Kako nacrtati mandalu korak po korak (uz pomoć rešetke)

kako nacrtati mandalu final

Na prvi pogled, crtanje mandale se može činiti kao nemoguć umjetnički pothvat, ali ovi zamršeni i impresivni dizajni su iznenađujuće jednostavni za crtanje, prikladni čak i za početnike i djecu. Crtanje mandala je lakše, zabavnije i korisnije no što mislite, a i rezultati će biti bolji od očekivanih, čak i ako mislite da ne posjedujete ni zrnce talenta za crtanje.

No, što je zapravo mandala? Riječ dolazi iz sanskrita, i grubo se prevodi kao “krug”. Krug predstavlja cjelovitost, a mandala općenito uključuje zamršene i simetrične slike. Te zamršene geometrijske kompozicije stvorene na bazi kruga imaju duboko duhovno značenje u hinduizmu i budizmu. Predstavljaju čitav svemir, od njegovog najvećeg do najsitnijeg dijela. Ukoliko želite saznati nešto više o mandalama i odakle potječe kliknite OVDJE.

Sam proces izrade mandala koristi se za fokusiranje pažnje, za uspostavljanje ‘prostora’ u umu i duhu i za meditaciju. Čak i uništavanje mandala ima dubok duhovni značaj u tibetanskom budizmu, kao način na koji se ističe koliko je život prolazan. Tek nedavno je zapad prihvatio ovu ideju crtanja mandala kao sredstvo terapije ili jednostavno opuštanje.

Crtanje mandale se može u početku činiti vrlo napornim i teškim, ali zapravo je obrnuto. Zamršeni izgled mandale dolazi iz praćenja ritma, što malo napora pretvara u zapanjujući rezultat. Raditi istu stvar iznova i iznova, omogućuje vam da ostanete u trenutku.

Kada i sami krenete u crtanje mandala, vidjet ćete, tj. osjetiti da je to vrlo opuštajući i meditativni proces. Da biste nacrtali mandalu, ne trebate biti profesionalni umjetnik. Ono što vam treba je dobra volja i želja za stvaranjem mandale.

Crtanje mandale – postupak

Svoju mandalu možete crtati bez ravnala i ostalih pomagala, no slijedi verzija uz korištenje pomagala kako bi dobili simetriju na svim stranama mandale. Ovo je meni osobno najdraži način. Za crtanje mandale bez prešetke kliknite OVDJE.

Spremni istražiti crtanje vlastite mandale? Nadam se da ćete naučiti stvar ili dvije iz ovog vodiča i jedva čekam vidjeti prekrasne dizajne koje ćete smisliti kad to pokušate.

Pa započnimo.

Za početak, pripremite potreban pribor za crtanje.

kako nacrtati mandalu - potreban pribor
  • Papir (ja koristim papir 120g i teži, no i obični uredski papir je dovoljan)
  • Olovka
  • Gumica za brisanje
  • Flomaster za tehničko crtanje ili običan flomaster ili pak kemijska olovka (ja koristim flomaster za tehničko crtanje Sakura pigma micron)
  • Ravnalo i kutomjer
  • Šestar

Napomena: Dok je za ovaj vodič u korištena obična HB olovka i kasnije flomaster za tehničko crtanje, možete koristiti bilo koji medij za crtanje koji vam je najprirodniji.

Video verziju crtanja mandale uz pomoć rešetke možete pogedati na SantoshaKreativ YouTube kanalu.

Crtanje rešetke

Ravnalom izmjerite sredinu papira, dužu i kraću stranu. Zatim olovkom povucite linije okomito i vodoravno. Sjecište linija je središte vaše mandale.

Kako nacrtati svoju mandalu1
Kako nacrtati svoju mandalu2
Kako nacrtati svoju mandalu3

Ovdje kutomjer znatno pojednostavljuje crtanje linija pod savršenim kutom od 90 °.

kako nacrtati mandalu 4
kako nacrtati mandalu 5

CRTANJE KRUGOVA – Pomoću šestara nacrtajte koncentrične krugove. Neki vole mjeriti udaljenost između svojih krugova, ali ja to volim raditi odokativno. To svaku mandalu koju nacrtam 100% čini jedinstvenom i različitom od drugih.

kako nacrtati mandalu 6
kako nacrtati mandalu 7

NACRTAJTE DIJAGONALNE LINIJE

Sada je vrijeme da razmislite o tome na koliko biste dijelova htjeli podijeliti svoju mandalu. Četvrtine su sasvim u redu, no s više dijelova imate više mogućnosti za složenije oblike i uzorke unutar kruga. Za ovaj primjer ćemo mandalu podijeliti na 24 dijela.

Uz pomoć kutomjera označite kuteve, tj. nacrtajte oznaku na svakih 15 ° između vertikalnih i horizontalnih linija. Možete koristiti i veće kuteve da dobijete šire rešetke, tj. manje dijelova – nema pravila. Povucite dijagonalne linije kroz svaku oznaku kuta kroz središte kruga. Ovo će vaš krug podijeliti na jednake dijelove. Na kraju ćete dobiti izgled rešetke.

crtanje mandale  with grid 8
crtanje mandale with grid 9
crtanje mandale - rešetka (grid)

Video verziju crtanja rešetke možete pogedati na SantoshaKreativ YouTube kanalu.

Crtanje mandale

Najteži potez je prvi potez, pa zato ne odugovlačite nego olovkom nacrtajte jednostavan oblik, prvi koji vam padne na pamet, u samom središtu kruga, i krenite dalje prema vanjskim stranicama.

Krenimo od centra. Taj mali krug moramo ispuniti nekakvim ponavljajućim uzorkom. Sigurno se pitate što se u ovom malom prostoru može nacrtati? Postoji mnoštvo opcija.

crtanje mandale 11

Radeći iznutra prema van, počnite crtati svoj uzorak. Ja sam započela s jednostavnim uzorkom cvijeta u središnjem krugu. Ponavljajte ovaj uzorak sve dok ne ispunite cijeli krug. Budite spori i metodični – nema žurbe! Usredotočite se na pokret ruke, na zvukove koje stvara vaša olovka na papiru i razmislite o tome što trenutno crtate.


Mandala - oblici za crtanje mandala

Klikom na sliku možete na svoj uređaj skinuti osnovne oblike za crtanje mandala.


NASTAVITE DODAVATI OBLIKE I UZORKE

Nastavite dodavati slojeve različitih uzoraka. Ponekad se volim vratiti unatrag i popuniti prazne prostore s više uzoraka i elemenata. Ponekad to radim na samom kraju.

crtanje mandale with grid 12
crtanje mandale 14

Nastavite dodavati slojeve uzoraka dok ne budete zadovoljni veličinom mandale. Sada je vrijeme za početak razmišljanja o završnim detaljima.

crtanje mandale 15
crtanje mandale 16

crtanje mandale 18

Sada kada je vaša mandala gotova, iscrtajte linije olovke flomasterom ili kemijskom.

Ukrašavanje mandale

Možete promijeniti vrstu oblika kojeg crtate ili se držati određene teme, potpuno je svejedno. Isprobajte krugove, trokute, listove, latice, ravne linije, zakrivljene linije i spirale … Pustite mašti na volju. Nek vas vaša olovka i mašta vode tamo gdje ONI žele ići.

Vrlo je važno da si uzmete vremena i ne žurite. Svaku crtu povlačite mirno, uredno i s namjerom. Samim time i rezultat će bit odličan.

Savjet: napravite jednu vrstu linija ili oblika u krugu prije nego što započnete sljedeću vrstu linija ili oblika. Oduprite se iskušenju da krenete s drugim oblicima, pa se kasnije vratite na stare. Na kraju neće izgledati tako dobro.

crtanje mandale 19
crtanje mandale 20

crtanje mandala 21

Zabavite se dodavajući uzorke i elemente, nove ili ponavljajuće. Evo, pretvorila sam ove velike oblike u lišće samo dodavanjem nekih linija.

Ispunite prazna mjesta i stvorite dubinu.

crtanje mandala 22

Ovdje obično napravim korak unatrag, udaljim se i pokušam pogledati veću sliku. Postoje li prazni prostori koji bi se mogli ukrasiti?

Flomasterom debljine 0,5 mm sam podebljala neke od elemenata i time stvorila željeno isticanje pojedinog elementa i dodala dubinu mandali.

crtanje mandale with grid 23

Dovršite svoju mandalu

Prije ili kasnije zapitat ćete se kada je gotova. Crtanje mandale završava kad vi to želite, no dobro ju je završiti na vama poseban način, to joj daje završni touch.

Ja sam, na primjer, dodala kružiće različitih veličina između vanjskih latica, i to tako da je prvi krug najveći, a zadnji najmanji.

crtanje mandale fin24

Obrišite tragove  olovke

Pogledajte! Uspjeli ste! Ostalo je samo izbrisati tragove olovke i diviti se svojoj predivnoj mandali!

Predivno!!!

crtanje mandale fin

Ako želite, možete dati vašoj mandali i malo boje. Ili puno. Na vama je!

Više o bojanju mandala pročitajte u Crtanje i bojanje mandala.

Prije nego obojite vašu mandalu, kopirajte je u nekoliko primjeraka tako da se ne morate brinuti o tome kako ih “savršeno” obojati u prvom pokušaju. Također vam omogućuje da se igrate s različitim shemama boja.

IDEJA:

U budizmu postoji tradicija stvaranja pješčanih mandala koje se nakon završetka svečano uništavaju. To simbolizira prolaznu prirodu našeg života – bez obzira koliko truda uložili, bez obzira što postigli, svi ćemo završiti na isti način. Ovu praksu možete rekreirati uništavanjem svoje mandale, kako biste se podsjetili da je zaista važan proces, a ne krajnji rezultat; da je važno putovanje, a ne odredište. A imajući to na umu, lakše je uživati u procesu stvaranja bez brige o krajnjem rezultatu.

Video verziju crtanja mandale uz pomoć rešetke možete pogedati na SantoshaKreativ YouTube kanalu.


Mandala - oblici za crtanje mandala

Klikom na sliku možete na svoj uređaj skinuti osnovne oblike za crtanje mandala.


Dodatne smjernice za mandala session

Kad počnete crtati, budite svjesni, prisutni u sadašnjem trenutku. Usmjerite svu svoju pažnju na prazan papir ispred sebe. Osjetite olovku u vašoj ruci. Dopustite da pokreti olovkom postanu meditacija. Dopustite intuiciji da vas vodi kroz proces stvaranja.

Stvarajte mandalu iznutra prema van, sve dok ne osjetite da je vaša mandala smirila vaš um i vaš duh.

Započnite s jednostavnim oblicima, a zatim dopustite mašti da vas ponese i pustite joj na volju. Prepustite se kreativnosti. Budite otvoreni, istražujte oblike, teksture, boje, misli i osjećaje. Nemojte se suzdržavati da crtate nešto eksperimentalno, samo zato što postoji rizik da na kraju ne izgleda dobro.

Crtanje mandale može biti jako zabavno, opuštajuće i meditativno, sve dok svog unutarnjeg kritičara ostavite vani i zatvorite mu vrata. Ne postoji ispravna ili pogrešna mandala. Svaka mandala koju stvorite savršena je slika vaše podsvijesti u tom određenom trenutku. Nema nagrade za umjetničke sposobnosti ili urednost. Čak ih ne morate pokazati nikome drugome. Učite od njih i dopustite im da vam otkriju što je važno u vašem životu.

Najvažnije od svega – zabavite se.


To je to! Nadam se da ste uživali u ovom prikazu oblikovanja i crtanja mandale od samog početka do samog kraja i nadam se da vam to daje inspiraciju da je i sami pokušate nacrtati. Jedva čekam da vidim što ćete stvoriti sada kad ste otkrili koliko je jednostavno stvoriti svoju mandalu.

Započnite s malim, počnite jednostavno, eksperimentirajte s oblicima i bojama. Zabavite se i opustite.

Voljela bih vidjeti vaš rad, stoga me slobodno tagirajte na Instagramu ili Facebooku @SantoshaKreativ // #santoshakreativart


Hvala na čitanju.
Nadam se da ste otkrili nešto novo i zanimljivo. =)


Pridružite mi se na putovanju kroz srce, um i Dušu

Čakra dijamant

Prijavite se na newsletter i u inbox će vam stići lozinka za pristup biblioteci resursa FREEBIES u kojoj se nalazi Čakra dijamant stvoren sa željom da vam na zabavan način predstavi najvažnije podatke o svakoj od 7 glavnih čakri u našem tijelu. Uz to ćete na poklon dobiti i Positive vibes cube =)


Sviđa Vam se SantoshaKreativ? Posjetite i zapratite društvene mreže =)


Svidio Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.