom simbola čakre solarnog pleksusa – Manipure.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Bija mantra रं RAṂ

Sjemenske mantre ili bija mantre su zvukovi s velikim duhovnim snagama i smatra se da imaju skrivene moći. Ti zvukovi djeluju u nevidljivim nivoima svemira i mogu napraviti čuda na smislen i dubok način.

U središtu obrnutog trokuta čakre solarnog pleksusa nalzi se bija mantra RAM (RANG) – vahni-bija ili agni-bija. Mantra je crvene boje i poput munje. Vahni je oblik božanstva koji obitava u ovoj bija mantri.

Glavna točka koncentracije kada se ovaj zvuk proizvodi je pupak. Kada se pravilno izvodi, ovaj zvuk povećava probavni kapacitet i snagu asimilacije i absorpcije. Ovaj zvuk također donosi dugovječnost, glavni cilj ljudi motiviranih trećom čakrom. Priroda vatre je kretanje prema gore, a ponavljanje (japa) mantre RAM (RANG) potiče podizanje Kundalini energije.

Ovaj zvuk se razvio iz vibracije koju je izazvao susret nadija u ovom centru. Ako mantramo RAM neko vrijeme i dopuštamo da “R” vibrira, postajemo svjesni ugodnog osjećaja topline i protoka energije.

Izgovarajući mantru RAM kad se osjećate nemoćno, neodlučno ili bez samopoštovanja, stvarate vibraciju koja rezonira s ovom čakrom i dovodi je u ravnotežu i poravnanje s cijelim tijelom.

Životinjska simbolika

Nosač bija mantre je u trećoj čakri je ram (ovan) – vatrena i živahna životinja, koja simbolizira samopouzdanje i energiju.

black and brown ram animal
Ovan, Photo by Pixabay on Pexels.com

Čakre su često povezane sa životinjama koje posjeduju određene osobine čakri. Neki učenjaci vjeruju da ovan prikazuje prirodu osobe kojom dominira Manipura. Ramu (ovnu) se tradicionalno pripisuju takve osobine kao što su akcija, hrabrost, snaga, moć, inicijativa i odlučnost, osobine vođe.

Dok su ovce poznate po svojoj grupnoj svijesti i mirnoj, nevinoj prirodi, ovan je poznat po fizičkoj snazi i izdržljivosti u borbi. On napada svoje protivnike sprijeda i ne predaje se lako. Zvuk proizveden puhanjem u ovnov rog koristili su vojnici u ratu kako bi dobili hrabrost i borbenu snagu.

Dom ovna visoko je na stjenovitim rubovima planina i strmim liticama. Ovan s lakoćom skače po skliskom terenu i svojim veličanstvenim rogovima daje do znanja da vlada osvojenim teritorijem. Rogovi ovna su oružje, oblik obrane i statusni simbol.

Rogovi ovna, koji počivaju na glavi poput krune imaju snažno simboličko značenje. Oni predstavljaju stimulaciju naših mentalnih sposobnosti, mašte i nadahnuća zajedno s energijom. Spirala roga simbol je velike kreativnosti.

Karakteristike ovna su osobine istinskog rođenog vođe. Ovan zna za što je sposoban i nikada se neće suzdržati od skoka u novu priliku i bez straha će ići dalje.Simbol ovna govori o odlučnosti, smjelosti, novim počecima, novim putovima i moći. Ova simbolična prisutnost podsjeća nas na drevne ratnike i njihov prkosan stav.

Životinjski simbol ove čakre ukazuje na to da smo u ovoj fazi razvoja još uvijek povezani s prirodom. Kao što pokazuje razvoj embrija u majčinoj utrobi, mi u sebi nosimo genetsku strukturu biljaka, kao i životinjskog i ljudskog života, te stoga moramo neprestano uzimati u obzir ove kvalitete i aspekte svijesti koji čine našu evolucijsku bazu.

Osobom treće čakre dominira intelekt i vatra, koja je po prirodi solarna. Osoba živi kao skupina, ide prema željenom cilju bez razmišljanja o posljedicama, poput ovna. Takav čovjek hoda s ponosom, kao da je pijan od taštine. On je vrlo usredotočen na to da bude u toku s vremenom.

Tibetanski budisti vide u ovnu simbol odlučnosti da se kontroliraju tri otrova: neznanje, želja i neprijateljstvo. S druge strane, karakteristike životinje ovna pretvorile su ga u znak neodlučnosti. Ovnovi koji slijede iskonske instinkte simboliziraju požudu i nezasitnu želju za ispunjenjem. Prevladavanje ovih otrova vrhunsko je postignuće.


Božanstva u simbolu čakre solarnog pleksusa

Svaka čakra ima dominantno božanstvo, poznato kao Chakradhistadhatri.

Braddha Rudra (Stari Shiva)

Unutar bindua ili točke iznad bija mantre Ram nalazi se Braddha Rudra (Stari Shiva), bog vatre i oluje koji predstavlja moć uništenja.

Braddha Rudra (Stari Shiva)
Rudra – iz knjige Chakras Energy Centers of Transformation (autor Harish Johari)

On je destruktivni aspekt Shive, ali može udijeliti i blagoslove. Njegova razorna snaga upija sve što uzrokuje raznolikost svijesti spajajući sve u jednousmjerenu svijest o vrhovnom Brahmanu. Uništavanje jednog ciklusa stvaranja ujedno je i početak sljedećeg ciklusa. Na kraju svakog ciklusa, sve što postoji vraća se njemu. Rudra nas podsjeća da nas prevladavanje životnih oluja može ojačati.

Kao vrhovni Brahman, Rudra je apsolutno jedinstvo Bića. Kao Ishvara (Bog), on očituje svoju vrhovnu moć kao stvoritelj, održavatelj i razarač kozmosa.

Rudra je poznat kao Božanski strijelac, koji ispaljuje strijele smrti i bolesti. Mora ga se preklinjati kako ne bi ubijao ili ozljeđivao u svom bijesu.

Ime Rudra dolazi od riječi od ruda (plač) – zbog njegove razorne moći ljudi plaču.

On je crven od bijesa no čini se bijel jer je prekriven svetim pepelom, potvrđujući kako je prevladao strahove i ego, preobražavajući se kroz vatru u duhovni svijet.

*Vjeruje se da je Shiva evoluirao iz Rudre i oboje su po prirodi nasilni i nepredvidljivi. Iako je Shiva u drugim manifestacijama plave ili crvene boje, na Braddhu Rudru se treba meditirati kao na božanstvo boje pepela.

Rudra ima tri oka, dvije ruke, a na čelu mu je polumjesec. Ima sjajnu bijelu bradu poput rišija. Sjedi na tigrovoj koži premazanoj pepelom i odjeven je u tigrovu kožu. Tigar predstavlja um (manas).

Također se prikazuje kako sjedi na biku (zvanom Nandi) koji predstavlja hrabrost i vitalnost te utjelovljuje Vede (vrhovno znanje) i dharmu (put istine).

Rudra u jednoj ruci drži trozubac (trishula), a u drugoj bubanj (damaru), dva glavna tradicionalna alata Shive. Na početku stvaranja, Shivin bubanj puštao je zvuk svih slova sanskrtske abecede stoga njegov bubanj označava nad (iskonski zvuk) i mantru.

*Prema nekim drevnim spisima, Rudra se u Manipuri pojavljuje kao crni Shiva lingam zvan Rudra linga. Ovaj lingam ima šest lica i obdaren je savršenstvom te natprirodnim moćima.

Ne drži mudre za davanje blagodati i uklanjanje straha kao druga božanstava, ali meditacija na njega raspršuje strah i stišava bijes. Krase ga zmije i rudraksha mala (rudraksha – sjeme, nejestivo voće, mala – krunica).

Lakini Devi

Lakini Devi
Lakini – iz knjige Chakras Energy Centers of Transformation (autor Harish Johari)

Rudrina Shakti (moć) je božica Lakini, čuvarica ulaza Manipure, također zvana Bhadrakali (suosjećajni oblik Kali). Lakini je jedna od sedam shaktija povezanih s metabolizmom hrane u ljudskom tijelu.

Sjedi u dubokoj meditaciji na crvenom lotosu, odjevena u žutu ili bijelu odjeću, krasi je brojni nakit i vijenac od lubanja.

Opisana je kao crna ili tamnoplava, svijetlo crvena ili duboka crvena. Lakini je često na slikama crne boje, boje tamas gune, razorne sile. Sanskritski korijen la znači “ono što uzima”. Tako ona uklanja svako neznanje, oslobađajući svoje bhakte ropstva.

Moćna i lijepa poput mjeseca, božica Lakini ima tri glave i po tri oka na svakom licu, četiri ruke i velike zube. Njezine tri glave predstavljaju tri gune: Tamas guna čini tijelo inertnim i otupljuje osjetila; Rajas guna razvija koncentraciju u jednom smjeru; Sattva guna održava božansku svijest. Tri lica ukazuju da opseg vida u trećoj čakri obuhvaća tri ravnine – fizičku, astralnu i nebesku. Njezine tri glave također predstavljaju um (manas), intelekt (buddhi) i ego (ahamkara).

Ima četiri ruke u kojima drži:

 1. U gornjoj desnoj ruci drži vatru pročišćenja u lončiću za vatru (havan kund). Označava energiju vatre kao i fizičku toplinu koja proizlazi iz tijela (vaishvanara agni – tjelesna temperatura).
 2. Njezina donja desna ruka oblikuje Abhai mudru (gestu) za davanje blagodati i rastjerivanje straha.
 3. U gornjoj lijevoj ruci drži grom (vajra) iz kojeg uvijek proizlazi energija što simbolizira nepopustljivu disciplinu
 4. U donjoj lijevoj ruci drži strelicu koja raspršenu energiju pretvara u koncentriranu jednostranost te simbolizira poticaj za kretanje energije prema gore. Strelica ima cilj, metu u koju se treba ispucati. Strijela druge čakre ispucana je iz luka Kame, gospodara seksualnosti i senzualnosti. Strijela treće čakre je ispaljena iz želja za postignućem, slobodom, neovisnošću i autoritetom.

Vahni

Vahni iz knjige Chakras Energy Centers of Transformation (autor Harish Johari)
Vahni – iz knjige Chakras Energy Centers of Transformation (autor Harish Johari)

Vahni je oblik božanstva koji obitava u bija mantri Ram. Crvene je boje koja ovdje simbolizira rajas gunu (aktivnost).  Također, crvena boja utjelovljuje sve oblike topline i svjetlosne energije koncentrirane kao prana.

Sjedi na Ramu, životinji koja predstavlja Manipuru i utjelovljuje nekoliko energija:

 • energija solarnog pleksusa
 • božanska energija Shive
 • kreativna energija Brahme
 • energija svijesti Vishnua
 • energija prane
 • seksualna vitalnost i kontrola ejakulacije, koje se mogu iskoristiti za energiziranje tijela i povećanje mentalne koncentracije.

Vahni ima 4 ruke:

U jednoj ruci Vahni drži rudraksha malu, koja predstavlja nit (sutra) Kundalini, iz koje nastaje prva mantra sankritske abecede „a“i u koju posljednja mantra abecede „ksha“ upija sva kreativna načela. Rudraksha također simbolizira Rudru, predsjedajuće božanstvo ove čakre.

U svojoj drugoj ruci Vahni drži koplje (shakti), koje predstavlja sve oblike energije visoko koncentrirane i transformirane u cjelovitost te duhovne moći koje razvijaju svijest o Bogu.

Druge dvije ruke drže mudre za otklanjanje straha i davanja blagodati.

Vishnu i Lakshmi

Vishnu i Lakshmi su božanstva koja također nalazimo u Manipura čakri.

Lakshmi je božica bogatstva i blagostanja i predstavlja materijalni (u vidu zdravlja) i duhovni prosperitet. Zdravlje i vesela priroda vrlo su vrijedni imetak koji naš život čini uspješnim i sretnim. Njeni su darovi savršena i stalna sreća.

Lakshmi je “nebeski suparnik” iluzija (maya). Lakshmi simbolizira rastuću duhovnu energiju, dok Maya preusmjerava svijest prema materijalnom.

Ovdje Vishnu personificira napredovanje prema ljudskoj svijesti, duhovnom rastu i kreativnosti. Predstavlja evoluirajuću ljudsku svijest koja više ne sadrži životinjsku kvalitetu, jer u čakri solarnog pleksusa ljudska volja može kontrolirati i usmjeravati nesvjesne instinkte i želje.

U mitologiji Lord Vishnu počiva usred beskonačnog oceana na zavijenom tijelu zmije sa tisuću glava (Sheshanaga), a zmija na glavama nosi Zemlju. Čim zmija pomiče glave, dogodi se potres.

U Shastrama se kaže da je prvi pokret koji je doveo do stvaranja Svemira potekao od Vishnua. Iz Vishnuovog pupka raste cvijet lotosa, a iz njegovih latica pojavljuje se Gospodar Stvaranja, Brahma. Stoga lotus koji raste iz centra pupka Vishnua – Manipura čakra – simbolizira prvobitni zvuk OM od kojeg je započelo stvaranje započelo.

U hinduističkom trojstvu (Trimurti) Vishnu je zaštitnik; kao što majka štiti i njeguje svoje dijete, Manipura štiti i podržava naš život distribucijom energije koju unosimo kroz jelo, piće i disanje.

Zanimljivost: Ako pogledamo prve tri čakre, vidimo Trimurti, hinduistički koncept koji principe stvaranja, ujedinjena i uništavanja predstavlja likovima Brahme, Vishnua i Shive. Božanstvo korijenske čakre je Shiva koji prati evoluciju od životinjske svijesti do početka ljudske svijesti. U sakralnoj čakri susrećemo se s Brahmom koji u ljudima budi Budhi (intelekt) i Viveka (razum). U čakri solarnog pleksusa vidimo Vishnua koji simbolizira ljudsku svijest pročišćenu od životinjskih kvaliteta, koja ima svoj početak u Manipura čakri.


infografika manipura simbol

U biblioteci FREEBIES možete pronaći infografiku s opisom simbola čakre solarnog pleksusa – Manipure.

*Za ulazak u biblioteku Vam je potrebna lozinka. Ako je nemate, do nje možete doći prijavom na newsletter. Nakon prijave, lozinka će vam stići u mailu dobrodošlice.


Simbol čakre solarnog pleksusa ukratko

Simbol čakre solarnog pleksusa prikazan je kao cvijet lotosa s deset tamno plavih latica. Središnji geometrijski simbol je crveni trokut usmjeren prema dolje koji predstavlja energiju elementa vatre. Božanstva povezana s ovim simbolom su Rudra i Shakti Lakini.

Najčešće se prikazuje žutom bojom. Budući da je povezana s elementom vatre, ponekad se prikazuje i žućkasto-crvenom bojom čistog plamena koji daje svjetlost i energiju te uklanja sve nečistoće.

Simbol čakre solarnog pleksusa predstavlja buđenje u istinsko biće, spajajući ljudsku prirodu s duhovnim buđenjem. Prepoznaje greške koje svi imaju, ali predstavlja sposobnost da se izdignu iznad njih. Simbolizira holistički osjećaj sebe, prepoznajući instinkt i emocije kao vrijedne dok još teži prosvjetljenju.

Solarni pleksus usko je povezan s osjećajem sebe, uključujući samokontrolu i samopouzdanje. Ovaj energetski centar je ono što omogućuje ljudima da postavljaju i održavaju zdrave granice, da znaju što žele, da točno procijene svoje snage i slabosti te da kontroliraju svoje impulse.

Meditacija na Manipura čakri u prisutnosti elementa vatre razvija prirodni imunitet tijela, daje dugovječnost i oslobađa određene neuobičajene moći zapovijedanja, autoriteta, organizacije, vođenja i upravljanja.


Hvala na čitanju.
Nadam se da ste otkrili nešto novo i zanimljivo. =)


Pridružite mi se na putovanju kroz srce, um i Dušu

Čakra dijamant

Prijavite se na newsletter i u inbox će vam stići lozinka za pristup biblioteci resursa FREEBIES u kojoj se nalazi Čakra dijamant stvoren sa željom da vam na zabavan način predstavi najvažnije podatke o svakoj od 7 glavnih čakri u našem tijelu. Uz to ćete na poklon dobiti i Positive vibes cube =)


Sviđa Vam se SantoshaKreativ? Posjetite i zapratite društvene mreže =)


Svidio Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.