Crtanje i bojanje mandala – stvaranje svoje priče

Crtanje i bojanje mandale

Od svih stvari koje me vraćaju u sadašnji trenutak, crtanje i bojanje mandala je najvjerojatnije moja omiljena praksa. Najbolja je za izbacivanje negativne energije iz tijela i uspostavljanje ravnoteže sa samom sobom, smiruje bolje od yoga prakse, stišava male hopsajuće majmunčiće u mojoj glavi…

Jednostavno povlačenje olovke ili kista preko praznog papira ili platna, stvaranje novih oblika i linija, stvaranje simetrije – to je kao tih i skoro neprimjetan prijelaz između kaosa svakodnevnog života do mira i tišine.

Na prvi pogled, crtanje mandale se može činiti kao nemoguć umjetnički pothvat, ali ovi zamršeni i impresivni dizajni su iznenađujuće jednostavni za crtanje, prikladni čak i za početnike i djecu.

Što je zapravo mandala?

Riječ mandala dolazi iz sanskrita, i grubo se prevodi kao “krug”. Krug predstavlja cjelovitost, a mandala općenito uključuje zamršene i simetrične slike koje privlače pogled prema središtu. Nastanak mandale započinje sa središnjom točkom i kreće se prema van, nizanjem detaljnih oblika i uzoraka.

* Više o mandalama i odakle potječu pročitajte OVDJE.

Te zamršene geometrijske kompozicije stvorene pronađene su u mnogim kulturama te imaju duboko duhovno značenje u hinduizmu i budizmu. Predstavljaju čitav svemir, od njegovog najvećeg do najsitnijeg dijela. Često se koriste kao sredstvo meditacije i poznate su po tome što pomažu u smirivanju i prosvjetljenju uma.

Jednom kad otkrijete što je mandala, počet ćete ih viđati posvuda!

Mandala kao dio umjetnosti

Crtanje i bojanje mandala

Mandale dolaze u različitim vrstama i oblicima. Mnoge tradicije u cijelom svijetu koriste krug kao osnovni oblik, no ono što se odvija unutar i izvan tog kruga može se uvelike razlikovati. Za neke svaki oblik i svaka boja ima simbolički značaj, dok je za druge važan sam proces izrade, a ne boje i oblici.

Je li izrada mandala oblik umjetnosti? Može biti – mnoge su mandale prekrasna umjetnička djela, no važnije od toga je sam kreativni proces koji nas približava centru. Ukoliko se naziva umjetnošću podrazumijeva da je gotova mandala samo proizvod, dok je zapravo sam proces izrade mandale važniji od proizvoda.

Sam proces izrade mandala koristi se za usmjeravanje pažnje, za uspostavljanje ‘prostora’ u umu i za meditaciju. Čak i uništavanje mandala ima dubok duhovni značaj u tibetanskom budizmu, kao način na koji se ističe koliko je život prolazan.

Mandala je odraz prirode i svemira. Ona je kozmički dijagram koji pokušava prikazati temeljne elemente makrokozmosa na pravilan i koherentan način.

Zašto crtati mandale?

Riječi su logične, ali staju na put osjećajima. Stvaranje mandale omogućuje vam da zaobiđete svoj logički lijevi mozak i izravno se bavite svojim unutarnjim JA, svojom dušom.

„Morali bismo manje razgovarati, a više crtati. Ja bih se osobno želio odreći govora u potpunosti i, poput organske prirode, priopćavati sve što imam za reći u skicama.“

— J. W. von Goethe

crtanje mandala
pexels-alena-koval

Središte mandale ste vi – vaše središte mudrosti gdje borave vaša istina, tajne, snovi i darovi. Iz tog središta putujete u unutarnje slojeve i na kraju u vanjske slojeve – kad se povežete sa svojim središtem i svojom vizijom tada ste u mogućnosti vidjeti i stvoriti svoju stvarnost.

Mandale mogu izgledati vrlo složeno i komplicirano, ali zapravo nastaju slojevitim nizanjem jednostavnih elemenata iz središnje točke kako bi se dobio uzorak koji se ponavlja kombinirajući linije, oblike, simbole i boje.

Kada stvarate vlastitu mandalu, gledajte na nju kao na odjek vaše duše, vašeg unutarnjeg Ja. Budite svjesni, prisutni u sadašnjem trenutku. Usmjerite svu svoju pažnju na prazan papir ispred vas. Osjetite olovku u vašoj ruci. Dopustite da crtanje mandale postane meditacija.

Najbolja stvar u stvaranju vlastite mandale je ta što imate slobodu biranja oblika i boja za koje osjećate da izražavaju vas same i vaš pogled na stvarnost. Vaša je mandala samo vaša, a vi imate slobodu koristiti svoju kreativnost za izradu mandale koja je jedinstvena za vas.

Želite se okušati u crtanju mandale? Slijedeći ovaj vodič možete probati nacrtati mandalu bez predloška.

Dobrobiti crtanja mandala

Postupak crtanja mandala je zabavan način kreativnog izražavanja, a kroz tu zabavu proizlaze mnoge dobrobiti, a neke od njih su:

 • Djeluje opuštajuće – pomaže nam da se osjećamo mirno, usredotočeno i samosvjesno u svom umu, ublažava napetost i stres, oslobađa emocije i osjećaje
 • Potiče kreativno razmišljanje, otvara nas novim perspektivama, razmišljanju i mogućim rješenjima
 • Proces crtanja mandale je iscjeljujući i ima terapeutski učinak. Omogućuje nam otpuštanje bilo kakve boli, traume ili psihičkih blokada koje nas koče, omogućava nam da uspostavimo kontakt sa samim sobom i osvjestimo nestalni obrazac svog života.
 • Dovodi nas u meditativno stanje, omogućava nam da budemo prisutni i svjesni sadašnjeg trenutka
 • Kroz stvaranje mandale možemo izraziti ili podijeliti dio svojeg Ja sa svijetom oko nas

Svakodnevno crtanje/bojanje mandale pružiti će vam fascinantane zapise o onome što se događalo u vašem životu. Važno je da ne pridajete puno pažnje na ono što radite. Crtajte spontano i promatrajte što vaša ruka radi s blagim zanimanjem, ali što manje crtajte s namjerom. Dopustite svojoj ruci da crta bilo što što želi, na način na koji to želi. Vaša će ruka također znati kada jednu bojicu treba odložiti i uzeti drugu. Vaša ruka će također odlučiti kada je mandala završena. Možete svoju mandalu proučiti odmah po završetku ili nakon nekoliko dana, možda čak i nakon nekog dužeg razdoblja.

Ova praksa vas usklađuje sa vašim unutarnjim Ja, sa slobodom, istraživanjem te ispoljava znatiženju malog djeteta u vama. Sjećate li se tog dječačkog duha? Predivno, zar ne? Ispunjavajuće? Oslobađajuće? To je mjesto gdje možemo naći tijek postojanja prilagođeni sami sebi – u tišini, miru i kreativnom istraživanju.

Želite se okušati u crtanju mandale? Slijedeći ovaj vodič možete probati nacrtati mandalu bez predloška.

Bojanje mandale

bojanje mandala
Image by Freepik

Bojanje mandala koristi se kao iscjeliteljski alat i povezano je sa smanjenjem stresa i anksioznosti, kao i borbom protiv depresije, uz poboljšanje imunološkog sustava, između ostalog. Također vam omogućuje da izrazite svoju kreativnu stranu što često nismo u mogućnosti u svakodnevnom životu i stresu.

Da biste započeli s bojanjem mandale, nađite miran prostor u kojem se možete opustiti i započeti bojanje dopuštajući da boja izabere vas, bez previše analiziranja ili pokušaja usklađivanja boja. Dopustite da vas vode instinkti i odabir boje doći će prirodno.

Mediji za bojanje mandala

Slobodno eksperimentirajte s različitim shemama boja i različitim medijima.
Mediji koje možete koristiti za bojanje mandala, samostalno ili u kombinaciji:

 • Bojice
 • Pastele
 • Akvarel
 • Akrilne boje
 • Tempera
 • Gvaš
 • Gel olovke
 • Markeri
 • I sve ostalo što vam padne napamet.

Značenje boja

Također, možete koristiti određene boje kako biste privukli određene stvari u svoj život. Neki ljudi crtaju i bojaju mandale u meditativne svrhe, a tada su namjera i boje važne. Drugi crtaju mandale iz kreativnog interesa i opuštanja, a tada boje nemaju toliko veliku važnost osim osobnih preferencija ili intuitivnog tijeka.

Pri bojanju mandale, vaš izbor boje može sadržavati poruke za vas.

 • Crvena – snaga, hrabrost, više energije i strasti
 • Ružičasta – ljubav, ženstvenost, nježnost, zaigranost, suosjećanje i intuicija
 • Narančasta – kreativnost, samosvijest, zabava, avantura, intuicija i transformacija
 • Žuta – mudrost, učenje, pozitivnost, entuzijazam, nove prilike, smijeh i sreća
 • Zelena – tjelesno iscjeljenje, psihičke sposobnosti, priroda i povezanost s njom, ljubav, harmonija, ravnoteža
 • Plava – sloboda, mir, mudrost, istina, emocionalno iscjeljivanje, unutarnji mir i meditacija
 • Ljubičasta – duhovnost, za duhovni fokus, devocija, samostalnost
 • Bijela – čistoča, nada, jednostavnost, perfekcionizam, nevinost, duhovni fokus
 • Crna – duboko razmišljanje, tajnovitost i individualnost
 • Siva – praktičnost, neutralnost, konzervativnost
 • Smeđa – uzemljenost, zaštita, disciplina, odanost, iskrenost, temelji, priroda

mandala bojanka

Klikom na sliku preuzmite 3 mandale koje sam nacrtala i bacite se na bojanje. =)

Voljela bih vidjeti vaš rad, stoga me slobodno tagirajte na Instagramu ili Facebooku @SantoshaKreativ // #santoshakreativart


Smjernice za mandala session

KROZ ZADIVLJUJUĆI MIKS GEOMETRIJE, UMJETNIČKOG IZRAŽAVANJA I VIZUALNO PRIČANJE PRIČA, KRUGOVI NAS VODE U CENTAR, NATRAG U SAMU SRŽ NAŠEG BIVANJA.

Crtanje i bojanje mandale može biti izuzetno duboko osobno iskustvo u kojem gledate duboko u sebe i pronalazite oblike, boje i uzorke koji predstavljaju sve od vašeg trenutnog stanja duha do vaše najdublje želje.

Tretirajte to kao meditaciju. Sjedite udobno, u tišini ili uz neku ugodnu glazbu i usredotočite se na ovu jednu aktivnost. Najbolja stvar u dizajniranju vlastitih mandala je ta što imate slobodu biranja bilo kojih oblika i boja za koje osjećate da izražavaju vaš osjećaj za sebe i vaš pogled na stvarnost. Vaša je mandala samo vaša, a vi imate slobodu koristiti svoju kreativnost za izradu mandale koji je jedinstven za vas.
Kada stvarate vlastitu mandalu, gledajte na nju kao na odjek vaše duše. Crtanje i bojanje mandale može biti izuzetno duboko osobno iskustvo u kojem gledate duboko u sebe i pronalazite oblike, boje i uzorke koji predstavljaju sve od vašeg trenutnog stanja duha do vaše najdublje želje.

Ne postoji ispravna ili pogrešna mandala. Svaka mandala koju stvorite savršena je slika vaše podsvijesti u tom određenom trenutku. Nema nagrade za umjetničke sposobnosti ili urednost. Čak ih ne morate pokazati nikome drugome. Zabavite se s njima. Učite od njih i dopustite im da vam otkriju što je važno u vašem životu.

Dopustite intuiciji da vas vodi kroz proces stvaranja.
Budite otvoreni, istražujte oblike, teksture, boje, misli i osjećaje.
Go with the flow – nemojte previše razmišljati o sljedećem koraku, potezu ili elementu, samo budite prisutni u sadašnjem trenutku.
Eksperimentirajte bez osuđivanja.
Ostavite perfekcionizam po strani i imajte suosjećanja prema sebi.

Kakvo god značenje izvučete iz crtanja i/ili bojanja mandala, sigurna sam da to može biti najbolja meditacija koju ste ikad probali.


Hvala na čitanju.
Nadam se da ste otkrili nešto novo i zanimljivo. =)


Pridružite mi se na putovanju kroz srce, um i Dušu

Čakra dijamant

Prijavite se na newsletter i u inbox će vam stići lozinka za pristup biblioteci resursa FREEBIES u kojoj se nalazi Čakra dijamant stvoren sa željom da vam na zabavan način predstavi najvažnije podatke o svakoj od 7 glavnih čakri u našem tijelu. Uz to ćete na poklon dobiti i Positive vibes cube =)


Sviđa Vam se SantoshaKreativ? Posjetite i zapratite društvene mreže =)


Svidio Vam se članak? Podijelite ga s prijateljima =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.