Kako nacrtati mandalu – lako i bez rešetke

kako nacrtati mandalu

Crtanje mandale može biti izuzetno duboko osobno iskustvo u kojem gledate duboko u sebe i otkrivate oblike, boje i uzorke koji predstavljaju sve od vašeg trenutnog stanja duha do vaše najdublje želje. Mandale su sjajni alati za meditaciju i povećanje samosvijesti. Mnogo različitih kultura širom svijeta koriste mandale u svojim duhovnim praksama.

Na prvi pogled, crtanje mandale se može činiti kao nemoguć umjetnički pothvat, ali ovi zamršeni i impresivni dizajni su iznenađujuće jednostavni za crtanje, prikladni čak i za početnike i djecu. Crtanje mandala je lakše, zabavnije i korisnije no što mislite, a i rezultati će biti bolji od očekivanih, čak i ako mislite da ne posjedujete ni zrnce talenta za crtanje.

Jednom kad savladate osnovne korake u crtanju mandale, možete isprobavati nove dizajne i nove boje prilikom stvaranja nove mandale. Na primjer, možete dizajnirati mandalu tako da simbolizira stanje duha koje biste željeli postići.

Najbolja stvar u stvaranju vlastite mandale je ta što imate slobodu biranja oblika i boja za koje osjećate da izražavaju vas same i vaš pogled na stvarnost. Vaša je mandala samo vaša, a vi imate slobodu koristiti svoju kreativnost za izradu mandale koja je jedinstvena za vas.

Ukoliko želite znati što je zapravo mandala i odakle potječe kliknite OVDJE.


Da biste nacrtali mandalu, ne trebate biti profesionalni umjetnik. Ne morate čak ni do knjižare ili hobby art shopa po pribor – sigurno pri pruci imate sve što vam treba.

Prvo što vam treba jest želja za stvaranjem mandale. Trebate i malo papira te nešto za pisanje (olovka, flomster, kemijska). Ako imate kutomjer i šestar, odlično. Biti će vam od velike pomoći, no nisu nužni za crtanje mandala. Uvijek možete iskoristiti tanjur, čašu ili nešto drugo okruglog oblika. (Crtanje mandala uz pomoć šestara ili kutomjera je potpuno neobavezno. To će samo učiniti vaše crteže malo urednijima. )

Crtanje mandale – postupak

Jeste li spremni nacrtati vlastitu mandalu?

Slijedi jednostavan prikaz crtanja mandale za početnike i nadam se da ćete naučiti stvar ili dvije iz ovog vodiča.

crtanje mandale potreban pribor

Za početak, pripremite potreban pribor za crtanje:

  • papir
  • olovka
  • flomaster, marker i/ili kemijska olovka
  • ravnalo ili nešto s ravnim rubom kao bilježnica tvrdih korica
  • okrugli predmet kao što je tanjur, šalica i sl.
  • gumica za brisanje
  • drvene bojice ili neki drugi medij za bojanje (opcionalno)

Video verziju ovog vodiča možete pogedati na SantoshaKreativ YouTube kanalu.

Krenimo s crtanjem vaše prve mandale =)

mandala freehand 1. korak

Koristite olovku za prvotno iscrtavanje šablone. Započnite crtanjem kruga olovkom. Možete koristiti tanjur kao vodič. Vaš će krug biti veličine gotove mandale, pa u skladu s tim planirajte.

mandala freehand 2. korak

Nacrtajte jednu liniju vodoravno kroz središte kruga, a zatim drugu okomito, tako da imate četiri jednaka kvadranta. Zatim nacrtajte mali krug u sredini, na sjecištu pravaca. To će biti polazna točka.

mandla freehand 3. korak

Krećemo s dodavanjem oblika i motiva.

Nacrtajte svoj prvi oblik! Ja sam koristila cvjetnu laticu, ali možete nacrtati koji god motiv ili oblik želite. Koristite linije kako bi vaš dizajn bio što simetričniji.

Zatim nastavite raditi kroz prazan prostor, ispunjavajući ga istim ili različitim oblicima/motivima. Ako imate poteškoće u održavanju simetrije među motivima, dodajte još linija kroz središnju točku.

mandala freehand 4. korak

freehand-mandala 5. korak

freehand-mandala 6. korak

freehand-mandala 7. korak

freehand-mandala 8. korak

Sada kada je vaša mandala gotova, iscrtajte crte olovke flomasterom ili kemijskom olovkom. U ovom koraku možete i prepraviti eventualne pogreške.

Crtanje mandale - lako i bez predloška 9. korak

Dodavanje detalja (po želji)

Sada možete ili ostaviti mandalu takvom kakva jest ili nastaviti crtati unutar oblika za još dojmljiviji i kompleksniji izgled. Ne bojte se eksperimentirati s različitim dizajnima i uzorcima – tako će vaša mandala biti unikatna i autetntična.

Crtanje mandale - lako i bez predloška

Crtanje mandale - lako i bez predloška

I gotovi ste!

Jednom kada obrišete preostale tragove olovke, vrijeme je da jednostavno uživate u crno-bijeloj jednostavnosti dizajna ili ako želite, možete dati vašoj mandali i malo boje. Ili puno. Na vama je!

Više o bojanju mandala pročitajte u Crtanje i bojanje mandala.

* Prije nego obojite vašu mandalu, kopirajte je u nekoliko primjeraka tako da se ne morate brinuti o tome kako ih “savršeno” obojati u prvom pokušaju. Također vam omogućuje da se igrate s različitim shemama boja.

Video verziju ovog vodiča možete pogedati na SantoshaKreativ YouTube kanalu.


Mandala - oblici za crtanje mandala

Klikom na sliku možete na svoj uređaj skinuti osnovne oblike za crtanje mandala.


Pogledajte još jednom svoju mandalu. Pokušajte gledati samo ono što jest, a ne ono što nije, tj. njene nedostatke. Ne uspoređujte ju sa slikom koju ste stvorili u svojoj glavi o tome kako bi trebala izgledati. Na kraju krajeva, ako je vaš cilj bio nacrtati mandalu i to ste napravili, onda ste ostvarili uspjeh. Čestitam!

Dodatni savjeti

Kad počnete crtati, budite svjesni, prisutni u sadašnjem trenutku. Usmjerite svu svoju pažnju na prazan papir ispred sebe. Osjetite olovku u vašoj ruci. Dopustite da pokreti olovkom postanu meditacija. Dopustite intuiciji da vas vodi kroz proces stvaranja.

Stvarajte mandalu iznutra prema van, sve dok ne osjetite da je vaša mandala smirila vaš um i vaš duh.
Započnite s jednostavnim oblicima, a zatim dopustite mašti da vas ponese i pustite joj na volju, ukrasite svoju mandalu kako god želite.

Prepustite se kreativnosti. Budite otvoreni, istražujte oblike, teksture, boje, misli i osjećaje. Nemojte se suzdržavati da crtate nešto eksperimentalno, samo zato što postoji rizik da na kraju ne izgleda dobro. Nema mjesta osjećaju srama pri crtanju mandale. Nema mjesta ismijavanju grešaka – prirodno je da se događaju. Zanemarite ih ili ih učinite dijelom ritma, pa prestanu biti greška i postaju dio obrasca kakav nikad prije niste mogli zamisliti. Ovo je samo vaša mandala – nikoga ne bi trebalo brinuti kako izgleda.

Najvažnije od svega – zabavite se.


To je to! Nadam se da ste uživali u ovom prikazu oblikovanja i crtanja mandale od samog početka do samog kraja te da sam vas ohrabrila da je i sami pokušate nacrtati. Jedva čekam da vidim što ćete stvoriti sada kad ste otkrili koliko je jednostavno stvoriti svoju mandalu.

Započnite s malim, počnite jednostavno, eksperimentirajte s oblicima i bojama. Zabavite se i opustite.
Voljela bih vidjeti vaš rad, stoga me slobodno tagirajte na Instagramu ili Facebooku @SantoshaKreativ // #santoshakreativart


Hvala na čitanju.
Nadam se da ste otkrili nešto novo i zanimljivo. =)


Pridružite mi se na putovanju kroz srce, um i Dušu

Čakra dijamant

Prijavite se na newsletter i u inbox će vam stići lozinka za pristup biblioteci resursa FREEBIES u kojoj se nalazi Čakra dijamant stvoren sa željom da vam na zabavan način predstavi najvažnije podatke o svakoj od 7 glavnih čakri u našem tijelu. Uz to ćete na poklon dobiti i Positive vibes cube =)


Sviđa Vam se SantoshaKreativ? Posjetite i zapratite društvene mreže =)


Svidio Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.